Παρασκευή, Μαρτίου 15

Δημήτρης Αλεξόπουλος : Εκπομπή ή τελετή ;

Λίγες μέρες πριν ξεκίνησε,η νέα σατιρική εκπομπή του ταλαντούχου κυρίου Λάκη Λαζόπουλου. Σε ένα από τα δρώμενα της εκπομπής ο καλλιτέχνης είχε την επικουρία δύο εξίσου ταλαντούχων πασίγνωστων ηθοποιών. Μαζί έκαναν ένα σκετς σχετικό με τα αίτια και τις ευθύνες των Ελλήνων για τη παρακμή που ζούμε σήμερα. Εκτός από τη μικρή παράσταση
τραγούδησαν πολύ ωραία και ένα σχετικό με το θέμα τραγούδι.
Ωστόσο κάτι παράξενο παρουσίαζε η εικόνα των τριών ερμηνευτών.Ναι πράγματι η αρχική τους εμφάνιση
με φούστες που παρέπεμπαν σε πρόσφατη εκκεντρική παρουσία στα βραβεία όσκαρ ήταν εντυπωσιακή αλλά δεν ήταν αυτή που άφησε το στίγμα της. Η λευκή ποδιά
Δεξιά τεκτονική τελετή του 18ου αιώνα και αριστερά στιγμιότυπο από την εκπομπή.
Ο Τεκτονισμός είναι από τα αρχαιότερα μυστηριακά τάγματα στο κόσμο. Παρουσιάζει ένα «ιδιότυπο σύστημα ηθικής κεκαλυμμένο δια αλληγοριών και εικονιζόμενο δια συμβόλων». Ίσως το σημαντικότερο σύμβολο του σε περιβολή είναι η λευκή ποδιά.
Η λευκή ποδιά συμβολίζει την ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ενώ όταν είναι εντελώς λευκή χωρίς επιπλέον σύμβολα και ραφές δίνεται ως ένδυμα στον ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟ τέκτονα του πρώτου εισαγωγικού βαθμού του μαθητή.
Εξώφυλλο τεκτονικού περιοδικού.
Τέκτονες στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιήσει δημόσια τα σύμβολά τους σε πολύ σημαντικές ιστορικές περιστάσεις-ιδιαίτερα στις πιο πρωτοποριακές όπως λχ. έκανε ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν που υπήρξε ο δεύτερος άνθρωπος στην Ιστορία που περπάτησε πάνω στη Σελήνη κατά τη διάρκεια της αποστολής Απόλλων 11, της πρώτης επανδρωμένης αποστολής που έφθασε στην επιφάνεια της Σελήνης. Μαζί του μετέφερε τη λευκή τεκτονική σημαία της στοάς του.
Νέα σαιζόν νέα αρχή
Γυρνώντας πάλι στην εκπομπή θα παρατηρήσουμε ότι οι τρείς ηθοποιοί φοράνε μαύρα σακάκια με λευκά πουκάμισα και μαύρα παπιγιόν ενώ επίτηδες έχουν αφήσει να κρέμονται τα πουκάμισα έξω απ΄τα παντελόνια τους ακριβώς όπως μια ποδιά.
Αυτό που ακριβώς βλέπουμε είναι η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΜΦΙΕΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ. Δηλαδή μαύρο κουστούμι με μαύρο παπιγιόν και λευκό πουκάμισο.
Ναι μα, μπορεί να πει κάποιος: “που είναι το μαύρο παντελόνι του κουστουμιού” ; απάντηση:έχει αντικατασταθεί από τη μαύρη φούστα την οποία σε κάποιο σημείο του σκετς βγάζουν και οι τρεις όπου και τότε κάνουν την εμφάνιση τους οι ποδιές.
Ο πασίγνωστος καλαθοσφαιριστής Σακίλ Ο’ Νηλ με τη χαρακτηριστική λευκή ποδιά στη στοά του.
Αποσυμβολισμός
Οι τρεις λευκές ποδιές των τεκτόνων-μαθητών τιμούν το ξεκίνημα της νέας εκπομπής και την επερχόμενη συνεργασία των τριών σε μία επίσης νέα θεατρική προσπάθεια στο άμεσο μέλλον όπως οι ίδιοι δήλωσαν στην εκπομπή.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια μικρή εναρκτήρια μασονική «τελετή» που γιορτάζει δημόσια το ξεκίνημα της συγκεκριμένης εκπομπής. Άγνωστο φυσικά αν οι ηθοποιοί γνωρίζουν τη σημασία του συμβολισμού ή κάποιο τρίτο χέρι έβαλε τη πινελιά του στη παράσταση για να μεταφέρει το χαιρετιστήριο μήνυμα σε αυτούς που ξέρουν.
Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις ψυχαγωγικών θεαμάτων οι εκτελεστές των έργων συχνά αγνοούν το βαθύτερο μυστικιστικό συμβολισμό των σεναρίων,σκηνικών,ενδυμάτων,διαλόγων κτλ. Απλά ακολουθούν τις οδηγίες για την εξέλιξη του έργου και το ερμηνεύουν όπως καλύτερα μπορούν.
Δημήτρης Αλεξόπουλος

 triklopodia.gr