Τετάρτη, Ιουλίου 20

Αποχωρεί(;) ο Μιχ. Σάλλας από την Πειραιώς

Φήμες για παραίτηση. Συνεδριάζει το ΔΣ της τράπεζας. Συνεχίζεται η μάχη για τον έλεγχο των τραπεζών
Αποχωρεί(;) ο Μιχ. Σάλλας από την Πειραιώς
Προπομπό ευρύτερων εξελίξεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί η φημολογούμενη αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την προεδρία της Τάπεζας Πειραιώς, η οποία αναμένεται ότι θα επισημοποιηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της. Σύμφωνα με πληροφορίες,  ο τραπεζίτης που έχει συνδέσει το όνομα του με την ανέλιξη της Τρ. Πειραιώς και την ανάδειξη της σε μεγαλύτερη
ελληνική τράπεζα, θα υποβάλει την παραίτηση του. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η απόφαση του να αποχωρήσει συνδέεται με τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει τα funds Paulson και WLR προσπαθώντας να πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας, ή έχει σχέση με περιπλοκές που έχουν ανακύψει σχετικά με την τελευταία ΑΜΚ και με χορηγήσεις της τράπεζας προς το εκδοτικό συγκρότημα συγκρότημα "Πήγασος" του ομίλου Μπόμπολα.
Επισημαίνειται ότι ο οίκος Spencer Stuart που διενήργησε τις αξιολογήσεις τραπεζικών στελεχών, απεφάνθη υπέρ της παραμονής του κ. Σάλλα στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου. Ο ίδιος όμως είχε εκφράσει τις τελευταίες μέρες την επιθυμία να αποχωρήσει, εφόσον υπάρξει σχήμα που θα μπορεί να αναλάβει τα ηνία της τράπεζας και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία της.
Η "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" και τον οδήγησε στην απόφαση να παραιτηθεί, ήταν η χθεσινή επιστολή του SSM,  στην οποία ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας από την Πειραιώς και την Εθνική να τοποθετήσουν "στελέχη από τη διεθνή αγορά" - δηλαδή ξένους - στις επιτροπές αξιολόγησης και προαγωγών στελεχών.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν ο κ. Σάλλας υποβάλει σήμερα την παραίτηση του στο ΔΣ της τράπεζας, προσωρινή διάδοχος του θα ορισθεί η Χαρίκλεια Απαλαγάκη, η οποία είναι εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας.

Για τη θέση του προέδρου είχε προταθεί ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, αλλά η υποψηφιότητα του δεν πήρε "πράσινο φως" από την επιτροπή αξιολόγησης..sofokleousin.gr