Τετάρτη, Μαρτίου 13

Τα οφέλη από το σέλερι και διατροφικές πληροφορίες του λαχανικού

Το συναντούμε σε σούπες, σαλάτες ακόμη και σε αποτοξινωτικά ροφήματα. Ο λόγος για το σέλερι, το αρωματικό φυτό που ενισχύει γευστικά τα πιάτα μας και ταυτόχρονα θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού.
Εξαιτίας της ονομασίας του πολλοί το μπερδεύουν με  το σέλινο, εντούτοις πρόκειται για δύο διαφορετικά χειμωνιάτικα λαχανικά. Αν και ανήκουν στην ίδια οικογένεια
λαχανικών, το μέγεθος, η γεύση και το άρωμα, είναι μερικά από τα στοιχεία που τα διαφοροποιούν.
Όπως τα περισσότερα λαχανικά, έτσι και το σέλερι έχει ιστορία πολλών ετών. Τα πρώτα χρόνια
καλλιεργήθηκε και καταναλώθηκε ως λαχανικό και εφαρμόστηκε κυρίως ως μέσω ενίσχυσης για την φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Στην Κίνα αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι στις ολιστικής ιατρικής, ενώ  οι λαοί της αρχαίας Ελλάδας και Αιγύπτου, ξεκίνησαν να το χρησιμοποιούν και στην παράδοσή τους. Όπως φαίνεται, με τα φύλλα του φυτού έφτιαχναν στεφάνια και στέμματα που στόλιζαν τους νικητές των μαχών και γιρλάντες για τους νεκρούς τους.
Σήμερα, το σέλερι είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα λαχανικά και χρησιμοποιείται παγκοσμίως τόσο στην μαγειρική, όσο και στην εναλλακτική ιατρική.

Διατροφική αξία

Το σέλερι αποτελείται ως επί το πλείστον από νερό (96%). Όμως, περιέχει και ποσοστά βιταμινών και μετάλλων, από τα οποία αντλούνται τα πολύτιμα οφέλη του.
Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο σέλινο (περίπου 100 γραμμάρια) περιέχει περίπου:
σέλερι
Θερμίδες: 16,2
Υδατάνθρακες: 3,5 gr
Πρωτεΐνες: 0,7 gr
Λιπαρά οξέα: 0,2 gr
Φυτικές ίνες: 1,6 gr
Βιταμίνη Α: 453 IU (9%)*
Βιταμίνη Β2: 0,1 mg (3%)*
Βιταμίνη Β6: 0,1 mg (4%)*
Βιταμίνη Β9: 36,5 μg (9%)*
Βιταμίνη C: 3,1 mg (5%)*
Βιταμίνη Κ: 29,6 μg (37%)*
Κάλιο: 263 mg (8%)*
Ασβέστιο: 40,4 mg (4%)*
Μαγγάνιο: 0,1 mg (5%)*
Μαγνήσιο: 11,1 mg (3%)*
*Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης
Το σέλερι περιέχει επίσης, βιταμίνες Β3, Β5 και Ε, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Οφέλη

Το σέλερι θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά. Συνεπώς, αν το εντάξουμε στις διατροφικές μας συνήθειες μόνο οφέλη θα μπορούσε να αποφέρει.
Πιο συγκεκριμένα:
Βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Πολλαπλές μελέτες έχουν αποδείξει πως το σέλερι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καρδιά. Οι πολύτιμες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στη σύνθεση του βοηθούν στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης. Τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις αυξημένες τιμές των τριγλυκεριδίων, προστατεύοντας τον οργανισμό από τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.
Μειώνει τη φλεγμονή. Γνωρίζουμε πως η φλεγμονή συνιστά μια από τις κύριες αιτίες σοβαρών και χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις κ.α. Το σέλερι είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά. Ουσίες που έχουν την ικανότητα να μειώνουν ή να προλαμβάνουν τη δημιουργία φλεγμονής και να ανακουφίζουν άμεσα του μυϊκούς πόνους και τους πόνους των αρθρώσεων.
Προστατεύει το ουροποιητικό σύστημα από λοιμώξεις. Οι διουρητικές ιδιότητες των σπόρων έχουν αξιοποιηθεί από την εναλλακτική ιατρική για τη μείωση του ουρικού οξέως, την αντιμετώπιση διαταραχών που σχετίζονται με την ουροδόχο κύστη και τους νεφρούς, και την ενίσχυση της φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού.
Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στη σύνθεση του, εκτός από αντιφλεγμονώδεις δράσεις, έχουν την ικανότητα να βοηθούν στην πρόληψη και εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.
Δυναμώνει το ανοσοποιητικό: Το σέλερι περιέχει βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και κουμαρίνες. Πρόκειται για συστατικά που διεγείρουν την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν γερό ανοσοποιητικό σύστημα.
Βοηθά στην απώλεια βάρους. Το γεγονός ότι το σέλερι έχει λίγες θερμίδες και υψηλή διατροφική αξία, το καθιστά έναν από τους πιο ισχυρούς σύμμαχους στην προσπάθεια μας να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά.

