Τετάρτη, Οκτωβρίου 26

Corriere della Sera για Τσίπρα: Το άστρο του ξεθωριάζει αφότου εγκατέλειψε την αγνή επανάσταση

Corriere della Sera για Τσίπρα: Το άστρο του ξεθωριάζει αφότου εγκατέλειψε την αγνή επανάσταση  - Κεντρική Εικόνα
Ο αρθρογράφος  περιγράφει και τις αλλαγές που παρατηρεί στα κιλά και τις ενδυματολογικές επιλογές του Έλληνα πρωθυπουργού
Με ένα  αιχμηρό άρθρο η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera επιχειρεί να καταγράψει την πολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.
«Il declino di Tsipras un anno dopo» (Η  πτώση του Αλέξη Τσίπρα, ένα χρόνο μετά) είναι ο τίτλος του άρθρου, όπου  ο συντάκτης Φεντερίκο Φουμπίνι επισημαίνει πως το άστρο του Αλέξη Τσίπρα
αρχίζει να ξεθωριάζει, από τη στιγμή που αρνήθηκε την αγνή επανάσταση και άρχισε να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «θυσιών, με αντάλλαγμα λίγο οικονομικό οξυγόνο».«Ενώπιον μιας πολιτικής πρότασης, οι ψηφοφόροι καταλήγουν πάντα να την προτιμούν στην αυθεντική εκδοχή της. Γι' αυτό στην Ευρώπη πρέπει οι ηγέτες των παραδοσιακών κομμάτων να βλέπουν να τους ξεπερνούν στις δημοσκοπήσεις οι αντίπαλοί τους των αντισυστημικών δυνάμεων, όταν προσπαθούν να τους μιμηθούν. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, μπορεί να θέσει στον εαυτό του το αντίθετο ερώτημα, τώρα που βρίσκεται ήδη δύο χρόνια στο πρωθυπουργικό μέγαρο, κοντά στο στάδιο όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1904. Ίσως και οι ''λαϊκιστές'' ηγέτες, όταν επιλέγουν να συμβιβαστούν με το σύστημα, να καταλήγουν να τους καταβροχθιστούν από τους αντιπάλους τους, οι οποίοι πάντα ενσάρκωναν το κατεστημένο», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.
«Το άστρο του ξεθωριάζει αφότου εγκατέλειψε την επαναστατική καθαρότητα και βάλθηκε να εφαρμόσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα θυσιών με αντάλλαγμα λίγο οικονομικό οξυγόνο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στο 17% της πρόθεσης ψήφου, έναντι ποσοστού 28% της Νέας Δημοκρατίας, τα ηνία της οποίας έχει ο νεαρός ηγέτης Κυριάκος Μητσοτάκης», επισημαίνει ο συντάκτης.
Μάλιστα, ο αρθογράφος σχολιάζει και τις στιλιστικές επιλογές του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου όπως αναφέρει, αποτελούν ενδεικτικές μιας μεταμόρφωσης μετά τη συνθηκολόγηση με τους άτεγκτους δανειστές:
«Κυκλοφορεί ακόμη με ανοικτό το γιακά, όπως όταν έκανε πολιτική στις πλατείες. Αλλά τον τελευταίο χρόνο έβαλε μερικά κιλά, το σκούρο κοστούμι είναι τώρα καλοραμμένο και το λευκό πουκάμισο με τις γαλάζιες ρίγες, είναι από εκείνα που σχεδιάστηκαν ειδικά για να φοριούνται με σκούρα γραβάτα, η κραυγαλέα απουσία της οποίας είναι το τελευταίο σύμβολο που απομένει στον Τσίπρα. Κατά τα λοιπά, αντί του πανικού μπροστά στις τράπεζες της Αθήνας προτιμάει τώρα τον οικονομικό οίκτο έναντι του ηττημένου που επέβαλε η Γερμανία...».
parapolitika.gr