Πέμπτη, Ιανουαρίου 31

Brexit: Βίζα για τους Ευρωπαίους πολίτες από την 30η Μαρτίου εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Οι επιπτώσεις που θα έχει ένα σκληρό Brexit στις μετακινήσεις πολιτών τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης στη Μεγάλη Βρετανία θα είναι σημαντικές. Όπως έγινε γνωστό από το βρετανικό υπουργείο
Εσωτερικών, σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, οι Ευρωπαίοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν και να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερους από τρεις μήνες θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση για βίζα.


Ο υπουργός Εσωτερικών, Sajid Javid, σημείωσε πως τα εν λόγω σχέδια θα δώσουν στη Βρετανία πλήρη έλεγχο επί των συνόρων της για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ενώ θα δώσουν ένα οριστικό τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα πρακτικά και να αποτρέψουμε τη διάσπαση ώστε η Βρετανία να παραμείνει ανοιχτή σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο θα υπάρξουν προβλέψεις για μία μεταβατική περίοδο που θα δίνει σε πολίτες της Ε.Ε. που έρχονται (σ.σ. στη χώρα) και μετά τις 29 Μαρτίου μία προσωρινή άδεια παραμονής».

Στην περίπτωση του σκληρού Brexit – το σενάριο μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής στην Βρετανία – οι πολίτες της Ε.Ε. που επισκέπτονται τη χώρα μετά τις 29 Μαρτίου, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση για μία Ευρωπαϊκή Άδεια Προσωρινής Παραμονής, εάν επιθυμούν να διαμείνουν περισσότερο από τρεις μήνες.