Τρίτη, Οκτωβρίου 17

Στο ν. Κατσέλη εντάσσονται 6 στις 10 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Σε πλειστηριασμούς 131 ακινήτων σε όλη τη χώρα προχωρεί η Εθνική Τράπεζα
Στο ν. Κατσέλη εντάσσονται 6 στις 10 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών
Δεκτές γίνονται από τα δικαστήρια περίπου το 60% των αιτήσεων που υποβάλλουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για την ένταξή τους στο νόμο Κατσέλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ειρηνοδικείων που επεξεργάζεται η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Την ίδια ώρα η Εθνική Τράπεζα, με καταχωρήσεις στον Τύπο, προχωρεί σε πλειστηριασμούς 131 ακινήτων σε όλη τη χώρα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της, από δανειολήπτες, οι οποίοι αθέτησαν την αποπληρωμή των δανείων

Καθώς, όμως, οι τράπεζες, εκτιμούν ότι μέσα στο 60% υπάρχουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές, μελετούν να προτείνουν στην κυβέρνηση αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, ώστε να γίνει πιο αυστηρός ως προς τις προϋποθέσεις ένταξης. Ήδη, όπως αποκάλυψε το Σin, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ετοιμάζει αλλαγές στο πλαίσιο του Νόμου, σε τρεις άξονες, που προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία στους οικονομικά αδύναμους, αλλά και μέτρα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των δικαστηρίων, από το σύνολο των προσφυγών που έχουν γίνει για την ένταξη στο ν. Κατσέλη, έχουν γίνει δεκτές σε ποσοστό 58%, ενώ το 42%, έχει απορριφθεί. Επίσης για τα δάνεια με εξασφαλίσεις, τα αιτήματα που γίνονται δεκτά ανέρχονται στο 59%, ενώ απορρίπτονται σε ποσοστό 41%. Ακόμη και για τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, το ποσοστό των αιτήσεων που γίνονται δεκτά φτάνει στο 56%, καθώς απορρίπτεται το 44%.
Μέχρι σήμερα, στο ν. Κατσέλη έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% είναι στεγαστικά, καταναλωτικά και το 5% επαγγελματικά. Σημειώνεται πως τα συγκεκριμένα δάνεια ανέρχονται περίπου στο 20% του συνόλου των κόκκινων δανείων (108 δισ. ευρώ) και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εκτιμά ότι περίπου 5 δισ. ευρώ, από τα συγκεκριμένα δάνεια κακώς έχει μπεί στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου, καθώς πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές οι οποίοι μπορούν να αποπληρώνουν κανονικά το δάνειό τους.
Οι τρεις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη
Όπως αποκάλυψε το Σin, http://www.sofokleousin.gr/archives/359703.html το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ετοιμάζει αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, επιδιώκοντας να διασφαλίσει μεγαλύτερη προστασία των οικονομικά αδύναμων οφειλετών, να καταστήσει λειτουργικότερες τις διατάξεις του και να αποτρέψει την αξιοποίηση τους από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ειδικότερα οι βελτιώσεις που δρομολογούνται είναι:
1. Η επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης των υποθέσεων.
2. Η επέκταση της προστασίας πρώτης κατοικίας ειδικά για οφειλέτες με ιδιαίτερα προβλήματα.
3. Ο αποκλεισμός των στρατηγικών κακοπληρωτών. Ειδική ρύθμιση θα υπάρξει για εκείνους που ενώ έχουν και υψηλά εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, καταφέρνουν να εντάσσονται στις ευνοϊκές διατάξεις το νόμου, εξασφαλίζοντας  προστασία.
Σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η κυβέρνηση μελετάει εκ νέου τις διαδικασίες του ν. Κατσέλη και σύντομα θα επιφέρει βελτιώσεις. Οι αλλαγές θα αποβλέπουν στην επιτάχυνση των διαδικασιών  και στην επέκταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, ειδικά για όσους οφειλέτες έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Παράλληλα θα εισάγει νέες διαδικασίες που θα αποκλείσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Επιπλέον, τονίζεται στο έγγραφο,  ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί δράσεις επιτάχυνσης των δικαστικών διαδικασιών, όπως πρόσληψη νέων δικαστών και εκπαίδευση αυτών, καθώς και εισαγωγή αποκλειστικών πινακίων εκδίκασης υποθέσεων του ν.Κατσέλη.
Τα 131 ακίνητα της Εθνικής
Στο μεταξύ, η Εθνική Τράπεζα βγάζει στο "σφυρί" 131 ακίνητα κακοπληρωτών, σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ 30ης Οκτωβρίου και 8ης Νοεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε με καταχωρήσεις στον Τύπο η τράπεζα, πρόκειται να διενεργήσει δημόσιους πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, με κλειστές προσφορές για την πώληση 131 ακινήτων. Πρόκειται για 61 διαμερίσματα, 37 ημιτελή -κυρίως- εξοχικά, 8 καταστήματα ή γραφεία, 11 οικόπεδα, 10 αγροτεμάχια, 3 αποθήκες και 1 κτήριο βιοτεχνίας. Τα 32 ακίνητα βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα με 23 ακίνητα
 sofokleousin.gr