Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 13

Τελικά τα LIDL υλοποίησαν απόφαση του ..«κουρασμένου» Καραμανλή...

Το 2005-6 η κυβέρνηση του κουρασμένου Καραμανλή προχώρησε στην έκδοση των ελληνικών διαβατηρίων από την Ελληνική Αστυνομία, αντί για τις κατά τόπους Νομαρχίες.
Στις εσωτερικές σελίδες των διαβατηρίων υπάρχουν οι εξής δύο αναπαραστάσεις. Πρώτα, η Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, και μετά ο Ναός της Αγίας Σοφίας στο Μυστρά. 
Όπως βλέπουμε, έχουν περικοπεί οι σταυροί και στις δύο περιπτώσεις!
 
Τέλη του 2006, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διαμαρτυρήθηκε στον Καραμανλή, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στον ...γελοίο υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα.
Ο υπουργός σημειώνει τα εξής ...
«οι καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της Αγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας και του Ναού της Αγίας Σοφίας Μυστρά, στηρίχθηκαν: για τη μεν πρώτη σε μια γκραβούρα του 19ου αιώνα και για τη δεύτερη σε πρόσφατες φωτογραφίες. «Στην γκραβούρα που απεικονίζει την Σιμωνόπετρα και εκτίθεται σε Μουσείο της Γαλλίας δεν υπάρχουν σταυροί. Όσο για την Αγία Σοφία δεν φέρει σταυρούς στους τρούλους της ακόμα και σήμερα»

Εκκλησιαστικοί κύκλοι τότε, σχολίαζαν τα εξής :
Προκαλεί εύλογο προβληματισμό, γιατί δεν χρησιμοποίησαν οι αρμόδιοι πρόσφατες φωτογραφίες της Μονής Σίμωνος Πέτρας, όπου θα έβλεπαν τους σταυρούς, αλλά αναζήτησαν ναούς είτε καλλιτεχνικές απεικονίσεις τους, στις οποίες δεν υπάρχει το σύμβολο της σταυρικής θυσίας του Κυρίου.
Σχετικό ανακοινωθέν της Ελ. Αστυνομίας σημείωνε
«οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις, που εξεφράσθησαν για την απουσία σταυρού από τις συγκεκριμένες απεικονίσεις, μόνο ως ζηλωτικού χαρακτήρα μπορούν να εκληφθούν»..
Άλλα σχόλια εκπροσώπων της Εκκλησίας:
«Δεν μπορούμε πλέον να πιστεύουμε στην αφέλεια της συμπτώσεως ούτε στη δειλία της απροσεξίας»
«Η προστυχιά και η δειλία της κοπής των σταυρών από τους ναούς στα διαβατήρια, όπως και η απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, πρέπει να μας κάνει σοβαρά να διερωτηθούμε αν θα συνεχίσουμε να ζούμε με την αρχοντιά και τη δόξα του παρελθόντος ή αν θα αποφασίσουμε να τα σβήσουμε από τον χάρτη της ιστορίας, αλλά όχι και της Εκκλησίας»,



«Οταν προβάλλουμε ένα ναό σε ένα τόσο επίσημο έγγραφο δεν μπορούμε να τον παρουσιάζουμε κουτσουρεμένο. Υπάρχει λοιπόν ένας προβληματισμός για το πού πηγαίνουμε και τι επιδιώκουμε».


Αυτά το 2006. 
Αντιδράσεις από τον κόσμο δεν υπήρξαν, πέραν της προσπάθειας του Χριστόδουλου. 
Το ζήτημα το είχαμε σχολιάσει και το 2010
Σήμερα…
Το 2017 η Γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl προωθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης σειρά ελληνικών προϊόντων με την επωνυμία Ηριδανός. Επιλέγει μία φωτογραφία της Σαντορίνης ως έμβλημα των προϊόντων, όμως αφαιρεί τον σταυρό από τους ναούς. η Βρετανική αριστερή (προοδευτική) εφημερίδα Guardian δημοσιεύει άρθρο στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 όπου κατακρίνει την αλυσίδα για την περικοπή του σταυρού από τις εκκλησίες με τίτλο «Lidl airbrushing crosses from food? You can’t just excise religion from life», δηλαδή ότι «δεν μπορείς να αποκόψεις τη θρησκεία από τη ζωή»
  is a Guardian columnist
ΣΧΟΛΙΟ :
Αυτό που ο Βρετανός αριστερός δημοσιογράφος θεωρεί αδιανόητο να το κάνει μία ιδιωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, το έχει κάνει το επίσημο Ελλαδικό κράτος με την ως ένα βαθμό, ανοχή των Ελλήνων πολιτών, διότι τότε το γεγονός πέρασε στα ... πολύ ψιλά.