Πέμπτη, Οκτωβρίου 22

Ο Χατζηδάκης αχόρταγος: Επόμενο θύμα η Λάρκο, μετά η ΔΕΗ και μετά η υπόλοιπη Ελλάδα

 Βασίλης Βιλιάρδος

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

-  Σχετικά με τα κέρδη της ΔΕΗ με στόχο το ξεπούλημα της,  οφείλονται αφενός μεν στη μείωση του κόστους της ενέργειας διεθνώς λόγω της πανδημίας και αφετέρου στην αύξηση της τιμής του ρεύματος αντί να μεταφερθεί το μειωμένο κόστος στους καταναλωτές με χαμηλότερες τιμές. Με απλά λόγια αν δεν είχαν αλλάξει αυτά τα δύο, η ΔΕΗ θα είχε τις ίδιες περίπου ζημίες με το 2019. Οπότε τα περί εξυγίανσης της είναι ένας ακόμα ένα κυβερνητικός μύθος όπως τόσοι άλλοι.

- Η τροπολογία τώρα για τη «ΛΑΡΚΟ» στο άρθρο 1 αφορά την πώληση των μεταλλείων μαζί με το εργοστάσιο από το ΤΑΙΠΕΔ, που ανήκει στο Υπερταμείο, άρα στους ξένους, που συμμετέχει με 55%, ως συνήθως με την επίκληση ζημιών και προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως με τον ΟΣΕ. Υποψιαζόμαστε δε πως οι αγοραστές θα πάρουν μόνο τα κοιτάσματα και θα κλείσουν το εργοστάσιο, μεταφέροντας το πιθανότατα στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα και η «PITSOS», μετά την «PIRELLI», την «ΙΖΟΛΑ» και τόσες άλλες.

- Η Ελλάδα  είναι η μεγαλύτερη παραγωγός νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας μερίδιο 40%. 

- Εάν δε η «ΛΑΡΚΟ»,  επενδύσει στην υδρομεταλλουργία, μπορεί να παράγει δύο χιλιάδες έως τρεις χιλιάδες τόνους τον χρόνο κοβάλτιο, καλύπτοντας μαζί με τη Φιλανδία ως οι μόνοι παραγωγοί στην ήπειρό μας, το 10%  των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, υπάρχουν προοπτικές και δεν υπήρχε κανένας λόγος να κλείσει η εταιρεία.

- Με το άρθρο 2 της τροπολογίας που αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ επιταχύνεται το εγκληματικό ξεπούλημα του δικτύου με τη θέσπιση προθεσμίας για τον καθορισμό από τη ΡΑΕ, μιας ανεξάρτητης αρχής που θα ασχοληθεί με την απόδοση του κεφαλαίου. 

- Σχετικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, έχουμε μία ακόμη ευρωπαϊκή Οδηγία που έρχεται για κύρωση στη Βουλή από μία Κυβέρνηση που απλά μεταφέρει μεταφρασμένες εντολές -πολλές φορές με κακή μετάφραση- χωρίς στην ουσία να νομοθετεί η ίδια.

- Το γεγονός  ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που η Οδηγία αυτή έρχεται προς κύρωση, μας δίνει την εντύπωση πως χρησιμοποιούμαστε ξανά ως πειραματόζωο.

- Εάν διαβάσει δε κανείς το αυθεντικό κείμενο της Οδηγίας, θα δει ότι αναφέρει πως για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εκδοθούν κάποιες Οδηγίες. 

- Δεν είναι αλήθεια ευνόητο πως για να δεσμευτεί κανείς με στόχους θα πρέπει να γνωρίζει προηγουμένως πώς ορίζονται; Επομένως, πως θα ήταν πιο συνετό να περιμένει να εκδοθούν και μετά να κυρώσει τον νόμο, αντί να φέρνει εκ των υστέρων τροπολογίες, όπως συμβαίνει συνήθως;

- Δεν είναι ανώριμο να θέτουμε περιορισμούς από τώρα, όταν δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα εξελιχθεί η πανδημία; 

- Το Υπουργείο μας έχει δώσει ήδη αρκετά δείγματα προχειρότητας, αφού δεν έκανε απολύτως τίποτα για τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2014. 

- Νομοθέτησε πρόσφατα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, χωρίς να υπάρχει δίκτυο φόρτισης ούτε θα υπάρχει με πανελλαδική κάλυψη για ένα μεγάλο διάστημα ακόμη.

- Γιατί δεν καταρτίζει το Υπουργείο ένα αντίστοιχο πρόγραμμα μετάβασης για τη βιομηχανία πλαστικών, η οποία θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους κανονισμούς; Γιατί βιάζεται τόσο πολύ να κυρώσει το νομοσχέδιο;

- Υπενθυμίσαμε το σκάνδαλο που είχε προκύψει από την αποκάλυψη στην Ελλάδα πολλών τόνων τοξικού υδραργύρου το 2016, οι οποίοι προέρχονταν από ανακύκλωση στη Γερμανία.

- Επειδή είμαστε ασφαλώς υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης και της πραγματικής προστασίας του περιβάλλοντος θα προτείναμε τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.

- Σημειώσαμε πως διαπιστώνεται έκρηξη των επενδύσεων σε βιοδιασπώμενα υλικά, κάτι που θα έπρεπε να ερευνηθεί, αφού η ανάγκη της χώρας μας για επενδύσεις είναι τεράστια.