Σάββατο, Σεπτεμβρίου 8

ΟΧΙ άλλα χαμένα χρόνια - ΟΧΙ άλλος Τσίπρας - Τα 13 ψέματα στη ΔΕΘ

Μετά από τόσα ψέματα, ποιος μπορεί να πιστέψει τον κ. Τσίπρα;

Πριν ακούσουμε τα φετινά ψέματα του κ. Τσίπρα αυτό το Σαββατοκύριακο, ας θυμηθούμε λίγο τα περυσινά.
1. Ψέματα για την ανάπτυξη:
«Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η χώρα κινήθηκε με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένονται κοντά στο 2% για το τρέχον έτος».

Η αλήθεια: Ο αρχικός στόχος ανάπτυξης για το 2017 ήταν 2,6. Έκλεισε με 1,4%, στο μισό του στόχου.



2. Ψέματα για τις αγορές:
«Μείωση των σπρεντ στα ομόλογα και η αναβάθμιση των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης, που αγγίζουν πλέον τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών».

Η αλήθεια: Σήμερα το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,45%, απαγορευτικό για την έξοδο στις διεθνείς αγορές, ενώ την ίδια στιγμή η Πορτογαλία είναι στο 1,68%.

3. Ψέματα για τις επενδύσεις:
«Το εθνικό σκέλος του Προγράμματος δημοσίων επενδύσεων αυξήθηκε για 2η συνεχή χρονιά και μάλιστα κατά 25%, και έφτασε στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ» …

Η αλήθεια: Το σύνολο των επενδύσεων το 2018 ήταν στο χαμηλό σημείο της 20ετίας, οι δαπάνες του ΠΔΕ είχαν μείωση 800 εκατ. ευρώ σχεδόν όση είναι η εθνική συμμετοχή.

4. Ψέματα για το ΕΣΠΑ:
«Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι η πρώτη χώρα στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει εισροή πόρων 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ελληνική οικονομία από το 2015 και μετά».

Η αλήθεια: Η Ελλάδα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι σήμερα:
- σε πραγματικές δαπάνες στην 15η, και
- σε αποφασισμένες δράσεις στην 21η θέση.

Ενδεικτικά, 3 χαμένα χρόνια για το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» με την πιο θετική επίπτωση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην προστασία των ασθενέστερων νοικοκυριών. Παρέλαβε έτοιμο ένα πλήρες πρόγραμμα € 1,2 δις με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα και συγχρηματοδότηση από το Πακέτο Γιούνκερ με πρόβλεψη για χιλιάδες παρεμβάσεις σε κατοικίες, δημόσια και επαγγελματικά κτίρια (ξενοδοχεία, κ.ά.). Και τελικά, μείωσε τη δημόσια δαπάνη από 400€ (2014) σε 250€ (2018) και αντίστοιχα τους δικαιούχους. Το εξήγγειλε 13 φορές και την πρώτη μέρα λειτουργίας του κατέρρευσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα...

5. Ψέματα για τη ρευστότητα:
«Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, ολοκληρώνεται η αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.»

Η αλήθεια: με τον νέο αναπτυξιακό νόμο ούτε 1 Ευρώ δεν έχει φτάσει ακόμα σε δικαιούχους. Και καμία συμφωνία με επενδυτικά ταμεία δεν έχει προχωρήσει.

6. Ψέματα για κόκκινα δάνεια:

«Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο γόρδιος δεσμός της υπερχρέωσης των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες και το δημόσιο, επιτέλους αρχίζει να λύνεται».

Η αλήθεια: από τις 400.000 επιχειρήσεις που έχουν χρέη, μόλις οι 50.000 ξεκίνησαν τη διαδικασία και μόλις 67 σε όλη τη χώρα έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους.

Και παράλληλα έγιναν 1.143.308 κατασχέσεις σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και ιδιωτών, ενώ εκκρεμούν σε άλλες 600 χιλιάδες.

7. Ψέματα για τους αγρότες:

«Το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αναθεωρήθηκε και περιλαμβάνει πλέον κοινοτικούς και εθνικούς πόρους της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Η αλήθεια: Μείωσε τον προϋπολογισμό του ΠΑΑ στα 5,6 δις ευρώ και από αυτά μόλις 1,2 δις ευρώ έφτασαν σε δικαιούχους.


