Σάββατο, Φεβρουαρίου 23

Μπορούν να σωθούν τα δόντια με κινητικότητα;



  • .gperio.gr
    Δύο είναι οι κύριες αιτίες που κάνουν τα δόντια να κουνιούνται:
    1. Λόγω τραυματισμού από τον τρόπο που δαγκώνουμε, με αποτέλεσμα το δόντι να δέχεται μεγάλες δυνάμεις (τραυματική σύγκλειση). Όταν διορθωθεί το δάγκωμα (σύγκλειση) και πάψουν οι υπέρμετρες δυνάμεις η κινητικότητα μειώνεται.
    trauma
    2. Έχει χάσει στήριξη οστού, λόγω περιοδοντίτιδας, και κουνιέται όπως ακριβώς μια κολόνα που δεν είναι καλά στερεωμένη στο έδαφος. Από τη στιγμή που η περιοδοντίτιδα θεραπευτεί και τα ούλα είναι υγιή, ο οργανισμός προσαρμόζει ασυναίσθητα τη δύναμη της μάσησης (μέσω των νεύρων γύρω από τη ρίζα) για να διατηρήσει το φυσικό δόντι που χρειάζεται. Η κινητικότητα μπορεί να παραμένει αλλά το δόντι λειτουργεί!
    perio
    Τα δόντια που κουνιούνται (αν η κατάσταση δεν είναι τερματική) τις περισσότερες φορές μπορούν να θεραπευτούν και να σωθούν.
    Μακροχρόνιες έρευνες που έγιναν στη Σουηδία απέδειξαν ότι ευκίνητα, αλλά περιοδοντικά θεραπευμένα, δόντια μπορούν να στηρίξουν ακόμη και γέφυρες για πολλά χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα από τον ασθενή και τον γιατρό!
    Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας των εμφυτευμάτων, συχνά μας δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για τεχνητά υποκατάστατα δοντιών που είναι εξίσου ευαίσθητα στα περιοδοντο-παθογόνα μικρόβια του στόματος με τα φυσικά μας δόντια.
    Οπότε, η εύκολη εξαγωγή ενός δοντιού που κουνιέται δεν είναι σωστή, πριν εξεταστούν οι δυνατότητες διάσωσης που προσφέρει η σύγχρονη Οδοντιατρική και Περιοδοντολογία. Η διάσωση του φυσικού δοντιού μπορεί να γλιτώσει τον ασθενή  από εκτεμένες οδοντιατρικές εργασίες αποκατάστασης που θα μπορούσε να αποφύγει.
    Τα εμφυτεύματα έχουν την ίδια ανάγκη φροντίδας και συντήρησης από τον ασθενή και τον γιατρό όπως και τα φυσικά δόντια, για να μην προσβληθούν από περιεμφυτευματίτιδα, την αντίστοιχη κατάσταση με την περιοδοντίτιδα των δοντιών. Επίσης, η συντήρηση των φυσικών δοντιών είναι βιολογικότερη, απλούστερη και οικονομικότερη από τη συντήρηση των εμφυτευμάτων σε βάθος χρόνου.
    Παπανικολάου Γεώργιος Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος