Σάββατο, Μαρτίου 2

ΟΣΕ: Αρχίζει η υπογειοποίηση στα Σεπόλια

22s1bridgecam03
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΣΣΙΜΗ
Ενα από τα σημαντικότερα σιδηροδρομικά έργα, το οποίο θα αυξήσει αρκετά τη χωρητικότητα του δικτύου, λαμβάνει «σάρκα και οστά», με παράλληλη ωστόσο ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και των κατοίκων των γύρω περιοχών. Πρόκειται για την «Κατασκευή τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα Εξοδος Σ.Σ. Αθηνών (ΣΣΑ) - Τρεις Γέφυρες,
με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων», που παρουσίασε η ΕΡΓΟΣΕ. Η υπογειοποίηση στο τμήμα των Σεπολίων αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και θα συνοδευθεί από οικιστικές παρεμβάσεις. Εξαιτίας της υπογειοποίησης, οι σημερινές γραμμές και οι επικίνδυνες ισόπεδες διαβάσεις θα μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής. Επίσης, θα ελαχιστοποιηθεί και η ηχητική ρύπανση από τα διερχόμενα τρένα. Ωστόσο, για τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας των εργασιών, το υφιστάμενο δίκτυο θα μονοδρομηθεί, γεγονός το οποίο συνεπάγεται καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Απαιτητικό έργο
Σε κατασκευαστικό επίπεδο, το έργο απαιτεί «χειρουργικές παρεμβάσεις», δεδομένου ότι γειτνιάζει με τη γραμμή 2 του μετρό και έναν μεγάλο αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Το έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά, καθώς το μέγιστο βάθος της σήραγγας θα διαμορφωθεί στα 19 μέτρα κάτω από το έδαφος. Η σήραγγα θα ξεκινάει από την οδό Σεπολίων και θα καταλήγει στην οδό Σιώκου με ενδιάμεση στάση στην οδό Αγίου Μελετίου. Εχει προβλεφθεί ειδική αντιστήριξη στο τμήμα που συναντά τη γραμμή 2 του μετρό στο τμήμα Σεπόλια - Αττική.
Η σήραγγα θα περιλαμβάνει 4 γραμμές και κατά τη διάρκεια της κατασκευής η υφιστάμενη διπλή γραμμή θα περιοριστεί σε μονή, προκειμένου να κατασκευαστεί το ανατολικό μέρος της σήραγγας, το οποίο θα παραδοθεί σε κυκλοφορία σε περίπου 2 χρόνια από σήμερα.
Η επίγεια γραμμή θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η κατασκευή του δυτικού τμήματος της σήραγγας, το οποίο θα αποδοθεί σε εμπορική λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο νέος σιδηροδρομικός διάδρομος θα είναι διπλής διατομής.
Ο ανατολικός ημιδιάδρομος θα εξυπηρετεί την κίνηση των προαστιακών συρμών, ενώ ο δυτικός την κίνηση των υπεραστικών συρμών. Η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή κατασκευάζεται πάνω στην υφιστάμενη ζώνη κυκλοφορίας σταδιακά.
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνονται:
• Το τεχνικό υπογειοποίησης - τεχνικό Cover & Cut (top-down), αποτελούμενο από 47 επιμέρους τεχνικά έργα που κατασκευάζονται σε δύο (2) φάσεις (δυτικός - ανατολικός διάδρομος).

• Tα προσωρινά υδραυλικά έργα.
• Τα μόνιμα υδραυλικά έργα (αποχέτευσης - αποστράγγισης σήραγγας, υπερχειλιστές παντορροϊκού δικτύου & δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων).
• Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του υπόγειου τεχνικού και των αντλιοστασίων ακαθάρτων για την αποχέτευση - αποστράγγιση ομβρίων της σήραγγας.
• Τα κτίρια εξυπηρέτησης (Η/Μ εγκαταστάσεις).
• Η κατασκευή δύο νέων άνω διαβάσεων πεζών.
• Η κατασκευή της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής.
• Η αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου.
• Τα έργα πρασίνου και η αποκατάσταση τοπίου.
Κατά την παρουσίαση του έργου ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών Θάνος Βούρδας τόνισε ότι «τα Σεπόλια θα αλλάξουν όψη, είναι ένα δύσκολο έργο που γίνεται σε γραμμή εν λειτουργία», προσθέτοντας ότι θα είναι συνεχής η ενημέρωση των πολιτών.
kathimerini.gr