8. Ψέματα για τους συμβασιούχους, τις προσλήψεις και την αξιοκρατία στο δημόσιο:
«Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε, δημιουργήθηκαν στρατιές ομήρων συμβασιούχων» … «Βασικός άξονας της στρατηγικής μας είναι και εδώ η διαμόρφωση νέων θεσμών» …

Η αλήθεια: Επί ΣΥΡΙΖΑ η σωρευτική αύξηση των συμβασιούχων σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής ξεπερνάει το 30%. Ειδικά, το Μάιο του 2018 οι συμβασιούχοι συνολικά στο Δημόσιο ξεπέρασαν τους 100.000 έχοντας αύξηση 15% σε σχέση με το Μάιο του 2017 και 28% σωρευτικά σε σχέση με το Μάιο του 2015. Οι μισές περίπου προκηρύξεις για τις θέσεις Γενικών Γραμματέων ακυρώθηκαν από τους θεσμούς ως φωτογραφικές….

9. Ψέματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου (ψέμα ετήσιο, επαναλαμβανόμενο!)
«Δραστικές μεταρρυθμίσεις όμως προωθήσαμε και στους φορολογικούς μηχανισμούς.
Αναφέρομαι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, στα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά και στα καύσιμα».

Η αλήθεια: Επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οι έλεγχοι είναι 8 φορές μικρότεροι και τα έσοδα 10 φορές μικρότερα σε σχέση με το 2014.


10. Ψέματα για την ανεργία:

«έχει αντιστραφεί η τάση μείωσης της σταθερής απασχόλησης στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

Η αλήθεια: Τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ» δείχνουν ότι την περίοδο 2013-2014 το 51% των νέων προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 49 μερικής ή εκ περιτροπής. Επί ΣΥΡΙΖΑ, την τριετία 2015-17 το 46% είναι πλήρους απασχόλησης και το 54% μερικής ή εκ περιτροπής.

11. Ψέματα για το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια:
«κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις, στις γραπτές εξετάσεις, θα γίνεται σε πανελλαδικό επίπεδο, σε τρία μόλις μαθήματα…. Και, μάλιστα, θα δίνεται και μια ευκαιρία, bonus όπως λέμε, στον μαθητή, καθότι υπάρχει και η διαδικασία του Γενάρη, στην οποία όλοι οι μαθητές θα εξετάζονται κεντρικά, αλλά θα μπορούν να κρατάνε τον βαθμό τους, να τον προσμετράνε στη συνολική επίδοση μόνο αν στην εξέταση του Γενάρη έχουν γράψει καλά. Ενώ αν δεν έχουν γράψει καλά, και έχουν γράψει καλύτερα τον Ιούνη, θα μπορούν να μην συνυπολογίζουν την εξέταση του Γενάρη».

Η αλήθεια: Τελικά, σύμφωνα με τις …φετινές εξαγγελίες Γαβρόγλου, θα γίνεται σε 4 μαθήματα με κατάργηση λατινικών ως εξεταζόμενο μάθημα και χωρίς την εξέταση Ιανουαρίου. Μέσα σε ένα χρόνο άλλο σύστημα…

12. Ψέματα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη:
«Με τον νόμο για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, περίπου ενάμισι εκατομμύριο συμπολίτες μας νοσηλεύονται σήμερα δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία».

Η αλήθεια: η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ψηφιστεί επί Κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το καλοκαίρι του 2013.

13. Ψέματα για τους πλειστηριασμούς:

«Φροντίσαμε, παρά τις ισχυρές πιέσεις να διασφαλίσουμε τη προστασίας της Πρώτης Κατοικίας. Με τη επέκταση της εφαρμογή του νόμου Κατσέλη και τη νέα ρύθμιση, που έρχεται και θα παρατείνει την ισχύ του και μετά το τέλος του τρέχοντος έτους».

Η αλήθεια: Ξεκίνησαν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και μέχρι τον Μάϊο είχαν γίνει συνολικά 10.000 περίπου. Από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο θα γίνουν 7.000 πλειστηριασμοί ή 57 την ημέρα… 

Μετά από τόσα ψέματα, ποιος μπορεί να πιστέψει τον κ. Τσίπρα; 

Ιδίως όταν τα νέα του ψέματα αφορούν και την αποκλιμάκωση των φόρων τη στιγμή που η Ελλάδα επί των ημερών του αναδείχθηκε από τον ΟΟΣΑ ως παγκόσμια πρωταθλήτρια στην υπερφορολόγηση;

Όχι άλλα χαμένα χρόνια!


Stelios Petsas

 politika-gr.