Πέμπτη, Φεβρουαρίου 23

ΣΦΕΕ: "Σήμα κινδύνου" για Grexit από τα νέα φάρμακα

pfsets.jpg
Σήμα κινδύνου για επικείμενο Grexit από τα νέα φάρμακα, σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα νέα προτεινόμενα μέτρα στη φαρμακευτική πολιτική, εκπέμπει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). «Οι Έλληνες θα γίνουν πολίτες 2ης κατηγορίας στην ΕΕ με απόφαση της πολιτείας», τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Άκης Αποστολίδης.

Ύστατη έκκληση και αυστηρή προειδοποίηση για τις ανεπανόρθωτες συνέπειες σε βάρος των Ελλήνων ασθενών, που επιφέρουν τα επικείμενα μέτρα του Υπουργείου Υγείας στη φαρμακευτική πολιτική, απηύθυνε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.
Σύμφωνα με τα νέα προτεινόμενα μέτρα, η είσοδος των καινοτόμων θεραπειών των βαρέως και χρονίως πασχόντων ασθενών στην Ελλάδα θα καθυστερεί από 2-4 χρόνια ή δεν θα γίνεται καθόλου, καθώς τα εν λόγω μέτρα προϋποθέτουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των φαρμάκων αυτών σε 6 Ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία, Ισπανία).
Όπως σημείωσε ο κ.  Αποστολίδης, σε ένα πεδίο όπου η Ελλάδα ήδη υπολείπεται τραγικά, έχοντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έγκρισης νέων φαρμάκων - περίπου 21 μήνες απαιτούνται στη χώρα μας όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 3,9 μήνες-, τα νέα μέτρα δεν στοχεύουν στον εξορθολογισμό, αλλά πλήττουν ευθέως τους Έλληνες ασθενείς και την καινοτομία. «Αν ίσχυαν ήδη οι ρυθμίσεις αυτές, στην πρόσφατη θετική λίστα με τις 21 δραστικές ουσίες, 7 από αυτές για σοβαρές και σπάνιες ασθένειες, καμία δεν θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στη χώρα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κατά την τριετία 2014-2016, στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 43 νέα φάρμακα που αφορούν στον καρκίνο καθώς και άλλες σπάνιες παθήσεις, εκ’ των οποίων κανένα δεν πληροί την προϋπόθεση θετικής αξιολόγησης HTA από τις 6 χώρες που αναφέρονται στη προτεινόμενη ρύθμιση του Υπουργείου, συνεπώς κανένα εξ’ αυτών των φαρμάκων δεν θα ήταν σήμερα διαθέσιμο στους Έλληνες ασθενείς που πάσχουν από σοβαρότατες χρόνιες παθήσεις.
Πρόσφατη γνωμάτευση του καθηγητή στο London School of Economics (LSE), κ. Πάνου Καναβού, υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατη η εφαρμογή μίας τέτοιας ρύθμισης, καθώς οι χώρες που προτείνονται έχουν πολύ διαφορετικές διαδικασίες με σημαντικές ανομοιότητες στον τρόπο που εφαρμόζουν τον μηχανισμό HTA και επιπλέον δεν αξιολογούνται όλα τα φάρμακα σε αυτές τις χώρες.
Επιπλέον, τίθεται το ερώτημα, πώς θα εισάγονται στην Ελλάδα φάρμακα για ασθένειες που έχουν χαμηλό επιπολασμό σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η μεσογειακή αναιμία και η ηπατίτιδα C ή όταν χώρες, όπως η Ιαταλία και η Ισπανία, δεν ανακοινώνουν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των φαρμάκων.
sfee1234.jpg

Αναφερόμενοι στις επιπτώσεις των νέων μέτρων στο φαρμακευτικό κλάδο, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ, τόνισαν για μία ακόμη φορά ότι εξαντλούν τη βιωσιμότητά του,  τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ και καιρό λειτουργεί πάνω από τα όρια αντοχών του».
Όπως επισημαίνουν, η Κυβέρνηση αντί να υλοποιήσει τη μνημονιακή δέσμευσή της για μείωση κατά 30% του ανορθολογικού και άδικου clawback, προχωρεί σε αυξημένο ενοποιημένο rebate, απειλώντας τις 87.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο κλάδος. Παράλληλα, δημιουργεί συνθήκες αποεπένδυσης και μείωσης των κλινικών ερευνών που ήδη διεξάγονται στη χώρα μας, τομέα στον οποίο ήδη είμαστε ουραγοί με χαμηλότερες επενδύσεις και από την Κύπρο ακόμη, με αποτέλεσμα να μπαίνει τέλος και στα νέα φάρμακα που ήδη αναπτύσσονται στην Ελλάδα.
 «Αυτό που ζητάμε είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και όχι οι φοροεισπρακτικές, αντιεπενδυτικές, παράλογες και επικίνδυνες για τον έλληνα ασθενή και τη δημόσια υγεία ρυθμίσεις. Με ουσιαστικό διάλογο και συνεργασία, ανακατανέμοντας τις δαπάνες ορθολογικά και όχι βάζοντας φραγμούς στα δικαιώματα των Ελλήνων ασθενών και την πρόσβασή τους στα αγαθά της επιστημονικής προόδου», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κύριος Αποστολίδης προέτρεψε την κυβέρνηση να αποτιμήσει έγκαιρα και ρεαλιστικά τις πραγματικές συνέπειες των επιλογών της, «για να μην χαθεί τώρα ότι δεν χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης». Και διατύπωσε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Το 2016 η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) έχει γνωμοδοτήσει θετικά για 46 νέα μελλοντικά φάρμακα, από τα οποία τα 25 τα χαρακτηρίζει υψηλής θεραπευτικής καινοτομίας. Με την ισχύ των επικείμενων μέτρων πόσα από αυτά αλήθεια θα έρθουν στη χώρα μας; Μήπως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα Grexit  από τα νέα φάρμακα;».
Σε περίπτωση που προχωρήσουν τα μέτρα, ο ΣΦΕΕ προτίθεται να προσβάλλει δικαστικά την απόφαση, τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
 stogiatro.gr