Δευτέρα, Αυγούστου 14

Βαρύ το «φορτίο» της γ’ αξιολόγησης τελειώνουν στην κυριολεξία τους Έλληνες οι Αριστεροί χλεχλέδες... χωρίς ίχνος τύψεις συνειδήσεως!!

Οι παγίδες που κρύβει η κυβέρνηση ΛΑΙΛΑΠΑ στη τρίτη αξιολόγηση. Κοινωνικά επιδόματα ΤΕΛΟΣ, συλλογικές συμβάσεις στο… σημειωματάριο των δανειστών.
Βαρύ το «φορτίο» και της γ’ αξιολόγησης
 Η νέα «χάραξη» του χάρτη για τα κοινωνικά επιδόματα, τα εργασιακά και δη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και το μείζον ζήτημα των προσλήψεων συμβασιούχων του Δημοσίου, αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες της τρίτης αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με τους πανηγυρισμούς για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης-συμφωνίας να έχουν κοπάσει εδώ και καιρό, το Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στον επερχόμενο τρίτο
… γύρο, ο οποίος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Η Αθήνα καλείται να εκπληρώσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, πάνω από 90 προαπαιτούμενα, προκειμένου να λάβει τη νέα μνημονιακή δόση από τον ESM. Κύριο ζητούμενο είναι να κλείσει αναίμακτα όλες τις παλιές «πληγές», εν προκειμένω προαπαιτούμενα που μετακυλήθηκαν από την β΄αξιολόγηση αλλά και να «τακτοποιήσει» εγκαίρως τις νέες απαιτήσεις των Θεσμών. Το Μαξίμου δεν επιθυμεί καθυστερήσεις και τυχόν… παλινωδίες κατά την γ’ αξιολόγηση, καθώς εκτιμά ότι η εικόνα που θα επιδείξει, θα αποτελέσει κυρίαρχο παράγοντα στην διαμόρφωση των συνθηκών (ευνοϊκών και μη), για τις επόμενες προσπάθειες εξόδου στις αγορές.
Σε πρώτο πλάνο κοινωνικά επιδόματα και εργασιακά
Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες αναγνωρίζουν ότι ο νέος γύρος των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, κρύβει «παγίδες» και σοβαρά εμπόδια. Η απαίτηση των Θεσμών για αναδιάταξη του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, που πρακτικά σημαίνει επιπρόσθετες περικοπές, θα  αποτελέσει ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα των διαπραγματεύσεων, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ακανθώδες-όπως εξελίσσεται- ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
H μάχη για τις συλλογικές συμβάσεις
Το εν λόγω θέμα, παρά τις αρχικές κυβερνητικές διαπραγματεύσεις, δεν έκλεισε κατά τη β΄αξιολόγηση και παρέμεινε στο αέρα με τη «φιλοδοξία» να κλείσει κατά τους επόμενους μήνες. Η κυβέρνηση επιδιώκει μετά… μανίας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος (Αύγουστος του 2018), όμως με την ίδια δυναμική, το ΔΝΤ, αντικρούει τα ελληνικά επιχειρήματα και απορρίπτει την δεδηλωμένη ελληνική πρόταση για τις συλλογικές συμβάσεις.
Επιπρόσθετα στον «καμβά» της διαπραγμάτευσης, θα βρεθεί το ζήτημα της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, οι συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, καθώς επίσης και η νέα νομοθεσία για τον ΦΠΑ.
Το οικονομικό επιτελείο θα λάβει την πρώτη εικόνα για τις… διαθέσεις-προθέσεις των δανειστών, κατά τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου τοποθετείται χρονικά η πρώτη συζήτηση-πιθανότατα μέσω τηλεδιάσκεψης, των εμπλεκομένων πλευρών. Σ’ αυτή την πρώτη επαφή, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης.