Τετάρτη, Ιανουαρίου 31

Ανανεώθηκαν οι όρκοι στις σχέσεις ΑΝΕΛ- ΣΥΡΙΖΑ, αλλά…

Ανανεώθηκαν οι όρκοι στις σχέσεις ΑΝΕΛ- ΣΥΡΙΖΑ, αλλά...
Η εκ νέου ανταλλαγή όρκων για συνέχιση της συμμαχίας μεταξύ των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΣΥΡΙΖΑ με εκατέρωθεν δημόσιες διαβεβαιώσεις τόσο από τον Πάνο Καμμένο όσο και από το Μέγαρο Μαξίμου με αιχμή αυτή τη φορά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και τερματισμό των αγεφύρωτων διαφορών ανάμεσα στους συγκυβερνώντες.

Κατά κάποιο τρόπο υπήρξε μια προσωρινή εκεχειρία επάνω σε ένα ζήτημα με ανοιχτό τέλος ακόμη, όπως είναι το Σκοπιανο, που εκτός των άλλων συνδέεται συγκυριακά και με ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα . Αυτό του ανασχηματισμού, που τις προηγούμενες ημέρες τουλάχιστον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταβληθεί σε ορόσημο για την δρομολόγηση ενός βελούδινου διαζυγίου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο.
Υπό την έννοια αυτή, η χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου των ΑΝΕΛ μπορεί να έγινε με αφορμή το Σκοπιανό ωστόσο η επανάληψη της θέσης ότι με τον Αλέξη Τσίπρα θα πάμε μαζί μέχρι τέλους συνιστούσε και ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδα 53 και κορυφαίων στελεχών, όπως οι Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, αλλά και Ν. Βούτσης, που είτε ζητούν ευθέως να δοθεί τέλος στο σφιχτό εναγκαλισμό με τους ΑΝΕΛ, είτε υπαινίσσονται αναδιάταξη των δυνάμεων εντός Βουλης, δίχως την απώλεια της δεδηλωμένης.
Επίσης, παρακολουθώντας κανείς προσεκτικά την στάση του φιλοκυβερνητικού τύπου, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι η τροφοδότηση των επίμαχων σεναρίων για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, δεν έγινε από το «παλαιό πολιτικό σύστημα», όπως έσπευσαν να δηλώσουν χθες οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας την παρέμβαση του Π. Καμμένου. «Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος. Όσο και αν κάποιοι δε θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία».