Δευτέρα, Ιανουαρίου 21

Balanced>Αλλαξε τη ζωή σου με την Ασκηση

Ισορροπήστε το σώμα, το πνεύμα και τη διάθεσή σας
Σήμερα περισσότερο από ποτέ τα οφέλη της άσκησης έχουν καταλυτική επίδραση στην αγχώδη ζωή μας. Και όσο πιο σύνθετη γίνεται η καθημερινότητα αλλά και η επαγγελματική μας ζωή τόσο πιο σημαντικό είναι να αναζητάμε τη δύναμη μέσα μας.
Η άσκηση γυμνάζει μαζί με το σώμα, το μυαλό αλλά και τη ψυχή.
Η άσκηση δεν είναι προνόμιο των “υγειών”

διαβάζουμε στον ιστότοπο του Balanced-ένας πολυχώρος που φέρει την υπογραφή της Κλινικής Εργοφυσιολόγου Ματίνας Κουτρουμπή PhD και βρίσκεται στην Κηφισιά.
Με τη σωστή παρακολούθηση, όλοι έχουν δικαίωμα στη άσκηση και μπορούν να ωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητές της.
Το Balanced δημιουργήθηκε για να βάλει την άσκηση στη ζωή σας.
Στο Balanced αλλάζετε τρόπο ζωής με ασφάλεια και πρόγραμμα  άσκησης που ταιριάζει αποκλειστικά σε εσάς σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό σας.
Η Ασκηση>
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων
  • Διπλασιάζει τις πιθανότητες επιβίωσης από έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη ή βοηθά στη ρύθμισή του
  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση
  • Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
  • Βοηθά στη μείωση βάρους
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης
  • Μειώνει τα συμπτώματα δυσφορίας και δύσπνοιας
  • Αυξάνει την μυϊκή δύναμη και αντοχή
  • Μειώνει τα επίπεδα άγχους
  • Μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης της κατάθλιψης ή συντελεί στη θεραπεία της αν υπάρχει
  • Δημιουργεί αίσθημα ευεξίας και αυτοπεποίθησης
  • Αυξάνει την κοινωνικότητα
  • Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου
  • Βελτιώνει τις οικογενειακές σχέσεις
Ποιες ασκήσεις μπορούν να κάνουν οι διαβητικοί
Περπάτημα, πιλάτες, γιόγκα, χορό, ποδήλατο, κολύμπι, βαράκια και γενικά ήπιας μορφής γυμναστική θα πρέπει να κάνουν οι διαβητικοί. «Χρειάζεται ήπιας μορφής άσκηση ο διαβητικός.Το πρόβλημα αυξάνεται διαρκώς και πάνω από 500 παιδιά το μήνα κάτω των 16 ετών διαγιγνώσκονται με διαβήτη, λόγω του τρόπου ζωής» όπως εξήγησε ο Χρήστος Σπ. Ζούπας, Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής κι επιστημονικός υπεύθυνος Διαβητολογικού Κέντρου & Κλινικής ΔΘΚΑ «Υγεία», σε ημερίδα για τη νόσο στο Ζάππειο.
Στο ίδιο μήκος για το θέμα των ασκήσεων κι η Ματίνα Κουτρουμπή, PhD Κλινική Εργοφυσιολόγος, Ιατρική Σχολή Αθηνών, η οποία υποστήριξε πως η άσκηση πρέπει να είναι εξατομικευμένη κι ήπιας μορφής (περπάτημα, χορός) κι ο διαβητικός αν δεν έχει κάποιον κοντά του να τον δει, να κάνει μόνος το τεστ ομιλίας για να δει αν κουράστηκε και τότε πρέπει να σταματήσει. Χρειάζεται 1 μέρα ενδυνάμωση, 1 μέρα ξεκούραση για να μειωθεί το ζάχαρο και ξεκούραση και το Σαββατοκύριακο. Με την άσκηση, ο διαβητικός που γυμνάζεται κερδίζει 5-7 χρόνια ζωής. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για το θέμα των παπουτσιών, καθώς οι διαβητικοί έχουν θέμα με τα κάτω άκρα.
Η ζωή μετά το έμφραγμα
Στη χώρα μας, το σύνηθες για τους περισσότερους ασθενείς μετά την έξοδο από το νοσοκομείο είναι να μειώσουν τις δραστηριότητές τους, φοβούμενοι ένα νέο επεισόδιο. Η αλήθεια όμως αποδεικνύεται πολύ διαφορετική.
Της Ματίνα Κουτρουμπή PhD Κλινικής Εργοφυσιολόγου
Όπως έχει αποδείξει η σύγχρονη επιστήμη της κλινικής εργοφυσιολογίας, του κλάδου, που ασχολείται με τη μελέτη της μειωμένης ικανότητας για άσκηση και τη διερεύνηση τρόπων για την αύξηση της σωματικής επάρκειας σε ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, η άσκηση μετά από έμφραγμα είναι όχι μόνο επωφελής αλλά και ενδεδειγμένη σε σταθεροποιημένους ασθενείς, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να είναι εξατομικευμένη και επιβλεπούμενη.
