Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18

Άσαντ: «Θα εγκαταλείψω την εξουσία μόνο εάν το ζητήσει ο λαός»


Άσαντ: «Θα εγκαταλείψω την εξουσία μόνο εάν το ζητήσει ο λαός»
Μπορεί η χώρα του να μαστίζεται από τα δεινά του εμφυλίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η εδαφική ακεραιότητα να έχει καταπατηθεί πολλάκις, ωστόσο ο πρόεδρος της Συρίας δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο.

Σε συνέντευξή του ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ξεκαθάρισε πως θα εγκαταλείψει την εξουσία μόνο εάν τού το υποδείξει ο συριακός λαός, και όχι υπό την πίεση της Δύσης.

«Σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο, έρχεται στην εξουσία με την έκφραση της βούλησης του λαού μέσω εκλογών και, αν αποχωρήσει, αποχωρεί εάν ο λαός το ζητήσει, όχι εξαιτίας της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Διάσκεψης της Γενεύης ή της Διακήρυξης της Γενεύης» είπε και πρόσθεσε:

«Εάν ο λαός θέλει την παραμονή του, ο πρόεδρος παραμένει. Στην αντίθετη περίπτωση, οφείλει αμέσως να παραιτηθεί».

Στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν

Ο πρόεδρος της Συρίας αναφέρθηκε και στη συνεργασία της χώρας του με το Ιράν, επισημαίνοντας πως η Τεχεράνη προσφέρει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο καθεστώς της Δαμασκού.

«Το Ιράν βρίσκεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά στο πλευρό του συριακού κράτους. Όταν λέμε στρατιωτικά , αυτό δεν σημαίνει, όπως αναφέρουν ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι το Ιράν στέλνει τον στρατό του ή ένοπλες δυνάμεις στη Συρία. Αυτό δεν ισχύει» ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, «το Ιράν μάς στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και φυσικά υπάρχει ανταλλαγή σε επίπεδο στρατιωτικών ειδικών. Αυτό ίσχυε πάντοτε και είναι φυσικό να αυξάνεται όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