Τρίτη, Απριλίου 26

Καθημερινής χρήσης γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας

Η τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας «μετακομίζει» από τα ειδικά γυαλιά που θυμίζουν διαστημικές κάσκες στα καθημερινής χρήσης. H ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας στον απλό σκελετό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς εμφανισιακά δεν θα «προδίδεται» και όπως λέγεται κατόπιν συστηματικής χρήσης δεν θα προκαλεί κόπωση στην όραση.
Οπως αναφέρει ο Ulrich Simon, αντιπρόεδρος της εταιρικής έρευνας και της τεχνολογίας της γερμανικής εταιρίας ZEISS ένα παράδειγμα πλήρους επαυξημένης πραγματικότητας είναι
χειρούργος που παρατηρεί τον ασθενή του μέσω των γυαλιών και την εικόνα από μαγνητική τομογραφία (MRI) να προβάλλεται κατάλληλα στο σώμα του μέσω του συστήματος που θα εχουν τα γυαλιά.
Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοιας τεχνολογίας γυαλιά με ειδικές οθόνες παρουσιάστηκαν από την Google το 2012 και διέθεταν επίπεδους φακούς που κατασκευαστικά περιόριζαν τη χρήση τους. Εκτιμάται ότι η εμφάνιση τους πρόδιδε τον ειδικό χαρακτήρα που είχαν και αυτό ήταν αισθητικά ενοχλητικό για όσους τα δοκίμασαν στην προοπτική της καθημερινής χρήσης σε δημόσιους χώρους.
Μια σοβαρή δυσκολία που πρέπει να υπερκερασθεί είναι να ενσωματωθεί οθόνη δεδομένων σε καμπυλωμένους φακούς. Πολύ περισσότερο δε που η κύρτωση αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη καθώς προορίζονται για διόρθωση της όρασης. Όμως η ZEISS πέτυχε την κατασκευή αυτή καθιστώντας έτσι εφικτή την ενσωμάτωση της νέας τεχνολογίας σε απλά καθημερινής χρήσης γυαλιά.
Το σύστημα αποτελείται απο μια οθόνη OLED και φακό τεχνολογίας Fresnel. Με απλουστευμένο περιγραφή μετά την επεξεργασία της από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα και το οπτικό σύστημα στο σκελετό η οπτική πληροφορία θα εισάγεται στην άκρη του φακού.
Στην συνέχεια μέσω διαδοχικών εσωτερικών ανακλάσεων στο εσωτερικό του φακού φθάνει σε ένα λεπτό επίπεδο φακό Fresnel που έχει πολλές ειδικές χρήσεις και λειτουργεί ως «κυματοδηγός» του φωτός στην συγκεκριμένη χρήση.
Πρόκειται για μια κατασκευή που θυμίζει ομόκεντρους κύκλους σε δακτυλιοειδή διάταξη που συνθέτουν τον συγκεκριμένο φακό ο οποίος έχει πολύ μικρό πάχος. Άλλωστε φακό Fresnel είχαν στο σκοπεύτρο τους οι οθόνες εστίασης που διέθεταν οι παλαιές ρεφλέξ φωτογραφικές μηχανές για εύκολη εστίαση του φακού στο θέμα.
Λειτουργικά η ιδιορρυθμία του συστήματος εντοπίζεται στο γεγονός ότι εστιάζει την εικόνα ελάχιστα πιο μπροστά από τον φακό του ματιού και όχι στο εσωτερικό του. Επίσης καταλαμβάνει μικρή επιφάνεια στον συμβατικό φακό των γυαλιών με αποτέλεσμα η κατασκευή συνολικά να έχει διπλό ρόλο για βελτίωση της όρασης και την παρατήρηση εικόνων επαυξημένης πραγματικότητας.
Για την ιδιωτικότητα της χρήσης είναι σημαντικό ότι η προβαλόμενη εικόνα της επαυξημένης πραγματικότητας δεν είναι ορατή από τους άλλους. Συνδέοντας τα γυαλιά αυτά με κινητό τηλέφωνο μέσω Wi-Fi είναι δυνατή η μετάδοση οπτικών πληροφοριών όπως εικόνες, δεδομένα κλπ., που προβάλονται μπροστά από το μάτι.
Ήδη η γερμανική εταιρία αναζητεί συνεργασίες με επιχειρήσεις που θα κατασκευάσουν τα ηλεκτρονικά ενώ από την πλευρά της έχει την δυνατότητα να αναβαθμίσει την παραγωγή της.
Επίσης τεχνολογικά έχει εισέλθει και στον χώρο της εικονικής πραγματικότητας. Το προηγούμενο φθινόπωρο εισήγαγε στην αγορά ένα ζευγάρι γυαλιά με την ονομασία VR-One τα οποία μετατρέπουν ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο σε συσκευή εικονικής πραγματικότητας..efsyn.gr