Δευτέρα, Οκτωβρίου 19

Η οικογένεια δεν είναι πάντα Αγία. Καμιά φορά μπορεί να είναι τοξική. Κόψε σήμερα

Χρόνια μετά εξακολουθείς να ελπίζεις και να είσαι αισιόδοξη ότι οι άνθρωποι αυτοί θα αλλάξουν. Αρνείσαι τα όσα φρικτά σου έχουν συμβεί μέχρι τώρα και το χειρότερο είναι ότι ενδεχομένως να πιστεύεις ότι ήταν δικό σου το λάθος. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που κάνουν μία οικογένεια «τοξική»: η συνεχής απόρριψη και η επίρριψη των ευθυνών σε σένα.

Δυσκολεύεσαι να παραδεχτείς και να αποδεχθείς όσα σου συνέβησαν ακόμα και τόσα χρόνια μετά: σε έκαναν να νιώθεις υπαίτια για ό, τι και να συνέβαινε.
O πόνος φωλιάζει ακόμα μέσα σου. Δεν μπόρεσες να τον αντιμετωπίσεις στην παιδική σου ηλικία γι’ αυτό και εξακολουθεί να ζει ακόμα μέσα σου και να εκφράζεται με περίεργους τρόπους είτε στην εφηβεία σου, είτε στην ενηλικίωση. Ίσως ο πόνος που βίωσες να εκφράζεται ως άγχος, κατάθλιψη, εθισμός, οργή ή αυτοτραυματισμός.



Μπορεί τώρα που μεγάλωσες να βλέπεις τη ζημιά που σου έγινε. Ο πόνος σου είναι πραγματικός και θες να απαλλαγείς απ’ αυτόν μία για πάντα.

Ίσως πάλι σου συμβεί αυτό που συνέβη και σε εμένα πριν από μερικά χρόνια, να συνειδητοποιήσεις δηλαδή πως οι άνθρωποι που σου προκάλεσαν τόσο μεγάλο πόνο στην παιδική σου ηλικία, εξακολουθούν και το κάνουν ακόμα και σήμερα. Κάθε στιγμή μαζί τους είναι χειρότερη από την τελευταία φορά που βρεθήκατε μαζί. Μπορεί και να σου δικαιολογήθηκαν, μπορεί και να σου ζήτησαν συγνώμη, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη ζημιά και το κακό που σου έκαναν και εξακολουθούν να σου κάνουν.

Κατάλαβα ότι είχε έρθει η ώρα να ξεκόψω με συγκεκριμένα μέλη της οικογένειάς μου. Πλέον ήμουν μεγάλη και δυνατή, δεν μπορούσα να επιτρέψω άλλο στον εαυτό μου να ζει τέτοιες καταστάσεις. Από ένα σημείο και μετά έδειχνα αδυναμία, αν εξακολουθούσα να τους υφίσταμαι. Δεν γινόταν. Έπρεπε να απελευθερωθώ, αλλά φοβόμουν.
Όταν έρθει η ώρα θα το καταλάβεις και εσύ ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να είσαι καλά είναι να κρατήσεις σε απόσταση τους ανθρώπους αυτούς. Όλα εξαρτώνται από εσένα. Εσύ θα καταλάβεις πότε βιώνεις καταστάσεις που μόνο αρνητικότητα ή στεναχώρια σου φέρνουν. Είναι δική σου η απόφαση, την οποία δεν έχεις καμία δουλειά να δικαιολογήσεις σε κανέναν. Αν το καταφέρεις και βγάλεις τα άτομα αυτά από τη ζωή σου, θα το κάνεις χωρίς να διαπραγματευτείς. Είναι επιλογή σου το πόσο συχνά θες να επικοινωνείς μαζί τους ή και καθόλου.



Όταν το πάρεις και εσύ απόφαση να κόψεις κάθε επαφή με αυτά τα άτομα, θα δεις ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο λυτρωτικό.
Ωστόσο πριν φτάσεις στο τέρμα και πεις «Δεν θέλω καμία επαφή με κανέναν», ίσως να θες να βάλεις κάποια όρια σαν πρώτο βήμα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκομαι σήμερα. Έφτιαξα μία λίστα με μερικά μέλη από την οικογένειά μου και αποφάσισα εγώ το πότε θα επικοινωνώ μαζί τους, υπό ποιες συνθήκες, αλλά και τα θέματα συζήτησης.
Ο ψυχολόγος μου με βοήθησε πολύ σε αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχω υποχωρήσει καθόλου και πουθενά παρόλο που πολλές φορές μπήκα στον πειρασμό. Από το να χαλιέμαι και να κατηγορώ συνέχεια τον εαυτό μου ότι εγώ φταίω, καλύτερα να συνεχίσω τον αγώνα μου και να τους κρατήσω μακριά.

Πολλούς τους διέγραψα και από τους λογαριασμούς μου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Έπαψα να τους καλώ στα γενέθλια των παιδιών μου ή να τηλεφωνώ στις δικές τους γιορτές και στα γενέθλια και κρατάω μία τυπική στάση απέναντι τους αν τύχει και τους δω σε κάποια οικογενειακή συγκέντρωση.

Σε αυτή τη φάση βρίσκομαι και περιμένω να δω πώς θα πάει.
Αν δω ότι τα άτομα αυτά εξακολουθούν να μου κάνουν κακό παρά τα όρια που έχω θέσει, θα επαναπροσδιορίσω τη στάση μου και θα αλλάξω ρότα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί και να τους ξεκόψω εντελώς, κάτι που δεν είναι δίκαιο για όλους μας, αλλά δεν γίνεται αλλιώς.
Όσο κι αν το θες, μη νομίζεις ότι είναι εύκολο να κόψεις τους δεσμούς σου με μέλη της οικογένειάς σου. Είναι μία διαδικασία ιδιαίτερη και διαφορετική για κάθε άτομο. Δεν είναι ίδια για όλους. Πρέπει ωστόσο να πιστέψεις στον εαυτό σου και να εμπιστευτείς το ένστικτό σου. Έχεις περάσει πολλά μέχρι τώρα –  αμφιβολία, κατηγορίες, προσβολές – και κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος. Θα δυσκολευτείς στην αρχή, αλλά στο τέλος θα τα καταφέρεις αρκεί να έχεις πίστη.
Είσαι πιο δυνατή απ’ ότι νομίζεις. Σου αξίζει μία καλή ζωή, αγάπη και υποστήριξη άνευ όρων. Τίποτα λιγότερο.
Πηγή: scarymommy.com