Η καλύτερη συμβουλή που δίνεται είναι να συνεργαστείτε στενά με τον καρδιολόγο σας και έναν ειδικό κλινικό εργοφυσιολόγο για τη σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευσή σας. Παρακάτω απαντούνται οι συνηθέστερες ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση μετά το έμφραγμα που μπορεί να σημάνει ταχύτερη και αρτιότερη ανάρρωση.
Το σημαντικότερο όμως ευεργέτημα της άσκησης είναι η επίδραση στην ψυχολογία και η αλλαγή του τρόπου ζωής που επιφέρει, μίας νέας ζωής μακριά από τους λόγους που οδήγησαν εξ’ αρχής στο έμφραγμα.
Μπορώ να κάνω Άσκηση μετά από έμφραγμα;
Η σύντομη απάντηση, σε γενικές γραμμές, είναι ναι. Μπορείτε και πρέπει να ασκηθείτε για να βελτιώσετε τόσο την καρδιά σας, όσο και τη γενική υγεία σας. Αλλά προτού ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε την τελική έγκριση από τον καρδιολόγο σας και/ή το χειρουργό σας (αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση bypass). Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ένα τεστ κοπώσεως ώστε να είναι σίγουρος ότι η καρδιά σας είναι αρκετά σταθερή για να αντέξει συστηματική προπόνηση.
Πότε μπορώ να κάνω Άσκηση μετά από έμφραγμα;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεκινήσει κανείς άσκηση μετά από έμφραγμα, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όσο είστε στο νοσοκομείο, οι νοσηλεύτριες και οι φυσιοθεραπευτές θα ζητήσουν να σταθείτε στα πόδια σας και να ξεκινήσετε περπάτημα σε πολύ χαμηλή ένταση στο διάδρομο του νοσοκομείου. Μόλις φύγετε από το νοσοκομείο, θα πρέπει πιθανώς να είστε σε θέση να αυτοεξυπηρετείστε μέχρι το ραντεβού με τον καρδιολόγο σας (ή χειρουργό). Θα πρέπει να θυμάστε ότι ακόμη κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, η καρδιά προσπαθεί να επουλωθεί. Ένα έμφραγμα προκαλεί τραύμα στην καρδιά και, αν είχατε οποιαδήποτε βλάβη στον καρδιακό μυ, τότε η ικανότητά σας να ασκηθείτε μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν μπορείτε να ασκηθείτε ή όχι.
Ποια είναι τα οφέλη της Άσκησης μετά από έμφραγμα;
Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς – Η συστηματική άσκηση βελτιώσει την ικανότητα του καρδιακού μυός να χρησιμοποιεί οξυγόνο, με αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιό ξεκούραστα.
Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο – Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, την αύξηση των μυών (αύξηση του μεταβολικού ρυθμού), τη μειώση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, και τη μειώση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Μειώνει τον κίνδυνο επανεμφράγμαντος – Η άσκηση μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής, καθώς όσο πιο γυμνασμένος είναι κανείς, τόσο μειώνει την πιθανότητα μιας καρδιακής προσβολής.
Βελτιώνει τη διάθεση και προσφέρει ευεξία – Η άσκηση έχει αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές επιδράσεις στο σώμα. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των καθημερινών πιέσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Ποια είναι η καλύτερη άσκηση μετά από έμφραγμα;
Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το ποιά άσκηση είναι η καλύτερη μετά από έμφραγμα, αλλά το περπάτημα και το ποδήλατο συνιστούνται συνήθως. Ασκήσεις με βάρη αποτελούν επίσης μια μορφή άσκησης που μπορεί να ακολουθηθεί μετά από έμφραγμα, φυσικά αφού έχετε πάρει έγκριση από τον καρδιολόγο σας.
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος άσκησης είναι η συμμετοχή 6 με 8 εβδομάδες σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με επίβλεψη, για να σας επιτρέψουν να ξεκινήσετε ασκήσεις με βάρη. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις, αν δεν γίνουν σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό και πιθανώς περαιτέρω καρδιακές επιπλοκές.
Συζητήστε αυτές τις συστάσεις με το γιατρό σας και συνεργαστείτε με ένα κλινικό εργοφυσιολόγο, που θα μπορέσει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα άσκησης που να ταιριάζει στις προσωπικές σας ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Ματίνα Κουτρουμπή, PhD Κλινική Εργοφυσιολόγος

