Κυριακή, Μαΐου 27

Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές το 2018!

DIONATOS-IOANNIS-EMEAgr-BIG
του Γιάννη Διονάτου
Μπορεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο να ξορκίζει τα όποια σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν το ενδεχόμενο εκλογών μέσα στο 2018, αλλά τα δεδομένα και οι πληροφορίες, όπως αυτές διαμορφώνονται, αυτή την χρονική στιγμή, να δείχνουν ότι οι πολίτες θα οδηγηθούν στις κάλπες μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Χρονικά μάλιστα, οι ίδιες
πληροφορίες, αναφέρουν πως αυτό μπορεί να συμβεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Αυτές εξάλλου είναι οι εισηγήσεις που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Θεσμών οι οποίοι όπως όλα δείχνουν έχουν δώσει, από την δική τους πλευρά, το "πράσινο φως" προκειμένου η χώρα τον ερχόμενο Αύγουστο να βγει από την διαδικασία των Μνημονίων.
Το γεγονός που θα αποτελέσει κορυφαία στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς το βασικό της αφήγημα, στις εκλογές του 2015 (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο) ήταν να βγάλει την χώρα από τα Μνημόνια, αν και για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, η υπόσχεση που είχε δοθεί στους πολίτες , είναι πως θα καταργούσε το Μνημόνιο με ένα νόμο.
Την ίδια στιγμή, σε κορυφαίο επίπεδο, η κυβέρνηση προσπαθεί να έχει τελειώσει και με το θέμα των capital controls έως το τέλος του επόμενο μήνα, έχοντας θέσει ως στόχο να μην "γιορτάσουμε" τρίτο χρόνο επιβολής κεφαλαιακών απαγορεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα αυξηθεί, μέσα στον Ιούνιο, το όριο των αναλήψεων μετρητών, από τις 2.300 ευρώ σε 4.000 ή ακόμη σε 5.000 ευρώ το μήνα! Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί το πόσο που μπορεί ένας πολίτης να βγάλει εκτός της χώρας, ενώ αρκετές διευκολύνσεις θα υπάρξουν και στις επιχειρήσεις.
Η κατάργηση, έστω και με έμμεσο τρόπο, των Capital Controls, αλλά και η έξοδος από τα Μνημόνια, που θα δημιουργήσει συνθήκες για προκειμένου η κυβέρνηση να αυξήσει μισθούς και να μειώσει σε κάποια πεδία την φορολογία, αποτελεί, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για το κυβερνητικό επιτελείο δύο κορυφαία "όπλα" προκειμένου να πάει σε εκλογές μέσα στο 2018.