Τρίτη, Μαρτίου 5

«Έλιωσε» η Αυστραλία: Το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της

australia_summer

Πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου η αύξηση του μέσου όρου στη θερμοκρασία - Ξηρασία σε όλη την ήπειρο, με εξαίρεση το Κουίνσλαντ που γνώρισε τις καταστροφικότερες πλημμύρες στην ιστορία του

Διαδοχικοί καύσωνες και θερμοκρασίες που ακόμη και τη νύχτα δεν έπεφταν κάτω από τους 30 βαθμούς Κελσίου αποτέλεσαν τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού στην Αυστραλία. Ένα καλοκαίρι που, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν το θερμότερο στην ιστορία της χώρας, καταρρίπτοντας το δεκάδες ρεκόρ ανώτερων θερμοκρασιών, ακόμη και του καυτού 2013, όταν είχαν καταγραφεί οι υψηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μετεωρολόγων στην Ωκεανία, η μέση θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι, αυξήθηκε πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου, γεγονός που δεν αποδίδεται σε συγκυριακούς λόγους, αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης κλιματικής αλλαγής. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, τα τελευταία 10 χρόνια οι θερμοκρασίες είναι σταθερά υψηλές στην Αυστραλία το καλοκαίρι, οι καύσωνες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι σαφώς περισσότεροι.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικά κλιμάκια, τα κύματα ζέστης ήταν σχεδόν μόνιμη κατάσταση κατά τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο., ενώ τα επίπεδα βροχής σε όλες τις περιοχές, ήταν σαφώς χαμηλότερα, σε σχέση με τον μέσο όρο. Εξαίρεση αποτέλεσε το Κουίνσλαντ, το οποίο «τράβηξε» πάνω του όλους τους όγκους νερού, καθώς επλήγη από τεράστιες καταιγίδες και μεγάλες πλημμύρες.

Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες είχαν συνέπεια το ξέσπασμα μεγάλων δασικών πυρκαγιών, μπλακάουτ, καθώς και αύξηση των επισκέψεων στα νοσοκομεία, τα οποία δοκίμασαν τις αντοχές τους.

Από το βαρύ κλίμα επηρεάστηκαν και τα ζώα, καθώς οι αναφορές για πεθαμένα ζώα από τη ζέστη αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό.