Λαφαζάνης: «Όλο το μνημόνιο είναι εκτροπή, κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον
κανονισμό της Βουλής, δεν υφίσταται σ' αυτή τη χώρα Δημοκρατία»»

Άγρια χαράματα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 7:00 το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι παλινωδίες που έλαβαν χώρα κατά τη συζήτηση του πακέτου μέτρων στις επιτροπές της Βουλής, αλλά και στη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων έστειλαν... περίπατο κάθε χρονοδιάγραμμα.Οι... νυσταγμένοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το πρωί τα προαπαιτούμενα για το νέο ΜνημόνιοΗ επιθυμία της κυβέρνησης να ψηφιστούν τα μέτρα πριν ξημερώσει, βρήκε πρόσκομμα στη σθεναρή αντίσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία κυριολεκτικά «έπαιξε τα ρέστα της», καθυστερώντας με κάθε τρόπο τη διαδικασία.
Κατά τη μαραθώνια Διάσκεψη των Προέδρων που εξέτασε το πότε θα συγκληθεί η Ολομέλεια, το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 3:00 τα ξημερώματα, ενώ η κα Κωνσταντοπούλου αντιπρότεινε να μετατεθεί για το πρωί της Παρασκευής η έναρξη της συνεδρίασης.

Παρόλο που η πρόταση να αρχίσει αμέσως η συνεδρίαση της Ολομέλειας έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα διακόψει προσωρινά τη διάσκεψη.
Με την επανέναρξή της, 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η πρόεδρος ζήτησε νέα ψηφοφορία, στην οποία η πρόταση του κου Φίλη έλαβε τις 11 πολυπόθητες ψήφους, έπειτα από την απόφαση του Αλέξη Μητρόπουλου να μεταβάλει τη στάση του, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση της πλειοψηφίας.
Σκληρό ροκ Λαφαζάνη κατά Μάρδα-κυβέρνησης
Σφοδρή επίθεση εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή την τροποποίηση του τίτλου του προς ψήφιση νομοσχεδίου
«Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», υποστήριξε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.
«Αλλάζοντας τον τίτλο δεν γίνεται συνταγματικό το νομοσχέδιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε συνταγματική εκτροπή.

«Όλο το μνημόνιο είναι εκτροπή, κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» υποστήριξε εν συνεχεία ο κ. Λαφαζάνης.
«Δεν υφίσταται σ' αυτή τη χώρα Δημοκρατία» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «λυπάμαι για την κυβέρνηση».
«Ο κ. Παπανδρέου έλεγε λεφτά υπάρχουν και κατέληξε στο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι θα φύγει από το μνημόνιο και ψήφισε μνημόνιο, η κυβέρνηση έκανε αντιμνημονιακούς αγώνες και ψηφίζει τώρα μνημόνιο. Υπάρχει δικτατορία της ευρωζώνης στη νεοαποικία της Ελλάδας και κάποιοι θα την γκρεμίσουν αυτή τη δικτατορία. Δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ελλάδα», κατέληξε.
Θέατρο του παραλόγου η Βουλή
Σε μια συνεδρίαση που οι απειλές δίνουν και παίρνουν, οι κόντρες περισσεύουν και το θεαθήναι επισκιάζει την ουσία, οι βουλευτές αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς αναλώνονται σε προσωπικές αψιμαχίες, αποφεύγοντας να πουν κουβέντα για την... ταμπακιέρα, ήτοι το σκληρό Μνημόνιο που θα επιβάλουν στον λαό.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη της διαδικασίας, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί άμεσα το πακέτο των προαπαιτουμένων, η χώρα θα υποχρεωθεί να υπαχθεί σε πρόγραμμα-γέφυρα, με δυσμενέστερους όρους.
«Τα πράγματα είναι απλά. Στις 16:00 υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση, μαζί με τις τροπολογίες. Αν δεν έχουμε ψηφισμένα τα σχέδια που σας ανέφερα, τότε θα οδηγηθούμε σε δάνειο-γέφυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης, μιλώντας τις πρώτες πρωϊνές ώρες από τα έδρανα της Βουλής, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχετικά με το θέμα της εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Οικονομικών που τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να λαμβάνεται από την Βουλή.
Για τις τροπολογίες ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να γίνει ενιαία συζήτηση.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται το επείγον της διαδικασίας, τόνισε ότι η όλη διαδικαστική εικόνα δεν τιμά τη Βουλή και ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή ανήκουν στον πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Βουλής.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος εκτίμησε ότι «παρακολουθούμε ένα θέατρο που προκαλεί θλίψη στον ελληνικό λαό», κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε ανικανότητα, όσο και από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της συζήτησης των τροπολογιών και τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να δώσει τα όπλα που χρειάζεται ο υπουργός Οικονομικών.
O Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτη η διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών, χαρακτηρίζοντας ως ανούσια τη συζήτηση για το αν το Μνημόνιο πρέπει να συζητηθεί τις πέντε το πρωί ή νωρίτερα.

Εξάλλου, ένταση επικράτησε όταν τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.
Η αποστροφή του κου Παππά, σύμφωνα με την οποία «η ψήφιση του νέου Μνημονίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από μία άλλη προδοσία», προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Φίλη.
Στον κ. Φίλη απάντησαν μέσω φωνών, απειλών και ανοίκειων χαρακτηρισμών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με την προεδρεύουσα Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα.
Στην επίθεση πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τα έδρανα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το Μνημόνιο 3.
«Ο λαός παρακολουθεί μία εικόνα θλιβερή της κυβέρνησης και του συγκυβερνώντος κόμματος που εξηγεί γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Η χώρα υπέστη βλάβη τους τελευταίους μήνες. Είπατε κραυγαλέα ψέματα στον λαό. Δεν σώζεται έτσι η χώρα», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ξαφνικά
επαπειλήθηκε ένταση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπαθεί να ανακόψει
τη φόρα του κ. Βενιζέλου, τονίζοντας ότι: «Επί του παρεμπίπτοντος
ζητήματος ζητήσατε τον λόγο. Μην…»
«Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρεμβάσεις σε μένα», ανταπάντησε ο Βενιζέλος για να συνεχίσει: «Πρόκειται για πολιτικό θράσος του κ. Τσακαλώτου να μας λέει ότι πρέπει επειγόντως να συμμετέχει στο Eurogroup με ψηφισμένα τα προπαιτούμενα. Με συγκινεί. Αλλά ο ίδιος θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του κ. Τσίπρα για αυτά που μας λέγατε πριν από χρόνια περί πραξικοπήματος επειδή ζητούσαμε ψήφιση μέτρων με τη μορφή του κατεπείγοντος, όπως κάνετε εσείς τώρα»…
«Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και κυρίως αυτής που αφορά το συνταξιοδοτικό», συμπλήρωσε. Παράλληλα έθεσε ζήτημα για τις διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό και ζητά να συζητηθεί η τροπολογία προσθήκη που νωρίτερα είχε καταθέσει και αφορά την οριοθέτηση της εξουσιοδότησης προς τον κ.Τσακαλώτο, καθώς όπως λέει, δεν καλύπτεται από την ΠΝΠ με την οποία είχε εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός για να υπογράψει συμφωνία.
Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις συντάξεις.
Λίγο αργότερα, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί δεκάωρη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση της χώρας, επιλέγοντας συζήτηση μέχρι τις 07.00 το πρωί. Στην απόφαση αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και η πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε: «Πρώτη φορά πράγματι, κ. Λαφαζάνη».
Με την ανακοίνωση της απόφασης η κα. Κωνσταντοπούλου παραδέχθηκε: «Πολύ κακώς είχα δηλώσει από την έδρα αυτή πως αυτή Βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει. Λυπάμαι γι’ αυτή μου την πλάνη».
Τα αίματα άναψαν εν νέου όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τα λεγόμενά του ενόχλησαν τον αρχηγό της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονος διάλογος.
«Μη μας προκαλείτε κύριε υπουργέ, γιατί θα σας απαντήσουμε κατάλληλα. Δεν γίνετε να μας προκαλείτε και να ζητάτε να στηρίξουμε το Μνημόνιο. Ακούς αυτό που σου λέω;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προς τον κ.Τσακαλώτο, που αντέδρασε σε ανάλογο ύφος στις αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του.
