Δευτέρα, Μαρτίου 18

Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι αλλάζει με το Ε9

Ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων - Τι αλλάζει με το Ε9
Μεγάλες ανατροπές στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα φέρει το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά από τον Μάιο.
Η ταλαιπωρία για τους πολίτες θα λάβει τέλος, αφού θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση στο γραφείο του συμβολαιογράφου, όπου θα γίνεται όλη η διαδικασία της δήλωσης, υπολογισμού και έκδοσης ταυτότητος οφειλής για τον φόρο που πρέπει
να πληρωθεί για τη μεταβίβαση ακινήτου.
Σήμερα, η διαδικασία συνεπάγεται αρκετή χαρτούρα, αλλά και επίσκεψη του ενδιαφερόμενου στη ΔΟΥ, όπου ανήκει το ακίνητο.
Συγκεκριμένα, για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και η μεταβίβαση ενός σπιτιού, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να πάνε στην αρμόδια εφορία και να πληρώσουν εκεί τον φόβο μεταβίβασης, κληρονομιάς ή γονικής παροχής.
Αυτό, λοιπόν, η ΑΑΔΕ φιλοδοξεί να το σταματήσει, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου, αφού έτσι θα μπορεί να κάνει πιο εύκολα και αποτελεσματικά ελέγχους.
Στόχος είναι το σύστημα να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή έως τον Οκτώβριο.
Τι αλλάζει σε Ε9 και ΕΝΦΙΑ Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης θα φέρει αργά ή γρήγορα και την κατάργηση της ανάγκης για δηλώσεις ακινήτων Ε9, που πρέπει να καταθέτουν όσοι έχουν συναλλαγές σε ακίνητα.
Αυτό διότι όλες οι αλλαγές που θα δηλώνονται ηλεκτρονικά σε ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο, θα ενημερώνουν άμεσα και την μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων με βάση τα οποία εκδίδεται ο ΕΝΦΙΑ και έτσι δεν θα υπάρχει ανάγτκη υποβολής των δηλώσεων στο Taxis.
dikaiologitika.gr