Τρίτη, Οκτωβρίου 20

Γιατί αυξάνονται οι νέοι, οι έφηβοι και τα παιδιά που χάνουν τα μαλλιά τους;


Η απώλεια μαλλιών δημιουργεί επιπρόσθετα ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, στους έφηβους και στους νέους ενήλικες.

Σε τι οφείλεται η απώλεια μαλλιών ή η φαλάκρα; Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των νέων, εφήβων και παιδιών, που χάνουν τα μαλλιά τους παρουσιάζει σημαντική αύξηση.
Η έκταση απώλειας μαλλιών που παρουσιάζουν έχει διάφορους βαθμούς σοβαρότητας. Μπορεί να είναι μείωση του αριθμού των τριχών στο κεφάλι με αραίωση των μαλλιών, απώλεια μαλλιών σε μια μικρή περιοχή του κεφαλιού η οποία είτε μπορεί να μείνει στάσιμη ή να επιδεινωθεί με μεγάλη απώλεια μαλλιών στο κεφάλι και αλλού στο σώμα.

Η απώλεια μαλλιών που οδηγεί σε αλωπεκία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, δηλαδή του συστήματος άμυνας που διαθέτει το ανθρώπινο σώμα για να αντιμετωπίζει τις μολύνσεις.
Στην αλωπεκία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα λόγω παθολογικής κατάστασης εναντίον του αδένα της τρίχας προκαλώντας έτσι την πτώση της.
Η αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Δεν κάνει διάκριση ηλικίας και για αυτό η πτώση των μαλλιών λόγω διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδιά και σε έφηβους. Συνοπτικά, στις συχνές αιτίες που ευθύνονται για πτώση των μαλλιών περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:
  1. Ψυχολογικό στρες στο σχολείο και στο σπίτι
     
  2. Κατάθλιψη
     
  3. Άγχος
     
  4. Σωματικό στρες που προκαλείται λόγω μιας ασθένειας ή μιας σοβαρής χειρουργικής επέμβασης
     
  5. Μεταβολές στα επίπεδα αίματος ορισμένων ορμονών όπως αυτές που παρατηρούνται κατά την εγκυμοσύνη και σε παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα
     
  6. Η λήψη μερικών φαρμάκων όπως φάρμακα της κατηγορίας των αντιπηκτικών, των αντικαταθλιπτικών, των αντισυλληπτικών χαπιών, των φαρμάκων που χορηγούνται για την καρδία ή για τη θεραπεία της ποδάγρας και η βιταμίνη Α
     
  7. Μολύνσεις από μύκητες του τριχωτού της κεφαλής
     
  8. Υποκείμενες νόσοι όπως ο διαβήτης ή ο ερυθηματώδης λύκος
     
  9. Κακή διατροφή, υποσιτισμός
     
  10. Ερεθισμός και καταπόνηση μαλλιών λόγω τεχνικών επεξεργασίας τους για σκοπούς κόμμωσης ή εμφάνισης 
Σίγουρα τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες υποβάλλονται στην εποχή μας σε ψηλά επίπεδα στρες, άγχους και ψυχολογικής καταπόνησης. Η κατάσταση αυτή μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός ότι βλέπουμε σήμερα περισσότερους νέους να έχουν πρόβλημα αλωπεκίας.
Η απώλεια μαλλιών δημιουργεί επιπρόσθετα ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, στους έφηβους και στους νέους ενήλικες. Οποιαδήποτε αλλαγή της σωματικής εικόνας στις εν λόγω ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες επηρεάζει βαθύτατα την ψυχική κατάσταση.
Οι συνομήλικοι τους δυνατόν να τους πειράζουν ή να τους παρενοχλούν για το γεγονός ότι χάνουν τα μαλλιά τους. Άλλοι άνθρωποι δυνατόν να τους κοιτάζουν περισσότερο εξαιτίας του ότι έχουν αλωπεκία και αυτό δεν περνά απαρατήρητο.
Η όλη αυτή κατάσταση χειροτερεύει την ψυχική καταπόνηση και το στρες των νέων. Έτσι η πτώση μαλλιών μπορεί να επιδεινώνεται.
www.medlook.net