To ΝΑΤΟ φαίνεται πως θα αναλάβει δράση για το προσφυγικό μετά και την έγκριση της Κομισιόν, δια στόματος Γιούνκερ ο οποίος απεφάνθη ότι η Επιτροπή «χαιρετίζει κάθε συζήτηση» για μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη διάσωση ανθρώπινων ζωών και την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.
Η πρόταση για εμπλοκή του NATO στο Αιγαίο προέκυψε αμέσως μετά τησυμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ Αχμέτ Νταβούτογλου για προώθηση του θέματος στους κόλπους της Συμμαχίας, όπως ανακοίνωσαν οι δύο ηγέτες μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα. Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων, ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε σήμερα ότι NATO θα εξετάσει «πολύ σοβαρά» τις προτάσεις για εμπλοκή του στο προσφυγικό.Ερωτώμενος σήμερα σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Σχοινάς τόνισε τα εξής: «Η Επιτροπή χαιρετίζει όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων».
Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, «τα 10 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».Πηγή Escapemedia