Να καταστήσει η κυβέρνηση «κτήμα της» το τρίτο μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως «η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης».
Συγκρίνοντας
τη νέα συμφωνία με παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο
κ. Χατζηδάκης παρατήρησε δηκτικά πως «προφανώς, έχουμε να κάνουμε με
ένα αντιμνημονιακό, αριστερό, λεβέντικο και ηρωικό μνημόνιο και αυτό με
κάνει να παρηγοριέμαι».
Στην ουσία, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ απέτυχαν δραματικά στο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους, επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία με τουλάχιστον 45 δισ. (επιστροφή των 11 δισ. του ΤΧΣ, 9 δισ. αφιερωμένα φέτος στο «πηγάδι της ύφεσης», 25 δισ. επιπλέον δανεικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), στα οποία προστίθεται και μια σειρά από φόρους - 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, 20-26% στους αγρότες 20 και 26%.
«Όσο για τον ισχυρισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο αλλά από το ευρωπαϊκό, τόνισε πως αυτό γίνεται με τίμημα τις κατασχέσεις στο ΕΣΠΑ σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ και η συμφωνία με το ΔΝΤ θα βασίζεται και πάλι στο αγγλικό δίκαιο», πρόσθεσε.
«Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν το τέλος των 5 ευρώ, ή αν θα λάβουν ισοδύναμα μέτρα» ανέγνωσε από το σχέδιο νόμου ο κ. Χατζηδάκης. «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια» σχολίασε.

«To τρίτο μνημόνιο είναι γεγονός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο σφαγιασμός του ελληνικού λαού θα συνεχιστεί. Μάταια ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι παίρνει μέτρα προς όφελος του λαού», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Την ώρα που υπογράφει τον σφαγιασμό των λαϊκών στρωμάτων προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Αν ήθελε να μειώσει τα βουλευτικά προνόμια μπορούσε να φέρει για ψηφοφορία την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, για περιορισμό των βουλευτικών προνομίων», πρόσθεσε.
«Η
κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι του μνημονίου, έχοντας το μυαλό
της την προσφυγή στις κάλπες, προχωρώντας σε ρυθμίσεις για τα διόδια
για τους κατοίκους τριών νομών, αφήνοντας άθικτες της λεόντειες
συμβάσεις με τους εργολάβους», επεσήμανε ο ΓΓ του ΚΚΕ.
«Τα μέτρα του Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιεί όσα δεν πρόλαβαν να συνθλίψουν τα προηγούμενα Μνημόνια. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα μετρήσουν νέες απόλειες. Η σύνταξη θα αποτελέσει όνειρο θερινής νυκτός για τους εργαζόμενους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας, απαριθμώντας τις αρνητικές συνέπειες των προς ψήφιση μέτρων.
«Επειδή σας επέλεξε ο λαός πρέπει να τον γδάρετε και μάλιστα... σύριζα», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το νέο Μνημόνιο αποτελεί προδοσία για τον λαό».
«Προσκυνάτε το δόγμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τα κοράκια που είναι εθισμένα στη μυρωδιά της καμένης γης. Που ενδιαφέρονται μονάχα για το κέρδος. Δεν θα διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τη βία για να περάσετε αυτά τα μέτρα. Το δημοψήφισμα ήταν το άλλοθι για νέα μνημονιακά μέτρα», κατέληξε.
«Η φορολογική προσαρμογή είναι 2,5% του ΑΕΠ και άλλο 1% το 2018», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών, ενώ η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται οριακά στο 0,3% - 0,4% του ΑΕΠ».
Μιλώντας
στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι «τα προηγούμενα
μνημόνια μείωσαν τις συντάξεις κατά 40% και τους μισθούς 18%».
«Δεν τίθεται θέμα αν είναι κάτι συμβατό με αυτό που θα θέλαμε. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και έγιναν τεράστιοι συμβιβασμοί», παραδέχθηκε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή για την χώρα».
Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως «είναι εν πολλοίς παραπλανητική» η βασική διαπίστωση της αντιπολίτευσης πως η χώρα και η οικονομία οδηγήθηκε στο τρίτο πρόγραμμα λόγω των εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα «αδιέξοδο που απαρτιζόταν από δύο προβλήματα: τα τεράστια δάνεια που έπρεπε να αποπληρώσει και τα τεράστια πλεονάσματα που έπρεπε να παράγει για να τα πληρώσει».