Μαρτυρίες

“Παρ’ όλο που δεν μου αρέσει η γυμναστική -ή έτσι νόμιζα για 51 χρόνια, είμαι ήδη στην τρίτη χρονιά με τη Ματίνα και δεν θα σταματήσω. Πέρα από τη θεραπευτική ιδιότητα της γυμναστικής και την τεράστια βελτίωση που έχω δει… διασκεδάζω, χαλαρώνω και δεν πονάω την άλλη μέρα! Την συνιστώ ανεπιφύλακτα.”
Tracey
“Κατάφερα να νικήσω τους φόβους μου και να βελτιώσω τον εαυτό μου και την υγεία μου και όλα αυτά από το οικείο περιβάλλον του σπιτιού μου, κάνοντας Skype μάθημα με τη Ματίνα.”
Ilinca
“Το μάθημα με την Ματίνα από το Skype ήταν σαν να την υποδέχομαι στο διαμέρισμά μου για μια συνεδρία έντονης γυμναστικής. Καταφέρνει να διορθώνει όλα μου τα λάθη και να με πιέζει για περισσότερα, με τη γοητεία της, την προσοχή της στη λεπτομέρεια, τις γνώσεις της και την κοινή λογική της. Δεν νοιώθω πως το μάθημα υστερεί λόγο της φυσικής απόστασης που μας χωρίζει και μπορώ να δουλέψω μαζί της όπου και αν βρίσκομαι, φτάνει να έχω μαζί μου το laptop μου”
Olivia
Πριν περίπου δυο χρόνια  είχα  την πρώτη συνάντηση με την κυρία Κουτρουμπή. Η ενημέρωση που μου έκανε, έδειξε πως είναι γνώστης σε βάθος του αντικειμένου της. Η συνέχεια απέδειξε και συνεχίζει να αποδεικνύει ποσό ευσυνείδητη και υπεύθυνη επαγγελματίας είναι.
> Πρόγραμμα ασκήσεων ανάλογα με τα προβλήματα υγείας και  τις ανάγκες του καθένα
> Συνεχής παρακολούθηση και βοήθεια για τη σωστή εκτέλεση του προγράμματος
> Φιλικό περιβάλλον
Ματίνα μου, σε ευχαριστώ για όλα!
Πόπη
Απίστευτη διαφορά στη φυσική μου κατάσταση από τότε που ξεκινήσαμε εδώ και δύο χρόνια. Στον οργανωμένο χώρο στην Κηφισιά, υπάρχει άρτιος εξοπλισμός και κάθε περίσταση, όμορφη ατμόσφαιρα και ομαδικό πνεύμα. Πρόκειται για το καλύτερο δώρο που έχω κάνει στον εαυτό μου τις τελευταίες δεκαετίες
Καλλιρρόη
Με τη Ματίνα έχουμε μακρόχρονη συνεργασία καθώς πάσχω από σκληρόδερμα, -μια σπάνια ρευματοπάθεια, η οποία απαιτεί συνεχή και στοχευμένη άσκηση- ώστε να έχω καλύτερη φυσική κατάσταση και επαρκή κινητικότητα στην καθημερινότητά μου αλλά και σημαντικά μικρότερη ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής.
Μαίρη