Άλλα οφέλη

Το σέλερι εξακολουθεί να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Όπως φαίνεται τα οφέλη που παρέχει τον οργανισμό είναι ανεξάντλητα.
Οι μέχρι τώρα μελέτες δείχνουν πως το πράσινο λαχανικό περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που επιδρούν ευεργετικά στην υγεία των ματιών, των οστών και του νευρικού συστήματος.
Επίσης συμβάλει στη διαδικασία της πέψης και την καταπολέμηση των στομαχικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα και οι καούρες. Ταυτόχρονα φαίνεται πως μπορεί να τονώσει την ερωτική διάθεση και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άσθματος, του πονοκεφάλου και στη διαχείριση του διαβήτη. Θεωρείται επίσης πως το σέλερι εξισορροπεί τα επίπεδα pH του σώματος.

Βρώσιμα μέρη και τρόποι κατανάλωσης

Όλα τα μέρη του λαχανικού είναι βρώσιμα (ρίζες, κοτσάνι, μίσχοι), εκτός από τα φύλλα που έχουν πικρή γεύση.
Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, είτε να προστεθούν σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες σάντουιτς, σούπες, σάλτσες, χυμούς, ροφήματα αποτοξίνωσης και κοκτέιλ.
Βέβαια, να αναφέρουμε πως το υπερβολικό μαγείρεμα εξουδετερώνει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Για τον λόγο είναι καλύτερα να το μαγειρέψουμε στον ατμό.
Δεδομένου ότι το κοτσάνι του σέλερι είναι σκληρό, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι κατά το μαγείρεμα, για να το μαλακώσουμε.
seleri-laxaniko

Πως θα παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του σέλερι

Το σέλερι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα. Μετά το πέρας των ημερών χάνει τη φρεσκάδα, τις ιδιότητες και τα θρεπτικά συστατικά του.
Συχνά όμως η ποσότητα που χρησιμοποιούμε είναι λιγότερη από αυτή που αγοράζουμε. Έτσι, θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής της τροφής.
Ένας καλός τρόπος είναι να απομονώσουμε από τη ρίζα τα κλωνάρια που θα χρησιμοποιήσουμε και την υπόλοιπη ρίζα με τα κλωνάρια που περίσσεψαν την τυλίγουμε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας (για να κρατήσει τη υγρασία) και έπειτα με αλουμινόχαρτο για να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο.

Φτιάχνουμε σπιτικό αποτοξινωτικό χυμό με σέλερι

Ο χυμός σέλερι είναι από τα πιο υγιεινά ροφήματα. Αν θέλουμε λοιπόν να ενισχύσουμε την υγεία και την ευεξία στο σώμα μας, δεν έχουμε παρά να εντάξουμε στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες το χυμό της ρίζας.
Εύκολος τρόπος παρασκευής και τα υλικά που απαιτούνται είναι ελάχιστα.
Για τον χυμό θα χρειαστούμε:
1 ματσάκι σέλερι
1 μπλέντερ
Διαδικασία παρασκευής
Κόβουμε τη βάση και την κορυφή των μίσχων. Στη συνέχεια, πλένουμε καλά το λαχανικό και τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξει. Έπειτα, τοποθετούμε στον αποχυμωτή μαζί με μικρή ποσότητα νερού και δουλεύουμε για λίγα λεπτά. Ο χυμός είναι έτοιμος. Σουρώνουμε και πίνουμε!
Σημείωση! Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε γευστικά και θρεπτικά τον χυμό, μπορούμε να προσθέσουμε φρούτα ή λαχανικά της επιλογής μας. Ιδανικά, καταναλώνουμε τον χυμό κάθε πρωί. Εναλλακτικά, μπορούμε να τον πιούμε 15 με 30 λεπτά πριν το γεύμα.
χυμός-σέλερι

Προφυλάξεις

Το σέλερι θεωρείται μια ασφαλής τροφή. Ωστόσο, τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά ως προς τη χρήση του. Είναι σημαντικό προτού το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, ώστε να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες.
Όσον αφορά τις εγκύους, να επισημάνουμε πως οι σπόροι του σέλερι περιέχουν κουμαρίνες, φλαβονοειδή, πτητικά έλαια και λινολεϊκό οξύ. Πρόκειται για συστατικά, τα οποία ενώ είναι ευεργετικά για την υγεία του οργανισμού, καλό είναι να μην καταναλώνονται από τις εγκύους, καθώς, μπορεί να προκαλέσουν συσπάσεις στη μήτρα και να οδηγήσουν σε αποβολή.
Αντίθετα, τα κοτσάνια του λαχανικού μπορούν να καταναλωθούν άφοβα.
votanonkipos.gr/