Σφοδρή επίθεση στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.
Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι με την διαδικασία στη Βουλή ενταφιάζεται ο διαχωρισμός μνημόνιο-αντιμνημόνιο και μάλιστα απο αυτούς που το χρησιμοποίησαν για να εξυπηρετήσουν τις πολιτκές τους σκοπιμότητες.
Πρώτη
φορά αριστερά τρίτη φορά Μνημόνιο και μάλιστα το πιό σκλήρο, είπε η
πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που σημείωσε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπήκε
στο αρχείο της Ιστορίας.
Η κα. Γεννηματά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για αντιπολίτευση μίσους και διχασμού και διακυβέρνηση γεμάτη μεγαλοστομίες κενού περιεχομένου.
Δεν αποτελούσε το Μνημόνιο μονόδρομο αλλά ήταν αποτέλεσμα ανάξιων χειρισμών για τους οποίους ευθύνεται ο κύριος Τσίπρας.
Τέλος επεσήμανε ότι στο εξής η στάση του ΠΑΣΟΚ θα καθορίζεται ανα περίπτωση και η στήριξη του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Μαύρη ειν' η νύχτα...
Πλέον, οι... νυσταγμένοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τo πρωί τα προαπαιτούμενα για το νέο Μνημόνιο, στη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 2:00 τη νύχτα, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιαστεί πάνοπλος στο Eurogroup της Παρασκευής.
Έπειτα
και από τις τελευταίες διαδικασίες, η κυβερνούσα παράταξη θα βγει
βαθύτατα διχασμένη. Ενδεικτική της κατάστασης στο εσωτερικό του κόμματος
είναι η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -μεταξύ σοβαρού και
αστείου- ανέφερε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι «δεν έσκισε ο ΣΥΡΙΖΑ το Μνημόνιο, αλλά το Μνημόνιο έσκισε τον ΣΥΡΙΖΑ».
Κατά τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκε το εξόχως παράδοξο φαινόμενο βουλευτές της συμπολίτευσης να κατακεραυνώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης με τα στελέχη της αντιπολίτευσης να σπεύδουν με θέρμη να τις υπερασπιστούν.
Όσα πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης «δείχνουν» ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες, καθώς οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το non paper του Μαξίμου, μέσω του οποίου έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγορώντας τον ως... ομοϊδεάτη του Σόιμπλε, καθιστούν αδύνατη τη συνύπαρξή τους εντός της ίδιας πολιτικής στέγης.
Εξάλλου, ο ίδιος ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέο αντιμνημονιακού πολιτικού φορέα.
«Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «μανιφέστο» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Iskra.gr, που απηχεί τις θέσεις της ομάδας του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Show στη Βουλή: The best of...
Από νωρίς η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι... Άπαντες γνώριζαν ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα τραβήξουν σε μάκρος και οι κόντρες θα δώσουν και θα πάρουν. Οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ακονίσει τα ξίφη τους και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να τα διασταυρώσουν...
Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών για την προετοιμασία της σύγκλησης της Ολομέλειας, το μεσημέρι της Πέμπτης, οι βουλευτές ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, χαρίζοντας στιγμές απείρου κάλλους στο φιλοθέαμον κοινό.
Οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων του λαού πρόσφεραν στιγμές γέλιου, αλλά κυρίως προβλημάτισαν, καθώς τη στιγμή που η Βουλή εκλήθη να ψηφίσει δυσβάσταχτα για τους πολίτες μέτρα, ουδείς ασχολήθηκε με την ταμπακιέρα...
Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστικό ρόλο στο show της ημέρας είχε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου...

zougla.gr:
Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης
Άγρια χαράματα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τις 7:00 το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι παλινωδίες που έλαβαν χώρα κατά τη συζήτηση του πακέτου μέτρων στις επιτροπές της Βουλής, αλλά και στη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων έστειλαν... περίπατο κάθε χρονοδιάγραμμα.Οι... νυσταγμένοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν το πρωί τα προαπαιτούμενα για το νέο ΜνημόνιοΗ επιθυμία της κυβέρνησης να ψηφιστούν τα μέτρα πριν ξημερώσει, βρήκε πρόσκομμα στη σθεναρή αντίσταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία κυριολεκτικά «έπαιξε τα ρέστα της», καθυστερώντας με κάθε τρόπο τη διαδικασία.
