Τετάρτη, Απριλίου 4

Πάσχα και παραδοσιακά φαγητά


To χριστιανικό εθιμοτυπικό έχει να επιδείξει πολλούς τροφικούς συμβολισμούς, τόσο κατά τον εποχικό κύκλο, όσο και στις επετείους και τα γεγονότα διάβασης της ζωής.
Κατά την διάρκεια των αποκρεών καταναλώνονται όλα τα ζωικά τρόφιμα που υπάρχουν στο σπίτι. Οι απόκριες έχουν τις ρίζες τους στο ρωμαϊκό καρναβάλι χρόνια, και ο όρος καρναβάλι
προέρχεται από την λατινική λέξη carnelevarium, που σημαίνει ακριβώς ότι και ο ελληνικός αποκριά, την απομάκρυνση δηλαδή του κρέατος. Η συνήθεια αυτή διατηρήθηκε στο χριστιανικό εθιμικό και εντάχθηκε στη λογική της Σαρακοστής που ακολουθεί. Η ονομασία «τσικνοπέμπτη» που χρησιμοποιείται για την προτελευταία Πέμπτη πριν την Σαρακοστή υποδηλώνει αυτό το γεγονός, την κατανάλωση δηλαδή όλου του κρέατος που υπάρχει διαθέσιμο.

Κατά την διάρκεια της Σαρακοστής, οι χριστιανοί συνήθιζαν παλαιότερα να καταναλώνουν ψωμί που δεν έχει ζυμωθεί πλήρως, φτιαγμένο χωρίς αυγά, λίπη  ή γάλα. Σήμερα οι ορθόδοξοι χριστιανοί  καταναλώνουν ένα τέτοιο ψωμί, τη λαγάνα, την πρώτη μέρα της Σαρακοστής.

Στην ανατολική μεσόγειο οι χριστιανοί βάφουν κόκκινα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
Τη Μεγάλη Παρασκευή συνηθίζεται η κατανάλωση σούπας από φακές που συμβολίζει τα δάκρυα της Θεοτόκου. Το ξύδι που προστίθεται στη σούπα συμβολίζει το μαρτύριο του Χριστού πάνω στο Σταυρό.

Για τον εορτασμό του Πάσχα φαίνεται πως ο χριστιανισμός έχει διατηρήσει πολλούς από τους τροφικούς συμβολισμούς του Ιουδαισμού, όπως τη θέση του αυγού ως γονιμικού και αναγεννησιακού συμβόλου και του πασχαλινού αμνού, ως συμβόλου της θυσίας – του θεανθρώπου - για την λύτρωση των πιστών.

Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί «τσουγκρίζουν» τα κόκκινα αυγά. Το σπάσιμο των αυγών συμβολίζει το άνοιγμα του τάφου του Χριστού. Στο δείπνο του Μεγάλου Σαββάτου, μετά τον εορτασμό της Ανάστασης, τρώνε την μαγειρίτσα, σούπα φτιαγμένη από εντόσθια αρνιού.
Ο πασχαλινός αμνός σημαδέυει το τέλος της λιτότητας και του θρήνου που διακρίνει την περίοδο της Σαρακοστής.
Το σούβλισμα του αρνιού ή του κατσικιού την Κυριακή του Πάσχα συμπίπτει με την πάροδο 6-7 εβδομάδων από την γέννηση των νεαρών ζώων.

Στη γιορτή του πάσχα καταναλώνεται ειδικό ψωμί, το τσουρέκι, που παρασκευάζεται με γάλα, αυγά και βούτυρο.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!

Ονομάζομαι Μαρίνα Ακερμάνογλου και είμαι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαρακόπειου Πανεπιστήμιου..beautyme.gr