Παρασκευή, Οκτωβρίου 2

Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ

  Είναι τόσο ιδιαίτερη η Εκκλησία των Ταξιαρχών στο Μούδρο και ταυτόχρονα τόσο  εμφανής η εγκατάλειψη της  και ο  κίνδυνος ολοκληρωτικής  καταστροφής της,  που σοκάρεσαι   όταν αντικρίζεις τη αντίθεση αυτή.
Μιλάμε για μια από τις παλαιότερες Εκκλησίες της Λήμνου,  με  εντελώς πρωτότυπη δομή και σε πλήρη αντίθεση από τον μεταγενέστερο μεγαλοπρεπή Ευαγγελισμό.

 Ο νάρθηκας  και το υπόλοιπο μέρος του Ναού είναι  πιο κοντά στην Λημνιακή αρχιτεκτονική  με βασικά στοιχεία τη απλότητα της κατασκευής και τη λιτότητα των δομικών στοιχείων.
Η είσοδος  της Εκκλησίας βρίσκεται 3 σκαλοπάτια πιο κάτω από το έδαφος,  με  μια δίρριχτη  στέγη, με απλή χαμηλή τοιχοποιία και  σιδηρόφρακτα αυστηρά βυζαντινά παράθυρα.
Την εποχή που κατασκευάστηκε,  επί Τουρκοκρατίας,   το 1835, τότε που ένα μέρος της Ελλάδας μόλις  είχε απελευθερωθεί και τα πνεύματα ήταν οξυμένα, δεν σήκωνε για πιο φανταχτερές εκκλησίες,  όμως αυτή η απλότητα και κατασκευαστική σοφία  είναι το μεγαλείο αυτού του Ναού.
Και εσωτερικά ο Ναός  έχει σημαντικά και μοναδικά στοιχεία όπως το ξυλόγλυπτο τέμπλο  του.
Αυτός ο ιστορικός Ναός έχει εμφανή τα στοιχεία της εγκατάλειψης με βασικό ορατό κίνδυνο στη στέγη,  η οποία στο κέντρο της έχει υποχωρήσει (βουλιάξει).
Η  τοιχοποιία έχει αλλοιωθεί από διάφορες αυθαίρετες παρεμβάσεις,  όπως σοβαντίσματα και ασβεστώματα, οι πόρτες έγιναν  τζαμένιες με οικιακά  κάγκελα,  ένα κλιματιστικού τοποθετήθηκε όπου βόλευε κλπ.  Όμως αυτά   μπορούν να αποκατασταθούν. Εκείνο  που επείγει είναι η στέγη η οποία  είναι έτοιμη να υποχωρήσει  και από κει και πέρα μια επιστημονική επιτήρηση και φροντίδα ώστε  αυτός ο Ιστορικός και ιδιαίτερος Ναός να επανέλθει στην αρχική του  μορφή.
Δυστυχώς, αυτή  η κατάσταση  των χωρίς κανένα  έλεγχο παρεμβάσεων  έχει επικρατήσει σε κεντρικές Εκκλησίες και ξωκλήσια και αυτό είναι καταστροφικό,  καθώς εκκλησιαστικά και αρχιτεκτονικά μνημεία αλλάζουν όψη με ταχύτατο ρυθμό…
Η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα πρέπει να παίξει  το ρόλο της σ΄αυτη την υπόθεση και οι Αρχές της Λήμνου είναι  καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους  και να εντάξουν  το έργο της αποκατάστασης των ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ του ΜΟΥΔΡΟΥ με προτεραιότητα.           Η.Κ.

Η. Κότσαλης