Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22

Περιοδοντολογία

Περιοδοντίτιδα       
Αν ένα δόντι κουνιέται μπορεί να θεραπευτεί ή πρέπει να βγει οπωσδήποτε;

Η κινητικότητα ενός δοντιού δεν είναι απόλυτη ένδειξη για εξαγωγή του. Εάν δεν έχει γίνει πολύ μεγάλη οστική καταστροφή γύρω από αυτό, το δόντι μπορεί να σωθεί μετά από μια αποτελεσματική περιοδοντική θεραπεία.
Ένας άλλος λόγος που μπορεί να κουνιέται ένα δόντι είναι η λεγόμενη "τραυματογόνος σύγκλιση".  
Στην περίπτωση αυτή, υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το κλείσιμο των δοντιών και τις δυνάμεις που δέχεται κάποιο ή κάποια από τα δόντια.
  
Τι είναι περιοδοντίτιδα;


Περιοδοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.


Η φλεγμονή εκτείνεται σε βάθος στους ιστούς και σταδιακά παρατηρείται αποκόλληση των ούλων από τα δόντια και καταστροφή του οστού που στηρίζει τις ρίζες των δοντιών. Εάν η περιοδοντίτιδα δεν αντιμετωπιστεί  τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν. 

Η περιοδοντίτιδα ανάλογα με την απώλεια πρόσφυσης διακρίνεται σε αρχόμενη, μέση ή προχωρημένη και ανάλογα με την έκταση της σε εντοπισμένη ή γενικευμένη.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;

Tα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν την περιοδοντική νόσο είναι:

• Αιμορραγία των ούλων στο βούρτσισμα ή από μόνα τους 
• Κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα ούλα 
• Ούλα πού έχουν υποχωρήσει (υφίζηση ούλων)
• Κινητικότητα δοντιών (άλλοτε μικρή και άλλοτε μεγάλη)
• Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι 
• Μετανάστευση (μετακίνηση) δοντιών
• Επίμονη δυσοσμία 
• Πύον ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα 




Η περιοδοντίτιδα είναι μία χρόνια νόσος μη αντιστρεπτή με υφέσεις και εξάρσεις των συμπτωμάτων της. Η έγκαιρη διάγνωσή της είναι σημαντική για την καλή πρόγνωση της θεραπείας. Συχνά άτομα με προχωρημένη περιοδοντίτιδα δεν αντιλαμβάνονται κανένα σύμπτωμα και  όταν το πρόβλημα εντοπιστεί είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο.

Πού οφείλεται η περιοδοντική νόσος;

Παράγοντες που προδιαθέτουν την περιοδοντίτιδα:
1. Κληρονομικότητα 
2. Κακή στοματική υγιεινή
3. Κάπνισμα
4. Άγχος
5. Συστηματικά νοσήματα (μη ελεγχόμενος διαβήτης, ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος κλπ.)
6. Ορμονικές διαταραχές 
7. Λήψη φαρμάκων 
8. Τραυματική σύγκλιση

Θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Η περιοδοντίτιδα ανάλογα με την απώλεια πρόσφυσης διακρίνεται σε αρχόμενη, μέση ή προχωρημένη και ανάλογα με την έκταση της σε εντοπισμένη ή γενικευμένη . Η έγκαιρη διάγνωσή της σε αρχόμενο στάδιο είναι καθοριστικής σημασίας . 

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας χωρίζεται στη
1. Συντηρητική θεραπεία:
Με ειδικά εργαλεία απομακρύνονται από τη ρίζα πέτρα, μικρόβια και τοξίνες, Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο, ούτε κατά την διάρκεια της διαδικασίας ούτε μετά που θα πάει στο σπίτι.
Συνήθως απαιτούνται 4 - 6 επισκέψεις. Δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής στον ασθενή (σωστός τρόπος βουρτσίσματος δοντιών, μεσοδόντια βουρτσάκια και ορισμένες φορές στοματικό διάλυμα ή / και gel)
Ο επανέλεγχος γίνεται σε 1 -3 μήνες μετά .
2. Συντηρητική θεραπεία με λέιζερ:
Η επιπρόσθετη χρήση του λειζερ κατά τη συντηρητική θεραπεία ελαττώνει σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα να χρειαστούν περιοδοντικές χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει ταχύτερη και μεγαλύτερη αναπλαστική δράση  από οποιοδήποτε χειρουργικό εργαλείο. Η ενέργεια του λέιζερ μεταφέρεται στον περιοδοντικό θύλακο για  να τον απολυμάνει σκοτώνοντας τα  βακτήρια και αδρανοποιώντας τις τοξίνες στην επιφάνεια της ρίζας του δοντιού και στον ιστό των ούλων.  Το αποτέλεσμα είναι η  άμεση αποστείρωση του θυλάκου και η  ενεργοποίηση της διαδικασίας επούλωσης. Η περιοδοντική θεραπεία με laser  είναι ασφαλής και απολύτως ανώδυνη θεραπεία χωρίς να παρουσιάζονται ευαισθησίες στα δόντια και  είναι κατάλληλη σε άτομα με προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, καρδιακά νοσήματα, αιμοφιλία κ.α.

3. Χειρουργική θεραπεία:
Σε ορισμένες περιπτώσεις οπού η περιοδοντική νόσος έχει προχωρήσει αρκετά, είναι απαραίτητο μετά την συντηρητική θεραπεία, να επακολουθήσει, σε επιλεγμένα σημεία του στόματος, χειρουργική διευθέτηση η οποία μπορεί να είναι αφαιρετική ή αναγεννητική .
Η χειρουργική θεραπεία, όταν απαιτείται, πάντοτε ακολουθεί την συντηρητική.

Θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα με αντιβιοτικά;

Η περιοδοντίτιδα δεν μπορεί να θεραπευτεί με αντιβίωση γιατί είναι μία νόσος πολυπαραγοντική που προκαλείται από  μικρόβια του δικού μας στόματος και όχι από μικρόβια που εισέβαλλαν στον οργανισμό από έξω 
Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από τα «δικά μας» μικρόβια, δηλαδή αυτά που φυσιολογικά ζουν μέσα στη στοματική κοιλότητα και όχι από κάποια μικρόβια που εισέβαλαν στον οργανισμό από έξω, όπως συμβαίνει με άλλες λοιμώξεις του σώματος. Για το λόγο αυτό δε μπορεί να θεραπευτεί με αντιβίωση.


Μπορεί να θεραπευτεί ένα δόντι που κουνιέται;

Όταν ένα δόντι κουνιέται δεν πρέπει απαραιτήτως να εξαχθεί. Εάν δεν έχει γίνει πολύ μεγάλη οστική καταστροφή γύρω από αυτό, το δόντι μπορεί να σωθεί μετά από μια αποτελεσματική περιοδοντική θεραπεία και ναρθηκοποίησή του με τα παρακείμενα δόντια 

Μεταδίδεται η περιοδοντική νόσος σε άλλους;

Η περιοδοντικη νοσος έχει την δυνατότητα να περάσει από γονείς σε παιδιά, αλλά και να μεταδοθεί μεταξύ των ζευγαριών μέσα από το σάλιο. 

Επιβαρύνει η περιοδοντίτιδα τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

Τα βακτήρια εισέρχονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και  οδηγούνται  στην καρδιά.
Έχει διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από στεφανιαία νόσο σε σχέση με  εκείνους που δεν πάσχουν .