Κατά τη μαραθώνια Διάσκεψη των Προέδρων που εξέτασε το πότε θα συγκληθεί η Ολομέλεια, το ζήτημα τέθηκε σε ψηφοφορία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε ξεκινήσει αμέσως η συνεδρίαση της ολομέλειας και να ολοκληρωθεί στις 3:00 τα ξημερώματα, ενώ η κα Κωνσταντοπούλου αντιπρότεινε να μετατεθεί για το πρωί της Παρασκευής η έναρξη της συνεδρίασης.
Παρόλο που η πρόταση να αρχίσει αμέσως η συνεδρίαση της Ολομέλειας έλαβε 10 ψήφους, επί 20 παρόντων βουλευτών, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα διακόψει προσωρινά τη διάσκεψη.
Με την επανέναρξή της, 17 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η πρόεδρος ζήτησε νέα ψηφοφορία, στην οποία η πρόταση του κου Φίλη έλαβε τις 11 πολυπόθητες ψήφους, έπειτα από την απόφαση του Αλέξη Μητρόπουλου να μεταβάλει τη στάση του, θέτοντας εαυτόν στη διάθεση της πλειοψηφίας.
Σκληρό ροκ Λαφαζάνη κατά Μάρδα-κυβέρνησης
Σφοδρή επίθεση εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή την τροποποίηση του τίτλου του προς ψήφιση νομοσχεδίου
«Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», υποστήριξε ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας.
«Αλλάζοντας τον τίτλο δεν γίνεται συνταγματικό το νομοσχέδιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έκανε συνταγματική εκτροπή.
«Όλο το μνημόνιο είναι εκτροπή, κάνει κουρελόχαρτο το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» υποστήριξε εν συνεχεία ο κ. Λαφαζάνης.
«Δεν υφίσταται σ' αυτή τη χώρα Δημοκρατία» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «λυπάμαι για την κυβέρνηση».
«Ο κ. Παπανδρέου έλεγε λεφτά υπάρχουν και κατέληξε στο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι θα φύγει από το μνημόνιο και ψήφισε μνημόνιο, η κυβέρνηση έκανε αντιμνημονιακούς αγώνες και ψηφίζει τώρα μνημόνιο. Υπάρχει δικτατορία της ευρωζώνης στη νεοαποικία της Ελλάδας και κάποιοι θα την γκρεμίσουν αυτή τη δικτατορία. Δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ελλάδα», κατέληξε.
Θέατρο του παραλόγου η Βουλή
Σε μια συνεδρίαση που οι απειλές δίνουν και παίρνουν, οι κόντρες περισσεύουν και το θεαθήναι επισκιάζει την ουσία, οι βουλευτές αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς αναλώνονται σε προσωπικές αψιμαχίες, αποφεύγοντας να πουν κουβέντα για την... ταμπακιέρα, ήτοι το σκληρό Μνημόνιο που θα επιβάλουν στον λαό.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την έναρξη της διαδικασίας, τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί άμεσα το πακέτο των προαπαιτουμένων, η χώρα θα υποχρεωθεί να υπαχθεί σε πρόγραμμα-γέφυρα, με δυσμενέστερους όρους.
«Τα πράγματα είναι απλά. Στις 16:00 υπάρχει Eurogroup. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, με ψηφισμένη την δανειακή σύμβαση, μαζί με τις τροπολογίες. Αν δεν έχουμε ψηφισμένα τα σχέδια που σας ανέφερα, τότε θα οδηγηθούμε σε δάνειο-γέφυρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Φίλης, μιλώντας τις πρώτες πρωϊνές ώρες από τα έδρανα της Βουλής, ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία του κατεπείγοντος διότι εκτιμά ότι χρειάζεται η συμφωνία ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σχετικά με το θέμα της εξουσιοδότησης προς τον υπουργό Οικονομικών που τέθηκε στην Διάσκεψη των προέδρων ο κ. Φίλης ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως τέτοιου είδους αποφάσεις, όπως η συμφωνία με τους εταίρους, πρέπει να λαμβάνεται από την Βουλή.
