Σάββατο, Νοεμβρίου 26

Πέθανε ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο

fidel_castro

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών άφησε ο Φιντέλ Κάστρο, όπως ανακοίνωσε στην Αβάνα ο αδελφός του και νυν ηγέτης της χώρας Ραούλ. «Ο comandante της κουβανικής επανάστασης απεβίωσε στις 22:29 το βράδυ» είπε.
Η ανακοίνωση ήταν εξαιρετικά λιτή και σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός του θα αποτεφρωθεί.
Το άκουσμα της είδησης του θανάτου του προκάλεσε εντελώς διαφορετικές αντιδράσεις στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, όπου ζουν χιλιάδες Κουβανοί. Αρκετοί βγήκαν στους δρόμους με σημαίες της Κούβας για να πανηγυρίσουν το θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

Ο Φιντέλ Κάστρο αποσύρθηκε από τα δημόσια πράγματα το 2008, ενώ το 2011 εγκατέλειψε οριστικά και τα τελευταία αξιώματα που κατείχε, έστω και τυπικά. Από τότε ζούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και οι εικόνες που έρχονταν στην επικαιρότητα ήταν από ηγέτες άλλων χωρών που έσπευσαν στην Αβάνα για να τον συναντήσουν.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το πρόσφατο άνοιγμα των ΗΠΑ του Μπαράκ Ομπάμα προς την Κούβα, για το οποίο είχε επιφυλάξεις.
Ο θάνατός του έρχεται να κλείσει οριστικά το κεφάλαιο του Ψυχρού Πολέμου που οδήγησε τον κόσμο στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής, το 1962.
πηγή: in.gr