Πέμπτη, Μαΐου 5

Δημόσιο: Περικοπές μισθών παντού - Αυτόματος κόφτης από το 2017


Δεν είναι μόνο η έκθεση της Κομισιόν όπου αναφέρεται ότι θα υπάρξουν περικοπές 1,3 δις. Ευρώ που θα προέλθουν από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στην έμμεση φορολογία όπως σε καύσιμα, οινοπνευματώδη και τσιγάρα.
Το κυβερνητικό επιτελείο, υπολογίζει το «λογαριασμό» με βασικό εργαλείο το πάγωμα των προσλήψεων μέσω τα διατήρησης της αναλογίας 1 προς 5 και από το πάγωμα των προαγωγών στα Ειδικά Μισθολόγια.
Όπως αναφέρει το newsit.gr, στο στόχαστρο θα μπουν σε πρώτη φάση τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, μέσω της αναπροσαρμογής του υπολογισμού του βασικού μισθού και τις προαγωγές.
Η πρώτη μείωση που αφορά στους ένστολους( αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες), τους δικαστικούς, τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ θα έρθει από την 1η Ιουλίου.
Σε ό,τι αφορά μάλιστα στα ειδικά μισθολόγια οι περικοπές δεν θα αφορούν μόνο στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους αλλά και στους συνταξιούχους.
Αυτόματος κόφτης
Οι μειώσεις ωστόσο δεν σταματούν εδώ καθώς στο δεύτερο πακέτο μέτρων, το πακέτο των 3,4 δισ μεταξύ των άλλων μέτρων αυτόματος κόφτης στις δαπάνες του Δημοσίου.
Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι αυθαίρετο καθώς οι περικοπές των δημοσίων δαπανών αφορούν αυτές που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο τη λειτουργία του κράτους, άρα κυρίαρχα τις μειώσεις μισθών. Αυτό θα επηρεάσει μισθολογικά όλους τους εργαζόμενους του δημοσίου από το 2017, όπου και θα ενεργοποιηθεί ο αυτόματος κόφτης.
Το συνολικό πακέτο των 3,4 με 3,6% που προβλέπεται σε δεύτερη φάση και εφόσον δεν πέσουν έξω οι στόχοι μεταφράζεται ως το 2018 σε μειώσεις που θα φτάσουν ως και το 12% στις δαπάνες του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις.

.alfavita.gr