Σάββατο, Ιουλίου 23

Ερχεται «φακέλωμα» για κακοπληρωτές σε τράπεζες και Δημόσιο

ypoyrgeio_oikonomikon-2.jpg
Στη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα καταγράφεται η κατάσταση χρέους και περιουσίας των δανειοληπτών αλλά και των οφειλετών του Δημοσίου ετοιμάζουν οι τράπεζες και το υπουργείο Οικονονικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘνος πρόκειται για μία κίνηση που θα βοηθήσει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων, κυρίως όμως θα συμβάλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του συνολικού χρέους των επιχειρήσεων μέσα από λύσεις-
πακέτο.
Στην ουσία θα πρόκειται για έναν «προληπτικού τύπου Τειρεσία» κατά τα πρότυπα των Credit Bureaux του εξωτερικού, τα οποία παρακολουθούν τα δεδομένα και τη συμπεριφορά των δανειοληπτών, δίνοντάς τους ένα είδος πιστοληπτικής αξιολόγησης για τον δανεισμό τους από τις τράπεζες.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα  γίνεται αναλυτική χαρτογράφηση του συνολικού χρέους αλλά και της περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για επιχειρηματίες, είτε για ιδιώτες. Δηλαδή το σύστημα με βάση τα δεδομένα θα αναλύει  τη συμπεριφορά του δανειολήπτη και τη συχνότητα με την οποία ανταποκρίνεται στις οφειλές του, είτε πρόκειται για δάνεια, είτε για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η  δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την κατάσταση χρέους και περιουσίας των δανειοληπτών, αποτελεί δέσμευση του μνημονίου και στοχεύει στην καλύτερη παρακολούθηση των αποπληρωμών δανείων και οφειλών και στον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Η δημιουργία της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τους δανειολήπτες και τους οφειλέτες προς το Δημόσιο, περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη μελέτη του ΤΧΣκαι αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.