Για τις τροπολογίες ο κ. Φίλης ανέφερε πως πρέπει να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο και να γίνει ενιαία συζήτηση.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και επεσήμανε ότι αντιλαμβάνεται το επείγον της διαδικασίας, τόνισε ότι η όλη διαδικαστική εικόνα δεν τιμά τη Βουλή και ότι ευθύνες για την κατάσταση αυτή ανήκουν στον πρωθυπουργό και στην Πρόεδρο της Βουλής.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος εκτίμησε ότι «παρακολουθούμε ένα θέατρο που προκαλεί θλίψη στον ελληνικό λαό», κάνοντας λόγο για μεθοδεύσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, στην οποία καταλόγισε ανικανότητα, όσο και από την πλευρά της Προέδρου της Βουλής. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της συζήτησης των τροπολογιών και τόνισε ότι η Βουλή πρέπει να δώσει τα όπλα που χρειάζεται ο υπουργός Οικονομικών.
O Νίκος Καραθανασόπουλος του ΚΚΕ επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτη η διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών, χαρακτηρίζοντας ως ανούσια τη συζήτηση για το αν το Μνημόνιο πρέπει να συζητηθεί τις πέντε το πρωί ή νωρίτερα.
Εξάλλου, ένταση επικράτησε όταν τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς.
Η αποστροφή του κου Παππά, σύμφωνα με την οποία «η ψήφιση του νέου Μνημονίου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από μία άλλη προδοσία», προκάλεσε την αντίδραση του Νίκου Φίλη.
Στον κ. Φίλη απάντησαν μέσω φωνών, απειλών και ανοίκειων χαρακτηρισμών οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, με την προεδρεύουσα Ζωή Κωνσταντοπούλου να προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα.
Στην επίθεση πέρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από τα έδρανα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για το Μνημόνιο 3.
«Ο λαός παρακολουθεί μία εικόνα θλιβερή της κυβέρνησης και του συγκυβερνώντος κόμματος που εξηγεί γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Η χώρα υπέστη βλάβη τους τελευταίους μήνες. Είπατε κραυγαλέα ψέματα στον λαό. Δεν σώζεται έτσι η χώρα», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρεμβάσεις σε μένα», ανταπάντησε ο Βενιζέλος για να συνεχίσει: «Πρόκειται για πολιτικό θράσος του κ. Τσακαλώτου να μας λέει ότι πρέπει επειγόντως να συμμετέχει στο Eurogroup με ψηφισμένα τα προπαιτούμενα. Με συγκινεί. Αλλά ο ίδιος θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους του κ. Τσίπρα για αυτά που μας λέγατε πριν από χρόνια περί πραξικοπήματος επειδή ζητούσαμε ψήφιση μέτρων με τη μορφή του κατεπείγοντος, όπως κάνετε εσείς τώρα»…
«Υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας των τροπολογιών και κυρίως αυτής που αφορά το συνταξιοδοτικό», συμπλήρωσε. Παράλληλα έθεσε ζήτημα για τις διατάξεις που αφορούν το ασφαλιστικό και ζητά να συζητηθεί η τροπολογία προσθήκη που νωρίτερα είχε καταθέσει και αφορά την οριοθέτηση της εξουσιοδότησης προς τον κ.Τσακαλώτο, καθώς όπως λέει, δεν καλύπτεται από την ΠΝΠ με την οποία είχε εξουσιοδοτηθεί ο υπουργός για να υπογράψει συμφωνία.
Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης ζήτησε να αποσυρθούν οι τροπολογίες για τις συντάξεις.
Λίγο αργότερα, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την πρόταση της προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου να διεξαχθεί δεκάωρη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την χρηματοδότηση της χώρας, επιλέγοντας συζήτηση μέχρι τις 07.00 το πρωί. Στην απόφαση αντέδρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και η πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε: «Πρώτη φορά πράγματι, κ. Λαφαζάνη».
Με την ανακοίνωση της απόφασης η κα. Κωνσταντοπούλου παραδέχθηκε: «Πολύ κακώς είχα δηλώσει από την έδρα αυτή πως αυτή Βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει. Λυπάμαι γι’ αυτή μου την πλάνη».
