Κυριακή, Φεβρουαρίου 24

Τι πραγματικά ψήφισαν για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Τέλος έβαλε χθες η Κυβέρνηση στην οιαδήποτε περαιτέρω ενασχόλησή της με τη μεταρρύθμιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, πετώντας οριστικά την “καυτή πατάτα” στους επόμενους.
Εάν οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, το πρώτο πράγμα που θα βρουν πάνω στο Γραφείο τους οι νέοι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όποιας Κυβέρνησης προκύψει, είναι η τελική Γνωμοδότηση
της Επιτροπής του αρ.18 του ν.4354/2015 για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος.
Αυτό γιατί χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε στη Βουλή ότι «η Επιτροπή οφείλει ... να υποβάλει τελική Γνωμοδότηση στους συναρμόδιους Υπουργούς έως την 31η Οκτωβρίου 2019».
Πρόκειται πράγματι για νομοθέτηση με εξαιρετική χρονική ακρίβεια αυτό-απαλλαγής από το θέμα.

Οι νέοι Υπουργοί, λοιπόν, θα έχουν στη διάθεσή τους τον άπλετο χρόνο των ...δύο μηνών για να υλοποιήσουν αυτό που δεν έπραξαν οι νυν τα τελευταία χρόνια.  Δύο μήνες για να εκδώσουν Απόφαση με τους δικαιούχους, το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος.
Τούτο διότι χθες ψήφισαν ότι «Η Απόφαση εκδίδεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής».

Μέχρι τότε, ορίζει η 3η και τελευταία διάταξη του νέου άρθρου, το επίδομα «εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις».

Όσο θετική είναι, λοιπόν, η εξέλιξη ότι δεν ίσχυσε η διάταξη που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει για περικοπή του επιδόματος στο τέλος Φεβρουαρίου, άλλο τόσαερωτήματα προκαλεί γιατί δεν έκλεισαν οριστικά το θέμα.
Γιατί δεν ελήφθητώραη μέριμνα προστασίας των εργαζομένων, είτε με την κατάργηση του άρθρου 18 (αφού εδώ και μήνες “έχουμε βγει από τα Μνημόνια”) είτε με την έκδοση της Απόφασης που θα μεταρρυθμίζει το επίδομα στην κατεύθυνση, όμως, διασφάλισης των δικαιωμάτων των υπαλλήλων, στο πλαίσιο της σχετικής τεκμηρίωσης, πχ της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για τους αναγκαίους δικαιούχους.
Πρόκειται άλλωστε για ένα θέμα που προκλήθηκε και τόσα χρόνια “βράζει”, ακριβώς επειδή η νυν Κυβέρνηση αποδέχθηκε τη συμπερίληψή του στα μνημονιακά προαπαιτούμενα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην περίφημη Επιτροπή που νομοθέτησαν και συγκρότησαν, σε αυτή που πια θα γνωμοδοτήσει στους επόμενους, δεν έχουν ορίσει ούτε έναν εκπρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.   Κανένας εκπρόσωπος των Αιρετών ούτε των εργαζομένων των ΟΤΑ, για ένα θέμα που καίει ιδίως χιλιάδες εργαζομένους των Δήμων.

Η συνέχεια παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2020...