Παρασκευή, Μαρτίου 17

Πρόστιμα έως 3000 ευρώ σε καπνιστές και ατμιστές παραβάτες

SmokingInCar

«Τσουχτέρα» πρόστιμα προβλέπει η νέα, εφαρμοστική, εγκύκλιος για το κάπνισμα που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Η εγκύκλιος θέτει σε εφαρμογή το προ 6 μηνών ψηφισθέν αυστηροποιημένο νομοθετικό πλαίσιο του αντικαπνιστικού νόμου, το οποίο εκτός από το συμβατικό τσιγάρο συμπεριλμαβάνει και το άτμισμα αλλά και φυτικά προϊόντα και νέα προϊόντα καπνού.


Ειδικότερα, η εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, προβλέπει πρόστιμο 1500 ευρώ σε όποιον κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων μέσα σε όχημα στο οποίο επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και γίνεται 3000 ευρώ όταν πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσεως.
Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο. Η διαπίστωση της παράβασης και η επιβολή των προαναφερόμενων διοικητικών ποινών γίνεται από τα αστυνομικά όργανα.
Σε ποιους χώρους απαγορεύεται το κάπνισμα
Η χρήση των παραπάνω προϊόντων απαγορεύεται σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.λπ.) και σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Επίσης σε χώρους εργασίας που ανήκουν σε ιδιωτικούς φορείς, καθώς και στους χώρους μακράς αναμονής του κοινού (αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, σταθμών λεωφορείων, επιβατικών σταθμών λιμένων κ.λπ.) και στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής καθώς και στα παντός είδους κυλικεία.
Να σημειωθεί ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας μπορούν να υπαχθούν και άλλοι χώροι στην απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα.
ilektroniko-tsigaro

Οι αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο
Τακτικοί έλεγχοι διεξάγονται σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση, αιφνιδιαστικοί έλεγχοι ανά πάσα ώρα και στιγμή και σε περίπτωση καταγγελίας.
Αρμόδιες Αρχές  ορίζονται οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.
Όργανα ελέγχου αποτελούν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υγειονομικών Υπηρεσιών των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και το ένστολο προσωπικό των λιμενικών αρχών.
Για τους παραβάτες  εντός των Μονάδων Υγείας επιβάλλονται και διοικητικές κυρώσεις, όπως στους παραβάτες ασθενείς πειθαρχικό εξιτήριο, στους παραβάτες επισκέπτες και συνοδούς αποβολή από τη Μονάδα Υγείας, στους υπεύθυνους εφαρμογής των εν λόγω διατάξεων και εργαζόμενους στις Μονάδες Υγείας επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.

Τα κριτήρια επιβολής προστίμου
Για την επιβολή του προστίμου κριτήριο αποτελούν:
Α. Ο χώρος εντός του οποίου διαπιστώνεται η παράβαση. Για τη εφαρμογή του νόμου ορίζεται η ακόλουθη σειρά προτεραιότητας:
– νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,
– εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,
– χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,
– καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
– κέντρα διασκέδασης, κ.λπ.
Β. Η μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, όπως ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων.
Γ. Η μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος.
Δ. Η μη ανταπόκριση του υπευθύνου λειτουργίας του καταστήματος σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης και ή μη κλήση των αρμοδίων οργάνων και η μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες.
Ε. Η μη συνεργασία υπευθύνου της επιχείρησης με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.
ΣΤ. Η υποτροπή, ήτοι η επανάληψη της παράβασης στον ίδιο χώρο (δηλαδή η πλέον της μίας παράβαση των κείμενων διατάξεων, που βεβαιώνεται από τις αρμόδιες αρχές στον ίδιο δημόσιο χώρο ή στο ίδιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος).
.stogiatro.gr