Τετάρτη, Φεβρουαρίου 3

Η κυβέρνηση σε παραζάλη μεταξύ κοινωνίας και δανειστών

Ενα μεγάλο μπλόκο είναι όλη η Ελλάδα αφού δεν υπάρχει κομβικό σημείο του οδικού δικτύου όπου δεν έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ.

i-kubernisi-se-parazali-metaksu-koinwnias-kai-daneistwn
Από τη μια όλες σχεδόν οι επαγγελματικές ομάδες, αγρότες και επιστήμονες που κλιμακώνουν την πίεση και να ετοιμάζονται για την πανελλαδικη κινητοποίηση της Πέμπτης. Απο την άλλη οι δανειστές, οι οποίοι στις πρώτες συζητήσεις, στέλνουν σαφή μηνύματα στην κυβέρνηση ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν, δείχνοντας κίτρινες και κόκκινες κάρτες. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου για τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου
με τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή. Εκτός από την αμφίπλευρη πίεση κοινωνίας και δανειστών υπάρχει και η πίεση του χρόνου καθώς μια παρατεταμένη αξιολόγηση είναι δυνατόν να επαναφέρει τον εφιάλτη της ταμειακής ασφυξίας.
Στο σκηνικό αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να διαχειριστεί μια κατάσταση στην κόψη του ξυραφιού καθώς δυναμώνουν και τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις, ενώ αρχίζει να γίνεται εκρηκτική και η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα επιστρατεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μεταβαίνοντας αιφνιδίως στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας στην ουσία «ενέσεις ηθικού» στα κομματικά στελέχη , ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε οτι οι κόκκινες γραμμές θα τηρηθούν απαρέγκλιτα, ενώ απαντώντας στα σενάρια σημειωσε ότι η κυβέρνηση «πήρε τρεις φορές, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό» και αυτό πρόσθεσε, «σε κάποιους δεν αρέσει, αλλά δεν είναι αυτοί που μας νομιμοποιούν και μας στηρίζουν».
«Είναι ο ελληνικός λαός που μας έδωσε καθαρή εντολή να υλοποιήσουμε τη συμφωνία κρατώντας απαρέγκλιτα τις κόκκινες γραμμές που αφορούν τη προστασία των αδύναμων, την προστασία των πολλών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «αυτό θα κάνουμε απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας» και όπως είπε «θα τα καταφέρουμε».

Πρόταση σοκ για ανώτατο συντελεστή 50%

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος και της νέας κλίμακας παρέδωσε στους δανειστές ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόταση προβλέπει την επιβολή ανώτατου συντελεστή στο 50% από το 42% που ισχύει σήμερα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ή το 33% που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.
Χωρίς να ξεκαθαρίσει από ποιο όριο και πάνω εισοδήματος θα επιβάλλεται αυτός ο συντελεστής η ίδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε ότι από τη νέα φορολογική κλίμακα τα έσοδα από φόρους θα πρέπει να αυξηθούν τόσο το 2016 όσο και τα επόμενα χρόνια κατά του τουλάχιστον 290 εκ. ευρώ.
Δεν ξεκαθαρίζεται επίσης εάν στο συντελεστή του 50% περιλαμβάνεται και η εισφορά αλληλεγγύης η οποία προσαυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση έως και 8%.

Με την πλάτη στον τοίχο για το ασφαλιστικό

Οι δανειστές απέρριψαν το σχέδιο Κατρούγκαλου για την αύξηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση των κ. Κατρούγκαλου, Τσακαλώτου και Σταθάκη το πρώτο θέμα που ετέθη από πλευράς του κουαρτέτου ήταν η προτεινόμενη αύξηση εισφορών ώστε να  «εισρεύσουν» 550 εκατ. ευρώ στα ταμεία  και να «περιοριστεί» το ψαλίδι κατά 1,8 δις ευρώ  στην συνταξιοδοτική δαπάνη.
Μετά την κόκκινη κάρτα του κουαρτέτου η κυβέρνηση καλείται να καταθέσει τα ισοδύναμα που διατεινόταν τις προηγούμενες ημέρες ότι έχει προετοιμάσει προκειμένου να αποκρούσει την πίεση για την μείωση των ήδη καταβαλλόμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των θεσμών, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως δεν τέθηκε θέμα για μείωση συντάξεων. Η διαπραγμάτευση, ωστόσο, θα είναι σκληρή ανέφερε η ίδια πηγή, για τα θέματα που είναι ανοιχτά στις συζητήσεις με τους θεσμούς.
Στο νέο ραντεβού που θα έχουν αύριο οι Θεσμοί με τα κυβερνητικά στελέχη για το ασφαλιστικό αναμένεται να ανοίξει περαιτέρω η βεντάλια των ενστάσεων και των απαιτήσεων τους όπως πχ η μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η αύξηση από τα 15 στα 20 έτη ασφάλισης για το δικαίωμα στην εθνική σύνταξη κλπ.    

Ενα μπλόκο όλη η χώρα

Ενα μεγάλο μπλόκο είναι όλη η Ελλάδα αφού δεν υπάρχει κομβικό σημείο του οδικού δικτύου όπου δεν έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ. Οι αγρότες προετοιμάζονται για την πανελλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης, διαμηνύοντας χαρακτηριστικά ότι οι πόλεις θα γνωρίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης και βέβαια η αντίδραση της κυβέρνησης θα καθορίσει και τα επόμενα βήματά τους με τις φωνές για κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα να δυναμώνουν.
Στα Τέμπη , όπου προχωρούν πλέον σε δεκάωρους αποκλεισμούς, για την Πέμπτη οι αγρότες σκοπεύουν να αφήσουν στο σημείο ανοικτό προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση εκείνων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας.
Στο μπλόκο της Νίκαιας το συγκεκριμένο κομμάτι της Εθνικής οδού παραμένει κλειστό από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων λόγω του όγκου των τρακτέρ.
Την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα κλείσει και πάλι η Εθνική οδός στο Κάστρο Βοιωτίας έως τις 5 το απόγευμα, ενώ στη συνέχεια στη Θήβα θα αποκλειστεί η Εθνική μέχρι 10 το βράδυ. Την ίδια ώρα θα κλείσει και η παλιά εθνική οδός Λαμίας- Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού θα κλείσει αύριο 12-2 το μεσημέρι.
Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Άρτας –Αντιρρίου στο ύψος του χωριού Κομπότι, αλλά και των παράδρομων προχωρούν αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου.
Στα Ιωάννινα, στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων –Κακκαβιάς κτηνοτρόφοι και αγρότες κλείνουν καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ το δρόμο και τους παράδρομους.
Από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, αγρότες της Αιγιαλείας θα κλείσουν την Τετάρτη την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών,  στο ύψος του Αιγίου,.
Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ.
Την Τετάρτη, αναμένεται να κλείσει από τις 10:00 το πρωί έως τις 12:00 τα μεσάνυχτα η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου.
Στον νομό του Κιλκίς, στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, γίνονται αποκλεισμοί 12:00-14:00 και 19:00-21:00 στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ στο δεύτερο.
Στον νομό Πέλλας, τα μπλόκα σε Έδεσσα και Αμύνταιο προχωρούν σε αποκλεισμούς 12:00-13:00 το πρωί και 19:00-21:00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17:30-20:30 το βράδυ.
Στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, οι αγρότες κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 16:00-17:00.
Στον Προμαχώνα από χτες το πρωί στις 11 έκλεισε το τελωνείο επ αόριστων για τη διέλευση των φορτηγών με αποτέλεσμα η ουρά να φτάνει τα 20 χιλιόμετρα.
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, στο Δερβένι (12:00-14:00 και ως τις 18:00 θα λειτουργεί η μία λωρίδα και στις δύο πλευρές), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων(κλείνουν τρεις λωρίδες και προς Χαλκιδική και από τον γειτονικό Νομό και αφήνουν τη μία από 16:00-18:00). Το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα θα κλείσει 18:00-20:00 το βράδυ.

Αγριεύουν και οι αγρότες της Κρήτης

Από εκεί και πέρα οι σκέψεις για το πως θα συνεχιστεί η κινητοποίηση είναι αρκετές. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η κατάληψη δημόσιων κτιρίων (π.χ. Αποκεντρωμένη Διοίκηση), το κλείσιμο δρόμων (πχ ΒΟΑΚ), ακόμη και η απόβαση στο λιμάνι του Πειραιά.
Σε συμβολικούς αποκλεισμούς και καταλήψεις Δημοσίων υπηρεσιών προχώρησαν το πρωι της Τρίτης αγρότες σε όλη τη χώρα.



Επιστημονικοί φορείς: Τέρμα ο διάλογος

Κανέναν περαιτέρω διάλογο για για το ασφαλιστικό με την Κυβέρνηση δεν επιθυμούν πλέον δικηγόροι, γιατροί και οι υπόλοιποι  επιστημονικοί φορείς.  
Σε κοινή ανακοίνωση των επιστημονικών φορέων αναφέρεται επί λέξει : διάλογος τέλος μέχρι το υπουργείο να μας δώσει στοιχεία¨.  
 Συγκεκριμένα, μετά από τη νέα σύσκεψη, που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της χώρας στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ανακοινώθηκαν τα εξής:
«Προσήλθαμε στο διάλογο με διάθεση συνεννόησης. Όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα στοιχεία μολονότι τα ζητήσαμε. Το Υπουργείο Εργασίας, εξήντλησε την εισφορά του στο διάλογο μόνο σε αόριστες προτάσεις με αβάσιμους και γενικόλογους ισχυρισμούς. Μέχρι να λάβουμε συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά του Υπουργείου, δεν υφίσταται λόγος να συνεχίσουμε το διάλογο. Αναμένουμε τα στοιχεία για να τα ελέγξουμε. Αφού τα μελετήσουμε και μόνο τότε θα επανέλθουμε στο διάλογο με τις προτάσεις μας. Οι επιστημονικοί φορείς δηλώνουμε για ακόμα μια φόρα την αντίθεσή μας στο προσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει καθαρά φορολογικό και δημοσιονομικό χαρακτήρα, και σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση με την κοινωνική ασφάλιση.Ζητούμε την απόσυρσή του και την έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας και καλούμε τα μέλη μας να συμμετάσχουν στην γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.Οι επιστημονικοί φορείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Το Υπουργείο μέχρι στιγμής δεν έχει». thetoc.gr/