Τα αίματα άναψαν εν νέου όταν στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τα λεγόμενά του ενόχλησαν τον αρχηγό της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει έντονος διάλογος.
«Μη μας προκαλείτε κύριε υπουργέ, γιατί θα σας απαντήσουμε κατάλληλα. Δεν γίνετε να μας προκαλείτε και να ζητάτε να στηρίξουμε το Μνημόνιο. Ακούς αυτό που σου λέω;», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προς τον κ.Τσακαλώτο, που αντέδρασε σε ανάλογο ύφος στις αιτιάσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τοποθέτησή του.
Να καταστήσει η κυβέρνηση «κτήμα της» το τρίτο μνημόνιο, αναζητώντας ξένες επενδύσεις και λύσεις στο πλαίσιο της παρούσας Βουλής, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, παρατηρώντας πως «η Ελλάδα έχει φτάσει μέχρι εδώ, γιατί έχει πληρώσει το λαϊκισμό αλλά και την αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης».
Στην ουσία, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ απέτυχαν δραματικά στο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους, επιβαρύνοντας την ελληνική οικονομία με τουλάχιστον 45 δισ. (επιστροφή των 11 δισ. του ΤΧΣ, 9 δισ. αφιερωμένα φέτος στο «πηγάδι της ύφεσης», 25 δισ. επιπλέον δανεικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), στα οποία προστίθεται και μια σειρά από φόρους - 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, 20-26% στους αγρότες 20 και 26%.
«Όσο για τον ισχυρισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι η νέα δανειακή σύμβαση δεν θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο αλλά από το ευρωπαϊκό, τόνισε πως αυτό γίνεται με τίμημα τις κατασχέσεις στο ΕΣΠΑ σε περίπτωση αποτυχίας, ενώ και η συμφωνία με το ΔΝΤ θα βασίζεται και πάλι στο αγγλικό δίκαιο», πρόσθεσε.
«Έως τον Οκτώβριο του 2015, οι αρχές θα αποφασίσουν αν θα επαναφέρουν το τέλος των 5 ευρώ, ή αν θα λάβουν ισοδύναμα μέτρα» ανέγνωσε από το σχέδιο νόμου ο κ. Χατζηδάκης. «Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια» σχολίασε.
«To τρίτο μνημόνιο είναι γεγονός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο σφαγιασμός του ελληνικού λαού θα συνεχιστεί. Μάταια ο πρωθυπουργός προσπαθεί να πείσει ότι παίρνει μέτρα προς όφελος του λαού», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Την ώρα που υπογράφει τον σφαγιασμό των λαϊκών στρωμάτων προβαίνει σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Αν ήθελε να μειώσει τα βουλευτικά προνόμια μπορούσε να φέρει για ψηφοφορία την ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, για περιορισμό των βουλευτικών προνομίων», πρόσθεσε.
«Τα μέτρα του Μνημονίου Τσίπρα κονιορτοποιεί όσα δεν πρόλαβαν να συνθλίψουν τα προηγούμενα Μνημόνια. Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα μετρήσουν νέες απόλειες. Η σύνταξη θα αποτελέσει όνειρο θερινής νυκτός για τους εργαζόμενους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κουτσούμπας, απαριθμώντας τις αρνητικές συνέπειες των προς ψήφιση μέτρων.
«Επειδή σας επέλεξε ο λαός πρέπει να τον γδάρετε και μάλιστα... σύριζα», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «το νέο Μνημόνιο αποτελεί προδοσία για τον λαό».
«Προσκυνάτε το δόγμα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τα κοράκια που είναι εθισμένα στη μυρωδιά της καμένης γης. Που ενδιαφέρονται μονάχα για το κέρδος. Δεν θα διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και τη βία για να περάσετε αυτά τα μέτρα. Το δημοψήφισμα ήταν το άλλοθι για νέα μνημονιακά μέτρα», κατέληξε.
«Η φορολογική προσαρμογή είναι 2,5% του ΑΕΠ και άλλο 1% το 2018», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν μειώσεις μισθών, ενώ η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται οριακά στο 0,3% - 0,4% του ΑΕΠ».
