Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19

Εξώδικος δήλωση Λουράντου για τις ελλείψεις - Πού πηγαίνουν τα φάρμακα;

lourantets.jpg
Εξώδικο δήλωση με βαριές καταγγελίες για τις ελλείψεις φαρμάκων και τον τρόπο με τον οποίο αυτές δημιουργούνται, εξέδωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, με αφορμή συγκεκριμένο περιστατικό, αιτούμενος την ομαλή λειτουργία του συστήματος διάθεσης φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ο κ. Λουράντος, προέβη σε αυτήν την κίνηση με αφορμή την άρνηση πώλησης του φαρμάκου «Valdoxan 25mg» από την φαρμακαποθήκη με την επωνυμία «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΣΥΝΦΑ Α.Ε.», προκειμένου να επισημάνει το διαρκές – δυστυχώς – φαινόμενο του μη επαρκούς εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φάρμακα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες, το οποίο έχει ως συνέπεια μεγάλες και συνεχείς ελλείψεις 2 φαρμάκων και να τίθεται με αυτόν τον τρόπο σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία και η υγεία των πολιτών.
Η εξώδικος δήλωση εξεδόθη προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, τον Ε.Ο.Φ. (Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων, Τμήμα Ελέγχου Κυκλοφορίας), τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας  και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων
«Την Δευτέρα 12.12.2016 και περί ώρα 8.15 – 8.30 επικοινώνησα τηλεφωνικώς με τον υπεύθυνο για τις πωλήσεις της ανωτέρω φαρμακαποθήκης, με την οποία συνεργάζομαι, προκειμένου να διαθέσουν εις το φαρμακείο μου ένα τεμάχιο «Valdoxan 25mg». Με ενημέρωσαν ότι δεν διαθέτουν απόθεμα του εν λόγω φαρμάκου, καθώς η φαρμακευτική εταιρεία που το εισάγει και διαθέτει εις την Ελλάδα, και δη η εταιρεία «SERVIER HELLAS», δεν έχει προβεί εις την παράδοση του φαρμάκου αυτού εις την ως άνω φαρμακαποθήκη. Αμέσως επικοινώνησα με την εταιρεία «SERVIER HELLAS» ενημερώνοντας σχετικώς για τους ισχυρισμούς της «ΣΥΝΦΑ Α.Ε.», και οι εκπρόσωποι πωλήσεων της εν λόγω εταιρείας με ενημέρωσαν ότι την Παρασκευή το μεσημέρι, 09.12.2016, είχαν προμηθεύσει την ανωτέρω φαρμακαποθήκη με ικανό αριθμό τεμαχίων του φαρμάκου «Valdoxan 25mg» προκειμένου να τα διαθέσει εις τα φαρμακεία. Δεδομένου λοιπόν ότι αφενός μεν μεσολάβησε το Σάββατο, όπου είναι κλειστή η φαρμακαποθήκη, αφετέρου ότι η τελευταία ισχυρίζεται την Δευτέρα στις 08.15 ότι δεν διαθέτει αποθέματα, τίθεται ευλόγως το ερώτημα, που κατέληξε η ποσότητα «Valdoxan 25mg» που παρέλαβε από την εταιρεία «SERVIER HELLAS». Επικοινώνησα εκ νέου με τους εκπροσώπους της «ΣΥΝΦΑ Α.Ε.» και όταν τους ανέφερα ότι γνώριζα ότι είχαν παραλάβει την Παρασκευή, 09.12.2016, ικανό αριθμό τεμαχίων του φαρμάκου «Valdoxan 25mg», μετέβαλαν τους ισχυρισμούς τους και αυτή τη φορά ισχυρίστηκαν ότι αρνούνται να πωλήσουν εις το φαρμακείο μου το ένα τεμάχιο που τους ζήτησα, διότι το φάρμακο αυτό είναι «πλαφοναρισμένο», ήτοι το διαθέτουν – κατά παράβαση της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας – σε ορισμένες μόνο ποσότητες ανά φαρμακείο (συνήθως ένα ή δύο τεμάχια ανά φαρμακείο) και σε συγκεκριμένα φαρμακεία της επιλογής τους», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανωτέρω περιγραφόμενη συμπεριφορά δεν αποτελεί πρακτική μόνο της φαρμακαποθήκης «ΣΥΝΦΑ Α.Ε.», αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών. Επίσης δυστυχώς, το «Valdoxan 25mg» δεν είναι το μόνο φάρμακο που είναι σε έλλειψη και τίθενται παράνομοι περιορισμοί στα φαρμακεία ως προς τον εφοδιασμό τους. Έτσι, σε καθημερινή βάση παρατηρούνται στα φαρμακεία πολύ σοβαρές ελλείψεις σε πολλά φάρμακα. Φαρμακευτικές εταιρείες και φαρμακαποθήκες εκτελούν μερικώς ή και καθόλου τις παραγγελίες από τα φαρμακεία, κατά το δοκούν, αυθαιρέτως και εκτός πραγματικότητας, προμηθεύοντας εν τέλει τα φαρμακεία με ελάχιστα φάρμακα και εμβόλια από τα αιτούμενα.
Ορίζουν μάλιστα αυθαιρέτως ανώτατο όριο της ποσότητας των φαρμάκων που δύναται να προμηθεύεται ένα φαρμακείο, πέραν του οποίου δεν εκτελείται η παραγγελία, μάλιστα δε το ανώτατο όριο τίθεται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πριν το πέρας του οποίου δεν διατίθενται συγκεκριμένα φάρμακα.
Ακόμη ορίζουν κατώτερο όριο παραγγελίας φαρμάκων, απαιτώντας η παραγγελία να μην είναι μικρότερη από συγκεκριμένο ποσό, σε διαφορετική περίπτωση δεν προβαίνουν στην εκτέλεση της. Υποχρεώνουν έτσι τα φαρμακεία να προβαίνουν σε παραγγελίες φαρμάκων που δεν χρειάζονται προκειμένου η συνολική αξία της παραγγελίας να ξεπερνά το κατώτερο όριο που αυθαιρέτως έχουν θέσει και επιβάλει. Επί της ουσίας αρνούνται παρανόμως να πωλήσουν στα φαρμακεία τα φάρμακα που διαθέτουν.
«Η εν λόγω πρακτική θέτει άνευ άλλου σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών που αδυνατούν να εξεύρουν τα φάρμακα που είναι απολύτως απαραίτητα για την υγεία τους. Είναι δε παράνομη η συμπεριφορά αυτή σύμφωνα με την κείμενη φαρμακευτική νομοθεσία», τονίζει ο κ. Λουράντος.

 stogiatro.gr