Παρασκευή, Φεβρουαρίου 15

Ο Ολυμπιονίκης που «κέρδισε» τον Μοχάμεντ Άλι εντοπίστηκε άστεγος (φώτο)


Σοκ έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της ανθρώπινης ιστορίας ενός Ολλανδού Ολυμπιονίκη της πυγμαχίας που στα 73 του χρόνια ζει μαζί με την σύντροφο του Ρία και τα σκυλιά τους σε καθεστώς απόλυτης εξαθλίωσης σε ένα χωριό στην Βουλγαρία. Ο θρυλικός Ρούντι Λάμπερς
(Rudi Lubbers) – που απείλησε με ήττα όσο κανείς άλλος Ευρωπαίος – τον Μοχάμεντ Άλι εντοπίστηκε σε άθλια κατάσταση μέσα σε ένα βαν που το έχει μετατρέψει σε σπίτι.

Η αποκάλυψη για την ταυτότητα και την ζωή του Λάμπερς έγινε μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε η σύντροφος του. Τα νέα έφτασαν στην Ολλανδία όπου οργανώθηκε δημοσιογραφική αποστολή από το Reuters και τον δημοσιογράφο Stoyan Nenov. Οι εικόνες ήταν σοκαριστικές. Ο θρύλος της παγκόσμιας πυγμαχίας παρουσιάστηκε σε άθλια κατάσταση, υποσιτισμένος και κουρασμένος ψυχολογικά διότι λόγω της πολυήμερης απουσίας της Ρίας έμενε μόνος του μέσα σε πολικές συνθήκες, χωρίς νερό και ρεύμα, σε κακές συνθήκες υγιεινής και με μόνη συντροφιά τα σκυλιά του.

Στην Ολλανδία τα κατορθώματα του Λάμπερς έχουν γίνει θρύλος και κανείς δεν έχει ξεχάσει τον αγώνα με τον Μοχάμεντ Άλι στην Τζακάρτα όπου ο Ολλανδός ηττήθηκε στα σημεία με οριακή πλειοψηφία των κριτών. Ολοι όμως είχαν χάσει τα ίχνη του. Ακόμα και ο υιος του Μάρκο Λάμπερς είχε να επικοινωνήσει μαζί του για περισσότερο από δύο χρόνια.
Η κατάσταση της υγείας της Ρία επιδεινώθηκε και την περασμένη Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου εισήχθη σε νοσοκομείο της Βουλγαρίας. Αρχικά οι γιατροί ήταν απαισιόδοξοι, όμως η Ρία αναρρώνει αλλά θα χρειαστεί πολλές μέρες νοσηλείας. «Για μένα το πιο σημαντικό είναι να επιστρέψει η Ρία σε καλή κατάσταση και να ξαναδεί τα αγαπημένα μας σκυλιά», δήλωσε ο Λούμπερς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters λίγο έξω από το ερειπωμένο φορτηγό στην ύπαιθρο κοντά στο χωριό Κοσαρίτσα.
«Ο αγώνας με τον Άλι με έμαθε να επιβιώνω»
Ο Λάμπερς εκπροσώπησε την Ολλανδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 και του 1968 πριν γίνει επαγγελματίας το 1970. Η αναμέτρηση του με τον Μοχάμεντ Άλι μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και παρά την οριακή ήττα του του απέφερε 125.000 δολάρια. «Μπορεί να έχασα αλλά αυτός ο αγώνας με έμαθε να επιβιώνω», είπε ο Λούμπερς προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στην Βουλγαρία και στην Ολλανδία όπου μάλιστα σε σύντομο διάστημα οργανώθηκε ομάδα υποστήριξης που έχει ήδη συγκεντρώσει 15.000 Ευρώ, ενώ Ολλανδός επιχειρηματίας που ζει στην Βουλγαρία ανέλαβε την φροντίδα των υποστιτισμένων σκύλων.
Ο Λάμπερς και η Ρία το τελευταίο διάστημα ζούσαν από την ελεημοσύνη των φτωχών κατοίκων του χωριού που τους πήγαιναν φαγητό και ρούχα και βουλγαρική μαστίχα, ένα ισχυρό ρόφημα με γεύση γλυκάνισου ώστε να κρατηθούν ζεστοί.

Η ζωή του Λάμπερς θα μπορούσε να γίνει κινηματογραφική ταινία. Μέχρι το 1990 ζούσε μία φυσιολογική ζωή, αλλά το 1999 η επιχείρηση του πτώχευσε και έμεινε άστεγος. Στη συνέχεια μαζί με την Ρία ζούσαν στο Λίβανο, στο Μαρόκο, στην Αίγυπτο, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Πορτογαλία πριν φτάσουν στη Βουλγαρία πριν από λίγα χρόνια.
Τι του είπε ο Μοχάμεντ Άλι
Ο Λάμπερς είπε ακόμα πως παρέμεινε φίλος με τον Μοχάμεντ Αλι παρότι ήταν αντίπαλοι στα ρινγκ και αποκάλυψε πως το 1973 ήταν στο πλευρό του Άλι καθώς προετοιμάζοντας για τη ρεβάνς με τον μεγάλο αντίπαλό του Τζόε Φρέιζιερ (Joe Frazier). «Χρόνια μετά τον αγώνα, ο Άλι ήρθε στην Ολλανδία και συναντηθήκαμε», δήλωσε ο Λάμπερς και αποκάλυψε ότι ο Αλί του είχε πει κάτι που θα το θυμάται για πάντα: «Ο Αλι μου είπε:»Ρούντι, είσαι ο μόνος λευκός άνθρωπος από τον οποίο έμαθα κάτι».
Ο Λάμπερς δεν έχασε ποτέ από Ολλανδοί πυγμάχο και δήλωσε ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί την πυγμαχία αλλά είναι απογοητευμένος από τις σύγχρονες τεχνικές: «Μου αρέσει η πυγμαχία, αλλά πολλά έχουν αλλάξει και δε μου αρέσουν».
ΠΗΓΗ