Δευτέρα, Οκτωβρίου 19

Πότε επιτέλους θα ξυπνήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ; --Χιλιάδες Ισλαμοεξτρεμιστές στην Ευρώπη> Σχέσεις με τον ISIS, ο 18χρονος που αποκεφάλισε τον καθηγητή

Ο δράστης δημοσίευσε στο twitter φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να είχε ο 18χρονος Αμπουλάκ Ανζόροβ, ο οποίος αποκεφάλισε τον 47χρονο καθηγητή Σαμουέλ Πατί το απόγευμα της Παρασκευής στο Παρίσι.

Όπως αναφέρουν οι Sunday Times o Τσετσένος ισλαμιστής έστειλε φωτογραφίες του κομμένου κεφαλιού του 47χρονου θύματός του στα κανάλια του Telegram του ISIS στην Τσετσενία.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ που είναι επικεφαλής της έρευνας η θετή αδελφή του Ανζόροβ είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2014 για να ενταχθεί στους τζιχαντιστές.

Μιλώντας για την ημέρα της άγριας δολοφονίας ο Ρικάρ είπε ότι ο 18χρονος, ο οποίος είχε μαζί του ένα μαχαίρι και ένα αεροβόλο, πήγε στο σχολείο που δίδασκε ο Πατί και ζήτησε από μαθητές να του υποδείξουν ποιος ήταν ο εκπαιδευτικός που είχε δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ στα πλαίσια του μαθήματος.

Όπως έχει γίνει γνωστό ο Πατί είχε δεχθεί απειλές δέκα ημέρες πριν την δολοφονία του και γι’ αυτό, μάλιστα, είχε φροντίσει να αλλάξει τη διαδρομή την οποία χρησιμοποιούσε για να πηγαίνει στο σχολείο. Ενώ, δηλαδή, συνήθως πήγαινε στη δουλειά του μέσα από ένα παρκάκι, τις τελευταίες ημέρες επέλεγε πιο πολυσύχναστους δρόμους.

Ο πατέρας ενός 13χρονου μαθητή είπε στο Reuters ότι ο Πατί είχε καλέσει τους Μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα πριν να δείξει τα επίμαχα σκίτσα από το περιοδικό Charlie Hebdo. Κατά λάθος, όμως, κάποιος παρέμεινε και ενημέρωσε τους Μουσουλμάνους γονείς του οι οποίοι υπέβαλαν επίσημη καταγγελία για τον 47χρονο εκπαιδευτικό.

Αίσθηση προκαλεί η συμπεριφορά του μετά τον αποκεφαλισμό. Ο δράστης δημοσίευσε στο twitter φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο. Σύμφωνα με τον Ρικάρ, ο λογαριασμός ανήκει στον δράστη.

Λίγα λεπτά αργότερα, η αστυνομία τον πυροβόλησε και τον σκότωσε στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν.

Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.

Τι έγραψε στο twitter ο δράστης

Ο Ρικάρ ανακοίνωσε ότι το μήνυμα ανέφερε: «Στο όνομα του Αλλάχ, του πιο φιλεύσπλαχνου, του πιο συμπονετικού,… προς τον (πρόεδρο Εμανουέλ) Μακρόν, αρχηγό των απίστων, εκτέλεσα έναν από τα κυνηγόσκυλά σου που τόλμησαν να υποτιμήσουν τον (Προφήτη) Μωάμεθ».

Ο Πατί είχε νωρίτερα μέσα στον μήνα δείξει τους μαθητές του σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πλαίσιο του μαθήματος Αγωγής του Πολίτη με θέμα την ελευθερία της έκφρασης προκαλώντας την οργή ενός αριθμού μουσουλμάνων γονέων, που θεωρούν την απεικόνιση του προφήτη βλασφημία.

Ο δράστης ζούσε στην πόλη Εβρέ, βορειοδυτικά του Παρισιού, και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, είπε ο Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.