«Δεν τίθεται θέμα αν είναι κάτι συμβατό με αυτό που θα θέλαμε. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές και έγιναν τεράστιοι συμβιβασμοί», παραδέχθηκε ο υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η συμφωνία αυτή «είναι η καλύτερη επιλογή για την χώρα».
Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως «είναι εν πολλοίς παραπλανητική» η βασική διαπίστωση της αντιπολίτευσης πως η χώρα και η οικονομία οδηγήθηκε στο τρίτο πρόγραμμα λόγω των εξελίξεων των τελευταίων μηνών. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα «αδιέξοδο που απαρτιζόταν από δύο προβλήματα: τα τεράστια δάνεια που έπρεπε να αποπληρώσει και τα τεράστια πλεονάσματα που έπρεπε να παράγει για να τα πληρώσει».
Η κυρία Γεννηματά τόνισε ότι με την διαδικασία στη Βουλή ενταφιάζεται ο διαχωρισμός μνημόνιο-αντιμνημόνιο και μάλιστα απο αυτούς που το χρησιμοποίησαν για να εξυπηρετήσουν τις πολιτκές τους σκοπιμότητες.
Η κα. Γεννηματά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για αντιπολίτευση μίσους και διχασμού και διακυβέρνηση γεμάτη μεγαλοστομίες κενού περιεχομένου.
Δεν αποτελούσε το Μνημόνιο μονόδρομο αλλά ήταν αποτέλεσμα ανάξιων χειρισμών για τους οποίους ευθύνεται ο κύριος Τσίπρας.
Τέλος επεσήμανε ότι στο εξής η στάση του ΠΑΣΟΚ θα καθορίζεται ανα περίπτωση και η στήριξη του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Μαύρη ειν' η νύχτα...
Πλέον, οι... νυσταγμένοι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν τo πρωί τα προαπαιτούμενα για το νέο Μνημόνιο, στη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 2:00 τη νύχτα, ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιαστεί πάνοπλος στο Eurogroup της Παρασκευής.
Κατά τις τελευταίες ώρες παρατηρήθηκε το εξόχως παράδοξο φαινόμενο βουλευτές της συμπολίτευσης να κατακεραυνώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης με τα στελέχη της αντιπολίτευσης να σπεύδουν με θέρμη να τις υπερασπιστούν.
Όσα πρωτοφανή εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης «δείχνουν» ότι δύσκολα θα αποφευχθεί η προσφυγή στις κάλπες, καθώς οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το non paper του Μαξίμου, μέσω του οποίου έκοψε κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, κατηγορώντας τον ως... ομοϊδεάτη του Σόιμπλε, καθιστούν αδύνατη τη συνύπαρξή τους εντός της ίδιας πολιτικής στέγης.
«Καλούμε στην πολιτική και κοινωνική συγκρότηση ενός πλατιού πανελλαδικού κινήματος, με δημιουργία επιτροπών αγώνα ενάντια στο νέο Μνημόνιο, τη λιτότητα και την επιτροπεία της χώρας. Ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο «μανιφέστο» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Iskra.gr, που απηχεί τις θέσεις της ομάδας του τέως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Show στη Βουλή: The best of...
Από νωρίς η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι... Άπαντες γνώριζαν ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα τραβήξουν σε μάκρος και οι κόντρες θα δώσουν και θα πάρουν. Οι αντιμαχόμενες πλευρές είχαν ακονίσει τα ξίφη τους και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να τα διασταυρώσουν...
Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών για την προετοιμασία της σύγκλησης της Ολομέλειας, το μεσημέρι της Πέμπτης, οι βουλευτές ξεπέρασαν τους εαυτούς τους, χαρίζοντας στιγμές απείρου κάλλους στο φιλοθέαμον κοινό.
Οι προσωπικές επιθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων του λαού πρόσφεραν στιγμές γέλιου, αλλά κυρίως προβλημάτισαν, καθώς τη στιγμή που η Βουλή εκλήθη να ψηφίσει δυσβάσταχτα για τους πολίτες μέτρα, ουδείς ασχολήθηκε με την ταμπακιέρα...
Όπως ήταν αναμενόμενο, πρωταγωνιστικό ρόλο στο show της ημέρας είχε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου...
zougla.gr:
Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης