Πέμπτη, Μαΐου 26

ΣΕΒ: Το δημόσιο κοστίζει ακριβά στην κοινωνία

ΣΕΒ: Το δημόσιο κοστίζει ακριβά στην κοινωνία

Υψηλό το κόστος για την κοινωνία, η μισθολογική δαπάνη στο δημόσιο, λέει ο ΣΕΒ μετά από την ανακοίνωση στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ/Eurostat.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία του ΣΕΒ αναφέρουν «Η ασκούμενη πολιτική στο δημόσιο είτε αυτή αφορά μισθούς είτε συντάξεις , ουδέποτε αμφισβητήθηκε ότι η μισθολογική δαπάνη του δημοσίου έχει μειωθεί στα χρόνια των Μνημονίων, είτε περιλαμβάνονται οι τεκμαρτές κοινωνικές
εισφορές, είτε όχι. Με το να αφαιρούνται, όμως, αυτές μόνο και μόνο για να εξάγεται το συμπέρασμα ότι η καθαρή μισθολογική δαπάνη (εκτός τεκμαρτών κοινωνικών εισφορών) είναι σήμερα στην Ελλάδα μικρότερη απ’ ό,τι στη μέση κοινοτική χώρα (ΕΕ-28) κατά 0,2 π.μ. του ΑΕΠ, βλέπουμε μόνο το δέντρο και χάνουμε το δάσος, καθώς υποεκτιμάται σημαντικά το συνολικό κόστος για την κοινωνία της ασκούμενης πολιτικής στο δημόσιο είτε αυτή αφορά μισθούς είτε συντάξεις, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται τα μελλοντικά ελλείμματα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο δημόσιο τομέα, που προκαλούνται από την ανεπάρκεια των σωρευμένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, σε σχέση με τις καταβαλλόμενες συντάξεις».

Τονίζουν επίσης ότι, με την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και στο δημόσιο τομέα, οι τεκμαρτές κοινωνικές εισφορές θα αρχίσουν σταδιακά να μειώνονται ώστε να αποτυπώνουν την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Τη σχετική προειδοποίηση για το αδιέξοδο της προώθησης μόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές, έχει επανειλημμένα τονίσει η ηγεσία του ΣΕΒ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ξεκαθαρίζει όμως τη σπουδαιότητα, της προσαρμογής του μεγέθους του κράτους στις δυνατότητες της παραγωγικής οικονομίας και όχι  να καθηλωθούν μόνιμα σε χαμηλό επίπεδο μισθοί και απασχόληση στο δημόσιο.

Εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ του πρώτου 3μήνου 2016, ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι, οι αρχικές εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ κάνουν λόγο για ύφεση -1,3% σε ετήσια βάση, έναντι υποχώρησης -0,8% το τέταρτο 3μηνο του 2015, συμπληρώνοντας τρία διαδοχικά 3μηνα ύφεσης μετά από έξι συνεχόμενα 3μηνα θετικής μεταβολής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο τέλος:
«Αισιοδοξία προκαλεί η σταθερή, αν και με μικρό ρυθμό, υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο τον Φεβρουάριο 2016 περιορίστηκε στο 24,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012».