Τετάρτη, Μαρτίου 27

...ΣΥΡΙΖΑ πουθενά!

...Στα Σκόπια ο ΣΥΡΙΖΑ
...ΣΥΡΙΖΑ πουθενά!

Οι καθημερινές εικόνες κυβερνητικών στελεχών που δεν μπορούν να "ξεμυτίσουν" στις περισσότερες πόλεις της χώρας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.
Ο όγκος της δυσαρέσκειας που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια μοιάζει να είναι πολύ μεγαλύτερος. Μια βόλτα στις παρέες, τις γειτονιές και τους δρόμους είναι αρκετή για να αντιληφθεί κάποιος πως η σιωπηλή κυοφορία των τελευτών 2-3 χρόνων επιφυλάσσει
εκπλήξεις.

Μια προσεκτική ματιά στις εκφράσεις, τις δηλώσεις και τη γλώσσα του σώματος κορυφαίων στελεχών, του πρωθυπουργού του ιδίου μη εξαιρουμένου, είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος πως επικοινωνιακά βρίσκουν... "τοίχο"!

Καθόλου τυχαίο δεν είναι επίσης πως οι συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος στην περιφέρεια αθροίζουν με το ζόρι μερικές δεκάδες, ενώ του ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα μετρούν εκατοντάδες και της ΝΔ πολύ περισσότερους.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες του ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες δημοσκοπήσεις είναι εξαφανισμένοι και σπάνια φτάνουν μέχρι τη δεύτερη θέση που εξασφαλίζει είσοδο στον δεύτερο γύρο...

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ο Άδωνις Γεωργιάδης κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερο κόσμο απ’ ό,τι η συγκέντρωση που μίλησε ο πρωθυπουργός στο Παλέ Ντε Σπορ στη Θεσσαλονίκη, παρά την κινητοποίηση ολόκληρου του κομματικού και κυβερνητικού μηχανισμού.

Όλα αυτά αθροίζουν ενδείξεις πως οι δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές καίτοι καταγράφουν μεγάλες διαφορές ενδεχομένως να είναι γενναιόδωρες και η κοινή γνώμη να επιφυλάσσει εκπλήξεις...

Με βάση τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων η ΝΔ κινείται πέριξ του 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ πέριξ του 25% σταθερά τα δύο τελευταία χρόνια.

Το κλίμα όμως άλλα δείχνει και ενδεχομένως όμως στις εκλογές να έχουμε εκπλήξεις. Όσο πλησιάζουν οι εκλογές και η ατμόσφαιρα φορτίζεται πολιτικά η διαφορά δυναμικού μοιάζει μεγαλύτερη...

Το "Μακεδονικό" από πληγή που αιμορραγεί φαίνεται πως εξελίσσεται σε καίριο πλήγμα. Στην κυβέρνηση ήλπιζαν πως με το "Μακεδονικό" θα μπορούσαν να σπάσουν τα στεγανά με το 30% της κοινωνίας που επιθυμεί μια ρεαλιστική λύση. Η ισχύς όμως του "Αντι-Συριζα" μένους της εκτός ΣΥΡΙΖΑ αριστεράς και Κεντροαριστεράς κατάφερε οι απώλειες να είναι συντριπτικά μεγαλύτερες από τα οφέλη.

Μπορεί η λύση του "Μακεδονικού" να ανακούφισε Γερμανούς και Αμερικάνους αλλά αυτοί δεν ψηφίζουν στην Ελλάδα και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Στην κυβέρνηση είχαν υποεκτιμήσει το "Μακεδονικό" γιατί δεν είχαν αντίληψη της συνολικής εικόνας. Το "Μακεδονικό" αποτέλεσε αφορμή να εκδηλωθούν συνολικότερα αρνητικά αισθήματα μιας μερίδας η σιωπή της οποίας εκλαμβάνονταν σαν ανοχή...

Ακόμη μεγαλύτερο λάθος διαπράττουν στην κυβέρνηση όταν ανοίγουν ζητήματα του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν είναι "Άνω Μακεδονία" και "Πέρα-Αλβανία" για να παίζει κάποιος από θέση ισχύος συνήθως χωρίς συνέπειες.

Κατάρρευση παντού

Η κατάρρευση που παρουσιάζει η εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία είναι ραγδαία. Το "Μακεδονικό" λίγους μήνες πριν τις εκλογές λειτούργησε σαν η θρυαλλίδα που πυροδότησε την έκρηξη δυσαρέσκειας που συσσώρευε τα τελευταία χρόνια η αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία και την καθημερινότητα.

Τα βασικά αίτια της αποτυχίας είναι η αδυναμία στοιχειώδους ικανότητας διαχείρισης που επιδεικνύουν, οι ιδεολογικές αγκυλώσεις σε κρίσιμους τομείς όπως η Δημόσια Ασφάλεια και η Παιδεία και κυρίως ο εξευτελισμός του όποιου ηθικού πλεονεκτήματος επικαλούνταν κάποιοι που δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμαστούν στη διαχείριση των κοινών.

Στην κυβέρνηση υπολόγιζαν πως ο πακτωλός επιδομάτων θα αντέστρεφε την τάση και θα μείωνε την απόσταση από την προπορευόμενη Ν.Δ. Τούτο δεν συνέβη όπως δεν συνέβη ποτέ στις εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.

Πίστευαν ακόμη πως η κατάκτηση της Κεντροαριστεράς θα ήταν περίπατος και αποδεικνύεται πως πιο εύκολα μπορούν να συνεργαστούν με τη ΝΔ παρά με την υπόλοιπη Κεντροαριστερά που έχει αναπτύξει αλλεργία στον λαϊκισμό και αντιλαμβάνεται το ψευδεπίγραφο από μακριά.

Όσο οι εκλογές πλησιάζουν και ο χρόνος που μετρά αντίστροφα λιγοστεύει, τόσο περισσότερα στόματα ανοίγουν και εκφράζουν δυσαρέσκεια και θυμό.

Η Ν.Δ. κερδίζει όχι λόγω της πολιτικής της γοητείας αλλά περισσότερο λόγω του θυμού μιας μεγάλης πλειοψηφίας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα που αποδείχτηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά που θα εξαλείψει τις πιθανότητες επανόδου, ενδεχομένως πυροδοτήσει εξελίξεις και στη Ν.Δ. καθώς η κοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται σε σύγχυση χωρίς να έχει αντιμετωπίσει τα αίτια της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής χρεοκοπίας.

Ο διχασμός που παρατηρείται σε όλες τις δυτικές κοινωνίες με αποδυνάμωση του κέντρου και ενίσχυση των άκρων είναι θέμα χρόνου να εκδηλωθεί εκ νέου και στην Ελλάδα με τη δεξιά αυτή τη φορά να έχει τον πρώτο λόγο...


Του Κώστα Στούπα
capital.gr
 politika-gr