Πέμπτη, Μαΐου 17

ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ: Μειώνεται η ανάπτυξη, κόβονται οι συντάξεις, δεν ξέρουν ακόμη για το αφορολόγητο

 Γαντζωμένοι στις καρέκλες οι άπλυτοι Συριζαίοι συμφώνησαν σε ΟΛΑ!
Την εκτίμησή του για ρυθμό ανάπτυξης 2% - 2,1% φέτος μετέφερε Συριζαίος του ΥΠΟΙΚ λίγο μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα για τα δημοσιονομικά ζητήματα. Ανέφερε ότι αυτή η εκτίμηση είναι σε συμφωνία με τους δανειστές.

Ουσιαστικά το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται ότι επιβραδύνεται εκ νέου η προοπτική ανάπτυξης της
οικονομίας αφού λίγο καιρό πριν, τον Μάρτιο στην εγκύκλιο του κ. Χουλιαράκη για το μεσοπρόθεσμο εκφραζόταν η πρόβλεψη για άνοδο ΑΕΠ κατά 2,3% φέτος.

Ο ίδιος  του ΥΠΟΙΚ ανέφερε  ότι και με την νέα πρόβλεψη δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται -αφανίζοντας τους Έλληνες- και όπως είπε το ζήτημα που τίθεται είναι ποια θα είναι η..... υπέρβαση.

Εκτίμησε ωστόσο η ίδια πηγή ότι δεν αναμένεται μεγάλη δημοσιονομική υπέρβαση για το 2019. Εξήγησε ότι η υπέρβαση έχει σχέση με τη μελλοντική δυνατότητα για μείωση φόρων ή για στοχευμένες παρεμβάσεις στις δαπάνες.

Ανέφερε ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το φετινό πλεόνασμα. Πλέον εκτιμά πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από 2,9% προηγουμένως.

Ο ίδιος είπε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής, για  μείωση του αφορολογήτου».
Απόλυτος ήταν όμως για τις περικοπές στις συντάξεις: Όταν ρωτήθηκε για τις περικοπές του 2019 απάντησε «τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν, οι συντάξεις θα κοπούν».

'Αρες, μάρες, κουκουνάρες ....μίλησε επίσης και για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα λόγω των αντίμετρων που όπως είπε θα εφαρμοσθούν και τα 2 έτη.

Αναφορικά με την αναθεώρηση στο ΑΕΠ, είπε ότι λήφθηκαν υπ' όψιν αυτές οι αναθεωρήσεις για τη συμφωνία στα δημοσιονομικά.