Πέμπτη, Φεβρουαρίου 7

ΒΟΜΒΑ! ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Η ΡΙΝΟΥΛΑ! ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ «ΠΙΓΚΟΥΪΝΟΣ» Ο ΤΣΙΠΡΑΣ: «ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ…»

roinoula
Ο προεκλογικός αγώνας έχει πολλά «πρόσωπα». Άλλοι βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, άλλοι βρίσκουν χορηγούς, άλλοι στηρίζονται από το κόμμα.

Υπάρχει όμως και μία… τέταρτη εκδοχή. Η εκδοχή που «ανακάλυψε» η Κατερίνα Νοτοπούλου και την οποία ονόμασε «Νεανικές Δράσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης χρηματοδοτεί με κρατικά χρήματα, τα οποία διοχετεύει μέσω του προγράμματος
«Νεανικές Δράσεις», του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, την προεκλογική της εκστρατεία, εντάσσοντας μία σειρά από εκδηλώσεις στη λίστα.
Μία από αυτές είναι η επιχορήγηση του φορέα «Γιορτή Τέχνης Φίλων ΕΡΤ Σερρών». Την 1η Φεβρουαρίου εγκρίθηκε η επιχορήγηση του εν λόγω φορέα με το ποσό των 5.000 ευρώ, κατόπιν αιτήματος που είχε υποβληθεί στις 2 Ιανουαρίου 2019. Πρόκειται για μία από τις 43 προτάσεις που επιλέχθηκαν προκειμένου να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του έργου «Νεανικές Δράσεις» του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 210.000 ευρώ και παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας σε ειδική εκδήλωση στην αποθήκη Γ΄ στο Λιμάνι.
Συνολικά υποβλήθηκαν 64 προτάσεις. Σε όσες δεν εγκρίθηκαν θα δοθεί η ευκαιρία να καλυφθούν από επόμενο πρόγραμμα, υποσχέθηκε η υφυπουργός, ενώ τρέχουν ήδη και άλλα τρία προγράμματα του υπουργείου. Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, η Κατερίνα Νοτοπούλου, παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της λόγω και προεκλογικού αγώνα της για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπέγραφε ασταμάτητα τις αποφάσεις των επιχορηγήσεων. Το ίδιο είχε κάνει και τον περασμένο Νοέμβριο. Ανάμεσα στους χορηγούμενους ήταν πολλοί «συνήθεις ύποπτοι», δηλαδή πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι έχουν επιχορηγηθεί στο παρελθόν και περιλαμβάνονται στη λίστα όσων έδωσε στη δημοσιότητα η Νοτοπούλου μόλις ανέλαβε, προκειμένου να δείξει τη διαφοροποίησή της από την προκάτοχό της, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, των ΑΝΕΛ. Δηλαδή, να δείξει ότι η Κόλλια-Τσαρουχά ήταν «το παλιό» που επιχορηγούσε για ψηφοθηρικούς λόγους και ότι η ίδια είναι «το νέο» που φέρνει έναν αέρα νεανικότητας, ευαισθησίας, αλληλεγγύης και ανανέωσης. Έτσι, υποτίθεται ότι «ξεσκόνισε» τις αποφάσεις των επιχορηγήσεων της Κόλλια -Τσαρουχά. Όμως και η ίδια δεν πήγε πολύ παραπέρα. Ετσι, βλέπουμε ότι στις 15 Νοεμβρίου 2018 η υφυπουργός Εσωτερικών, Κατερίνα Νοτοπούλου είχε υπογράψει (αρ. απόφασης 5644) την επιχορήγηση του φορέα «Γιορτή Τέχνης Φίλων ΕΡΤ Σερρών» με το ποσό των 3.000 ευρώ, για πληρωμή δαπανών του «2o SERRES MUSIC AND ART FESTIVAL» στο πλαίσιο του έργου «Οργάνωση και συμμετοχή σε δράσεις της Μακεδονίας και της Θράκης». Βέβαια, ο ίδιος φορέας είχε πάρει 2.000 ευρώ με την 3997 απόφαση της Μαρίας Κόλλια -Τσαρουχά και 1.000 ευρώ με λίγο παλαιότερη απόφασή της ιδίας.