Ποιοι είμαστε

Κλινική Εργοφυσιολογία
Η επιστήμη της Κλινικής Εργοφυσιολογίας έχει επικεντρωθεί στο σχεδιασμό, την ασφαλή εφαρμογή και την επίβλεψη προγραμμάτων άσκησης για άτομα με χρόνιες ασθένειες. Στόχος είναι η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μείωση των συμπτωμάτων καθώς και μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης τους. Επίσης η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με σκοπό όχι μόνο να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής σας αλλά να δώσει και ζωή στα χρόνια σας.
Για περισσότερα από 15 χρόνια αξιολογούμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε ασφαλή Προγράμματα αποκατάστασης με Άσκηση για ασθενείς σε κλινικό περιβάλλον. Η επίβλεψη και η εκπαίδευση είναι από τα βασικότερα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών και της φροντίδας που προσφέρουμε.

Κουτρουμπή Ματίνα PhD Κλινική Εργοφυσιολόγος

Εξειδίκευση
Εκτεταμένη εμπειρία στο σχεδιασμό και στην επίβλεψη προγραμμάτων άσκησης για ασθενείς με καρδιαγγειακές, μυοσκελετικές, αναπνευστικές, αυτοάνοσες και ρευματικές παθήσεις. Επίσης στα βασικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνεται η άσκηση για διατροφικές διαταραχές καθώς και οι άσκηση σε εγκύους και εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Εκπαίδευση
Διδακτορικός Τίτλος στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Μεταπτυχιακές σπουδές στην Μεγάλη Βρετανία – Πανεπιστήμιο Μπρίστολ, Βασικές σπουδές στα ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εργοσπιρομετρίας και Αποκατάστασης, μέλος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καρδιαγγειακή Πρόληψη και Αποκατάσταση και της Ελληνικής Εταιρείας Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης.
Εμπειρία
Επιστημονική συνεργάτης του Θεραπευτηρίου Υγεία και των νοσοκομείων “Αττικόν” και “Ο Ευαγγελισμός”.

Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

Σάρα Στρίτ-Βατσέλλα

Συμβουλευτική ψυχολόγος και συνθετική ψυχοθεραπεύτρια με πολυετή εμπειρία στην ατομική ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ψυχικής υγείας, στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Ασχολείται κυρίως μετην επίτευξη ισορροπημένης υγείας μεταξύ νου-σώμα-ψυχή, την θεραπεία διαταραχών ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος και ψυχοσωματικές διαταραχές και την υποστήριξη σε υπαρξιακά ζητήματα όπως απώλεια, απομόνωση και δυσκολίες σε μεταβατικές περιόδους της ζωής.
Εκτός από την κλινική της εργασία, διατελεί από το 2008 ακαδημαϊκές υποχρεώσεις ως εκπαιδευτικό προσωπικό για εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές στο Athens Synthesis Center. Στο χώρο της ψυχικής υγείας έχει, επίσης, ασχοληθεί με ομάδες υποστήριξης γονέων, ομιλίες σε θέματα ψυχικής υγείας και την μετάφραση επιστημονικών βιβλίων ψυχικής υγείας.
Από το 2009 εργάζεται ιδιωτικά ως συνθετική ψυχοθεραπεύτρια, ενώ από το 2007 κατέχει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Στην Ελλάδα έχει εργαστεί ως συμβουλευτική ψυχολόγος στην Κοινωφελή Επιχείρηση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Μελισσιών (2008-2009) και στην ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν.Α. Γεώργιος Γεννηματάς (2005-2006).
Στην Αγγλία είχε εργαστεί επίσης ως συμβουλευτική ψυχολόγος στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝΗS) και σε σχολεία με γονείς (2003-2004). Κατέχει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (European Certificate of Psychotherapy) από το 2012.
Τις σπουδές της στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία ολοκλήρωσε στο Athens Synthesis Centerστην Αθήνα (2005-2009), αφού είχε κάνει μεταπτυχιακό (MSC) στην Συμβουλευτική Ψυχολογία στο London Metropolitan University (2003-2004) και βασικές σπουδές (ΒΑ) στην Εξελικτική Ψυχολογία στο Universit yof Sussex της Αγγλίας (1999-2002).
Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας (EAP) και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ).

Address>
Τατοϊου & Αχαρνών 2 Κηφισιά Αθήνα 14561
Phones:
210 6255446
693 6692606
E-mail:
kourdistoportocali.com