Σάββατο, Μαΐου 6

Τα μνημόνια ισχύουν μόνο εντός συνόρων


Το γερμανικό δίκαιο δεν αναγνώρισε τις περικοπές μισθού σε Ελληνες δασκάλους που δουλεύουν εκεί
Χρειάστηκε η γερμανική Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους 18 Eλληνες εκπαιδευτικοί, που είδαν τους μισθούς τους να κόβονται άγρια, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, κρίνοντας ότι οι περικοπές αυτές δεν είναι νόμιμες. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί είπαν ότι τα μνημονιακά μέτρα, που έχουν γίνει καθεστώς στον ελληνικό χώρο, είναι παράνομα στη χώρα τους!


Η συγκεκριμένη απόφαση συνιστά ισχυρό ράπισμα για την επίσημη ελληνική πλευρά, πολιτική και δικαστική, επειδή υπέκυψε άνευ όρων σε παράνομες απαιτήσεις των ξένων δανειστών.
Η απίθανη ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας από εκτενές δημοσίευμα της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας του Μονάχου «Süddeutsche Zeitung», που αναφέρεται στην περίπτωση των 18 δασκάλων του ελληνικού δημοτικού σχολείου της Νιρεμβέργης οι οποίοι διεκδίκησαν το δίκιο τους στα γερμανικά δικαστήρια.

Αφορμή ήταν η προσφυγή του Ελληνα δασκάλου Γρηγόρη Ν., που διδάσκει στο σχολείο της Νιρεμβέργης από το 1996. Η σύμβαση εργασίας του προσαρμοζόταν στις συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν στα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια και ο μισθός του έφθανε τα 3.900 ευρώ. Ομως, δύο ελληνικά νομοθετήματα του 2010 και του πρώτου Μνημονίου επέβαλαν περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα -ανεξάρτητα από όποιες συλλογικές συμβάσεις-, με συνέπεια ο δάσκαλος να χάνει 600 ευρώ κάθε μήνα από τον μισθό του και περίπου 20.000 ευρώ σε βάθος διετίας από τα ειδικά επιδόματα.

Το Ανώτατο Εργατικό Δικαστήριο της Γερμανίας, διερευνώντας την υπόθεση, αποτάθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας να μάθει αν υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή διάταξη που να καλύπτει τους χειρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απάντησε αρνητικά και η απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης έπεσε σαν βόμβα στην Ελλάδα της υποταγής, των Μνημονίων και της εργασιακής ζούγκλας. «Το γερμανικό εργατικό δίκαιο δεν αναγνωρίζει υποχρέωση του εργαζομένου να αποδεχθεί, χωρίς ισχύουσα τροποποίηση της σύμβασης εργασίας του, μόνιμες περικοπές του μισθού του, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του εργοδότη του» αναφέρει η δικαστική απόφαση, που ανοίγει τον δρόμο σε δεκάδες άλλους Ελληνες εργαζομένους βάσει δεδικασμένου, καθώς μπορούν να κάνουν χρήση της απόφασης διεκδικώντας δικαστικά το δίκιο τους.

dimokratianews.gr