Τρίτη, Δεκεμβρίου 27

ΣΕΛΕΡΥ..ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΝΟ..ΑΠΛΟ..ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΣΝΑΚ . . .

alt
Δηλ. Το αμερικάνικο σέλινο !

Tο σέλερι  (αμερικάνικο σέλινο,  αφου προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο), με τα μεγάλα σαρκώδη κοτσάνια ,( που είναι και το σημερινο θεμα μας..) αποτελεί ένα λαχανικό που έχει μπει στη ζωή μας, χωρις να εκτοπισει το δικό μας, παραδοσιακό σέλινο. 
Το σέλερι θεωρείται λαχανικό με ιδιαιτερες φαρμακευτικές ιδιότητες. 
Είναι πηγη των βιταμινων Α, B6,C και K, ριβοφλαβίνης, σιδηρου, μαγνησιου, φωσφορου και ιδιως αφομιωσιμου ασβεστιου, κι οπωσδηποτε μια καλή πηγή φυτικών ινών.
Αποτέλεσμα εικόνας για (αμερικάνικο σέλινο,
Μπορει να χρησιμοποιείται σε κινέζικες εναλλακτικές θεραπείες, αλλα δεν παύει να ειναι μοναδικό στο να βοηθα τον οργανισμό ( σε συνεργασια με αλλα διατροφικα στοιχεια ) να συνθετει το τόσο πολυτιμο ασβεστιο, οχι μονο για τα κοκκαλα, αλλα και για την παραγωγή "ποιοτικου" ηλεκτρικου ρευματος, που είναι το Α και Ω της λειτουργιας των παρακρινων, πολυτιμων ορμονων μας ...
Το σέλερι προσφέρει τα μέγιστα, στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου οργανισμού..
Έχει διουρητικές και ( πιθανον )  αντικαρκινικές ιδιότητες.  
Βοηθά στην καταπολέμηση  των φλεγμονών, συντελει στον σχηματισμό ισχυρών οστών ( όπως ειπαμε) και τα ανόργανα άλατα που περιέχει, συμβάλλουν στην.. καταπολέμηση της.. αϋπνίας.
Εγω θα σας προτεινω ένα απλό κι ευκολο τρόπο, για καταναλωσετε το σέλερι..
Αφου το αγοράσετε, θα το πλύνετε σχολαστικά με καθαρό αποχλωριωμενο νερό και ξυδι.
  alt
Στη συνεχεια θα κόψετε τα φυλλα του και θα τα στεγνωσετε καλα, για να τα φυλαξετε στην καταψυξη για μελλοντική χρηση.
Τα κοτσανια ( που είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν περισσοτερο..) θα τα φυλαξετε ξεχωριστα, αφου στεγνωσουν καλα, στον καταψυκτη σας, τυλιγμενα προσεκτικα σε χαρτι κουζίνας, ένα-ένα ξεχωριστα.
Η βαθεια ψυξη, τα προστατεύει απ την αλλοίωση, κι έτσι όταν θέλετε ένα σνακ, οποιαδήποτε ώρα, κι ειστε έτοιμος να πέσετε στους "εγκληματικους" υδατάνθρακες, μπορειτε να κανετε την υπέρβαση και να απολαύσετε ένα απλό, υγιεινό, πλουσιο σε αφομοιώσιμο ασβεστιο, χορταστικό με τον τροπο του , σνακ. 
alt
Τί θα κανετε ... 
Παίρνετε το κοτσάνι ( που μοιαζει με ...κόκκαλο .. σκεφθειτε λίγο τον..πήχυ σας..) και με το ειδικό εξαρτημα τεμαχίστε το σε λεπτες φετούλες. 
Κοψτε και μια ντομάτα
Μερικές σταγόνες λάδι κι ελάχιστο άνθος αλατιού, θα σας δώσουν το νοστιμοτερο σνακ που έχετε δοκιμάσει..
Εαν το φάτε μιση με μια ωρα πριν τον βραδυνο ύπνο, θα σας χαρίσει ξεκούραση κι αδιαταρακτο υπνο.
Φυσικά μπορείτε να το καταναλώσετε και σαν δεκατιανό,ή απογευματινό. 
Με έναν περιορισμό ...ένα κάθε φορά, (είναι λίγο "βαρύ" για τα λεπτα στομαχια..) και μονο εως δυο φορες τη μερα. 
Οσο για τα φύλλα του, εμενα  μ αρεσει να τα κάνω με χοιρινό ή κιμά, για την μοναδική γευση του , την οποια επιλεγω μια δυο φορές το χρόνο.. 
 alt
Η σελινόριζα,τωρα , που μοιάζει με πατάτα, και η γεύση της είναι ξεχωριστή.
 Έχει, όπως και το σέλερι, διουρητικές ιδιότητες, ενώ βοηθά στην καταπολέμηση των ... οιδημάτων, τονώνει το πεπτικό σύστημα και το συκώτι και οφελεί και τους προ-διαβήτικους αφου  ενισχυει τη δράση της ινσουλίνης ( μειωνοντας την αντισταση της..) στον οργανισμό.
Συνήθως την χρησιμοποιούμε, στη θεση του σέλινου, για την ξεχωριστή, ήπια και "γλυκιά" γεύση που δίνει,σε σαλάτες,  σάλτσες,  σούπες και σε φαγητά με χοιρινό.
Τα τελευταια, τα αναφέρω όλως επικουρικά..
Ειπαμε το σέλινο κάνει άλλη δουλεια..Χαιρετε.