Βεβαίως, το ότι η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης «την υποχρεώνει» να κατευθύνει σοβαρό ποσοστό ενισχύσεων σε εκδηλώσεις, φορείς και οργανώσεις της Θεσσαλονίκης. Ας πούμε, 7.000 ευρώ στον αθλητικό σύλλογο ΜΕΑΣ Τρίτων, που διοργανώνει τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο. Αλλα τόσα (7.000 ευρώ) στο Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΛ.ΙΝ.Ε.Κ.Α., φορέα που έχει ως στόχο (σύμφωνα με τη δική του διατύπωση) «να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική ατζέντα ανάπτυξης με ρεαλισμό, συνεργασία και σχεδιασμό». Με πεντοχίλιαρα επιχορηγούνται σύλλογοι όπως οι «Φίλοι της Παραλίας». Πρόκειται για άγνωστο στη Θεσσαλονίκη σύλλογο, εκτός εάν η απόφαση εννοεί τον πολύ δραστήριο σύλλογο «Φίλοι της Νέας Παραλίας», τον οποίο η Κατερίνα Νοτοπούλου θέλει να έχει στο πλάι της. Επίσης, η αστική μη κερδοσκοπική ΡΙΦΡΕΣ, η οποία ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τα αρχεία του ΓΕΜΗ και δεν έχει αναπτύξει κάποια αξιοσημείωτη ή μη δράση. Ακόμη, ο φορέας ACTION ART που αν και ιδρύθηκε από το 2009 εμφανίζει ιδιαίτερη δραστηριοποίηση από το 2017 και πέρα. Η πολιτιστική εταιρία ΕΠΙ ΣΚΟΠΩΝ που αναφέρεται ότι επιχορηγείται, προφανώς είναι ο πολιτιστικός οργανισμός «Επί σκοπόν», για τον οποίο δεν βρίσκουμε ούτε website ούτε κάποια εμφανή δραστηριότητα. Συνεχίζουμε με τα πεντοχίλιαρα του ΥΜΑΘ: Το σωματείο ΑΣΤΕΡΙ είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σωματείο με φιλανθρωπικές φιλοδοξίες, που στόχο έχει να κατασκευάσει ένα Μουσείο Παπουτσιού στη Θεσσαλονίκη. Η Ελληνική Επιτροπή της Εταιρίας ΝΤΑΤΕ ΑΛΙΓΚΙΕΡΙ είναι, μάλλον ο φορέας ΝΤΑΝΤΕ ΑΛΙΓΚΙΕΡΙ (Dante Alighieri) που διενεργεί εξετάσεις Ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα. Υπάρχει και η επιστημονική ομάδα INTELLECTUM, την νομική μορφή της οποίας δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε. Την προσοχή μας τράβηξε κάποιος φορέας ΠΥΘΙΑ ΑΜΚΕ από το Κοκκινόχωμα Καβάλας, που ασχολείται με σεμινάρια. Το πλέον πρόσφατο στο οποίο μετέχει αφορά «σεμινάριο φυλάκων ιδιωτικής ασφάλειας επιπέδου 2 & προστασίας τρίτου προσώπου – VIP Security» και θα γίνει στην Ελευθερούπολη. Πεντοχίλιαρο και στην Πυθία! Πιο κερδισμένο όλων, όμως, και με διαφορά, ήταν το δίκτυο YOUTH NEST, για το οποίο εγκρίθηκε το ποσό των 18.600 ευρώ προκειμένου να διοργανωθεί μια βραδιά στο Διοικητήριο και να γνωρίσει το κοινό της Θεσσαλονίκης το κτίριο. Σημειωτέον, ότι το κτίριο βρίσκεται στο ίδιο σημείο περισσότερο από έναν αιώνα και στην εν λόγω εκδήλωση δεν μετείχαν περισσότεροι από 200 Θεσσαλονικείς.
Όλα τα παραπάνω, ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών… με τον Τσίπρα να ετοιμάζει τα νέα δωράκια στο λαό για να κρατηθεί στην εξουσία.makeleio.gr