Τετάρτη, Απριλίου 27

Δραματική συμφωνία ή εκλογές, οι μόνες εναλλακτικές Τσίπρα

gelio_h_klama

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Οι εξελίξεις της Τρίτης είναι σε κάθε περίπτωση δραματικές, πλην όμως όχι και τόσο απρόβλεπτες. Το διαπραγματευτικό θρίλερ ήταν σχεδόν γραφτό να συνεχιστεί, από τη στιγμή που μπήκε με τόση ένταση από την πλευρά των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ το ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ως «κάβα», σε περίπτωση που υπάρξει εκτροχιασμός.
Πρέπει όμως, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τις εξελίξεις, να αναλύσουμε τα δεδομένα που έχουμε. Αρχικά, δεν έχουμε πλέον διαπραγμάτευση δια ζώσης διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι αποχώρησαν. Συζητήσεις δεν θα υπάρξουν ούτε κατά τη διάρκεια του ορθόδοξου Πάσχα, συνεπώς πάμε από βδομάδα. Παράλληλα, με δεδομένη την αδυναμία για πλήρες staff level agreement αυτές τις ημέρες και με δεδομένη τη σκληρή στάση των θεσμών, ο πρωθυπουργός ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Βέβαια, δεν είναι καν δεδομένο πως το αίτημα θα γίνει αποδεκτό, αν και θα ασκηθούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η βασική στόχευση ήταν για έκτακτο Eurogroup, ίσως την επόμενη εβδομάδα, αν υπήρχε πρόοδος.
Ένα ακόμα δεδομένο είναι πως έχει κλείσει το πακέτο των 5,4 δις. Μπορεί να φαίνεται απίστευτο, πλην όμως το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων, όσο σκληρό και αν είναι, δεν είναι πλέον στο επίκεντρο της συζήτησης και η διελκυστίνδα είναι μόνο για τα μέτρα-κάβα, για τα οποία όμως οι δανειστές απαιτούν επακριβή προσδιορισμό και συνακόλουθη νομοθέτηση. Αυτό ήταν δεδομένο πως θα συνέβαινε, μιας και το ΔΝΤ είχε έρθει με τη βασική γραμμή να μην δεχθεί απλώς «πεδία περικοπών» και ζητούσε συγκεκριμένη ποσοτικοποίηση, τόσο για τα πεδία περικοπών όσο και για τα ποσοστά. Κάτι τέτοιο η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να το νομοθετήσει, μιας και ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός το επιθυμεί, πολλώ δε μάλλον η πλειοψηφία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα, μετά τις εξελίξεις της Τρίτης που βρισκόμαστε; Μήπως στο ίδιο έργο του περυσινού καλοκαιριού θεατές ή ενόψει μιας δραματικής συμφωνίας;
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτοί που λένε πως υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις, θα πρέπει να μπορούν και να το αποδείξουν, πέραν του ενστίκτου τους. Κατά τις πληροφορίες της στήλης, τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται πως έχει τελειώσει, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο των εκλογών. Το σενάριο υπάρχει, έχει πέσει στο τραπέζι και ήδη από το βράδυ της Τρίτης πύκνωσε και πάλι η σχετική παραφιλολογία. Σε κάθε περίπτωση, σχετική εισήγηση υφίσταται.
Απόφαση υλοποίησή της δεν υπάρχει, πλην όμως ο κ. Τσίπρας εργαλειοποιεί το σενάριο των εκλογών με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο: όπως πληροφορείται από τρεις έγκυρες πηγές το RP, ο πρωθυπουργός στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους έχει επικαλεστεί το γνωστό του «ως εδώ» και έχει εξηγήσει πως οι παραχωρήσεις του έχουν όρια. Αν αυτά ξεπεραστούν, τότε γαία πυρί μειχθήτω και η λύση των εκλογών θα είναι μονόδρομος.
Ποιον όμως ευνοούν οι εκλογές; Πρακτικά κανέναν, διότι δεν υπάρχει εγγύηση πως ο κ. Τσίπρας θα τις χάσει ή πως ο κ. Μητσοτάκης θα τις κερδίσει, αν θέλετε. Συνεπώς, ένα σενάριο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, εν μέσω του θερινού χάους (προσφυγικό, Brexit, εκλογές στην Ισπανία κ.α.) δεν ενθουσιάζει σε καμία περίπτωση και άλλους (αρκετούς και καίριους) Ευρωπαίους παράγοντες. Σε αυτό το πλαίσιο, ας μην θεωρείται τυχαία η διαρροή από μεριάς ΕΚΤ για επαναφορά του waiver στα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Φυσικά, το σενάριο των εκλογών δεν πρέπει να αποκλείεται πως θα υλοποιηθεί, αλλά τότε ο κ. Τσίπρας λογικά θα επικαλεστεί μεθόδευση από τους «έξω», προκειμένου να επιτευχθεί η ανατροπή του, αν και τα πράγματα δεν θα έχουν γίνει ακριβώς έτσι. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκλειστεί και η συμφωνία υπό δραματικές συνθήκες, μιας και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι σε δραματική κατάσταση και η κυβέρνηση δεν έχει και τι άλλο να «σκουπίσει», μιας και ακόμα δεν έχει επιστρέψει αυτά που «ρέπαρε» πέρυσι.
Πλην όμως, οριστική κατάληξη δεν υπάρχει. Το δίλημμα είναι αυτό που περιγράψαμε ανωτέρω. Οι επόμενες μέρες και οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν δημοσίως και ιδιωτικώς, θα δείξουν, αν θα χρειαστεί να περάσουμε ακόμα ένα καλοκαίρι που δεν θα ιδρώνουμε μόνο από τη ζέστη.
 .rizopoulospost.com