Σάββατο, Μαρτίου 30

Ψάχνουν χαραμάδα για νέες προεκλογικές παροχές αλλά (διαθέσιμα) λεφτά δεν υπάρχουν

Ψάχνουν χαραμάδα για νέες προεκλογικές παροχές αλλά (διαθέσιμα) λεφτά δεν υπάρχουν
Της Νίκης Ζορμπά
Δύο διαδοχικές δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες και προχθές ( Alco και Pulse, αντίστοιχα), δεν αφήνουν περιθώρια στην Κυβέρνηση να ελπίζει για την μεγάλη ανατροπή που ονειρεύεται ενόψει των ευρωεκλογών. 

Είτε με 7 μονάδες διαφορά είτε με 10, το κυβερνών κόμμα βρίσκεται μονίμως δεύτερο και ασθμαίνοντας στην κούρσα σε σχέση με τη Ν.Δ, παρότι από τον Αύγουστο και μετά, ήτοι από την λήξη του μνημονιακού προγράμματος, έχει ανοίξει πουγκί ελαφρύνσεων και παροχών ενώ κατάφερε να ακυρώσει το μέτρο που ψήφισε η ίδια στο πλαίσιο της Β' Αξιολόγησης, για την περικοπή των συντάξεων. 
Η αντεπίθεση που οργάνωσε η Κυβέρνηση με αιχμή τα "φιλολαϊκά" μέτρα, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δεν φαίνεται να αποδίδει , την ώρα μάλιστα που αδειάζει το οπλοστάσιό της από περαιτέρω φιλοκοινωνικές παρεμβάσεις: "Ψήνεται" η θέσπιση του μέτρου των 120 δόσεων για Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορία μεν, προφανώς μέτρο ανακουφιστικό αλλά δεν θα αποτελέσει παράγοντα που θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες που έχουν παγιωθεί εδώ και πολλούς μήνες, σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. 
Σε όλα τούτα, έρχεται να προστεθεί και ο βαρύς φόρος που πληρώνει το κυβερνών κόμμα για τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Παρά τις εκτιμήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι η οργή θα καταλαγιάσει, ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, όσο κυλάει ο χρόνος και απομακρύνεται από την ατζέντα το θέμα της Συμφωνίας, μάλλον το αντίθετο διαφαίνεται στον ορίζοντα. 
Ακόμη και το φιλόδοξο εγχείρημα για μετάβαση του Αλέξη Τσίπρα με πληθώρα επιχειρηματιών από την Βόρεια Ελλάδα στα Σκόπια την προσεχή εβδομάδα, μόνο ανεμπόδιστα δεν κυλάει. 
Χθες, ο κ. Τσίπρας συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη στην Θεσσαλονίκη με 40 από τους περίπου 70 επιχειρηματίες που προγραμματίζεται να πλαισιώσουν το κυβερνητικό κλιμάκιο που θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας για υπογραφή εμπορικών συμφωνιών και έγινε μάρτυρας σοβαρών ανησυχιών και ενστάσεων για τα Μακεδονικά σήματα. 
Παραμένει ανοιχτό και υψηλού ρίσκου το στοίχημα του Α. Τσίπρα για επιχειρηματική "απόβαση" στα Σκόπια ώστε να δοθεί η εικόνα που επιχείρησε να περάσει χθες στη σύσκεψη περί δυνατότητας να ηγεμονεύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε, αλλά ακόμη και για να ευδοκιμήσει η πρωτοβουλία αυτή και να έρθουν οικονομικά οφέλη στις επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας, χρειάζεται χρόνος που ο κ. Τσίπρας, δεν διαθέτει. 
Νέες παροχές
Εξ΄ ού και έχουν βγει στην"γύρα" τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο σε νέες παροχές, προς συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους κατά κύριο λόγο, όπως λ.χ , με το επίδομα του Πάσχα, υπό το ...βλοσυρό βλέμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου. 
Το περιβόητο αποθεματικό των 650 εκατ. ευρώ το οποίο έχει ανοίξει τις ορέξεις πολλών εν όψει των εκλογών εντός της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει, όπως μετέδωσε αναλυτικά το Capital.gr σε σχετικό δημοσίευμά του.
Εντός του κυβερνώντος κόμματος, είναι φανερό, ότι δίνεται ...μάχη από διαφόρους για να ανοίξει ο κουμπαράς προεκλογικά και να δοθούν έξτρα παροχές από τις ήδη υπολογισμένες, μήπως και μπορέσει η Κυβέρνηση να μειώσει την ψαλίδα της διαφοράς με τη Ν.Δ και να διασωθεί στις ευρωεκλογές ( εάν δεν υπάρξει στο μεταξύ εκλογικός "αιφνιδιασμός" από τον κ. Τσίπρα, όπερ δεν διαφαίνεται). 
Για το ζήτημα αυτό κλήθηκε να απαντήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. 
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, είπε ότι η Κυβέρνηση όποτε μπορεί, έχει αποδείξει ότι επιστρέφει χρήματα στην κοινωνία , με βάση το δημοσιονομικό περιθώριο, αποκρούοντας τις αιτιάσεις για προεκλογικές παροχές: "Η Κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο" ούτε κάνει "προεκλογικά παιχνίδια και τρικ" είπε, πριν στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δημοσιονομικός χώρος, δεν υπάρχει, καθώς του 2019 χρησιμοποιείται ήδη, συνεπώς ζήτημα για επίδομα Πάσχα, δεν τίθεται.