Κυριακή, Μαρτίου 3

Το ΑΠΕ του "Πράττω" ξεπέρασε την αμερικανοκίνητη χούντα!

Το μέλος της Διοίκησης του Κινήματος "Πράττω" (σύντομα θα γνωρίζουμε κι από που ΕΙΣ-ΠΡΑΤΤΕΙ) κάνει πλέον τη χούντα να μοιάζει με όαση δημοκρατίας...
Ο μαθητής του Κοτζιά κύριος Ψύλος σε νέες δράσεις... κι ήταν εκπρόσωπος εργαζομένων (κρατικοδίαιτος και τότε) στο ΑΠΕ Τελ Αβίβ...
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΕ ΜΠΕ ΕΠΙΣΤΟΛH ΠΡΟΣ ΕΣΗΕΑ
Προς:                                                                                        

Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ

Κυρία Μαρία Αντωνιάδου

και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου

Ακαδημίας 20

ΕΝΤΑΥΘΑ


Αναφορά Παναγιώτη Τσιμπούκη

Εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΘΕΜΑ: Ανταποκριτές εξωτερικού και πιέσεις ΑΠΕ-ΜΠΕ για υπογραφή λεόντειων συμβάσεων

            Εδώ και κάποιο  διάστημα ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, επικαλούμενος αόριστη νομοθεσία και νομολογία,   αλλά και υποδείξεις του νομικού συμβούλου του Πρακτορείου, δικηγόρου Αθηνών, Σωτήρη  Ζιώγα, προσπαθεί με ασφυκτικές, αντεργατικές πιέσεις και προσπάθειες να καθυποτάξει  τους...
έξι ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια  νέα γενιά μισθωτών αμειβομένων με μπλοκάκι.

Η προσπάθεια αυτή της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιχειρείται με απάνθρωπες πιέσεις, ουσιαστικά απόλυσης, προκειμένου να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και τη δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις  παροχής ανεξάρτητων   υπηρεσιών.

            Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα  με νομοθετική ρύθμιση το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων,  μισθωτών, κ.λπ., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που εργαζόντουσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκι  (εδώ και δέκα χρόνια έως και κάποιους μήνες)   να ενταχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου (ανεξάρτητα από την μεθοδολογία που τηρεί στο θέμα της υπογραφής των συμβάσεων η διεύθυνση του Πρακτορείου).

Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε για τις 18.2.2019 τον κ. Ψύλο να παρέχει εξηγήσεις  για το θέμα των 6 ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά επικαλέσθηκε την απουσία του στο εξωτερικό. Έτσι, η  ΕΣΗΕΑ στην θέση του κάλεσε εμένα ως εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου Ματίνα Μπάλτα.

            Κατά την συνάντηση αυτή, από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναζητήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Ψύλος, ο οποίος βρισκόταν ακόμα στην Αθήνα (!) και του ζητήθηκε να «παγώσει» κάθε διαδικασία στο θέμα των «έξι» μέχρι την 4η  Μαρτίου 2019 που είχε ήδη συμφωνηθεί η επόμενη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ για το θέμα των ξένων ανταποκριτών. Κατά τις διαβεβαιώσεις της πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Ψύλος δεσμεύτηκε ότι μέχρι την 4ή Μαρτίου δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια.

Παρά την επίμαχη διαβεβαίωση, ο κ. Ψύλος στις 19 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή μια ημέρα  μετά τις δεσμεύσεις του, απέστειλε εκφοβιστική επιστολή στους «έξι»  για να υπογράψουν   έως 26 Φεβρουαρίου 2016 τις λεόντειες συμβάσεις «ανεξαρτήτων δημοσιογραφικών υπηρεσιών» που τους απέστειλε, διαφορετικά λύεται η συνεργασία τους με το Πρακτορείο. Μάλιστα, οι συμβάσεις θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το ύφος της επιστολής του κ. Ψύλου, εκφεύγει  των κανόνων της καλής πίστης και των χρηστών ηθών, αλλά και του διευθυντικού δικαιώματος  που επιβάλλει το  Αστικό Δίκαιο και η  εργατική νομοθεσία –με ότι αυτό σημαίνει- και ανάγεται στους εξωσυμβατικούς κανόνες, από όπου  αυτοί   ελέγχονται.

Ενδεικτικά, στην επιστολή του ο κ. Ψύλος, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

»Σε περίπτωση που επιθυμείτε την συνέχιση της συνεργασίας σας με την εταιρεία (σ.σ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ) θα πρέπει το πρώτον να μας αποστείλετε υπογεγραμμένη ….. εντός 5 εργασίμων ημερών από τη λήψη της παρούσης, ήτοι έως 26.2.2019….

»Σε διαφορετική δε περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση που λάβουμε από εσάς αρνητική απάντηση ή δε λάβουμε απάντηση (η οποία τεκμαίρεται ως άρνηση συνέχισης της συνεργασίας μας), η εταιρεία διακόπτει τη συνεργασία μαζί σας και παρακαλείσθε να μην αποστέλλετε πλέον ειδήσεις στην εταιρεία…..

»Περαιτέρω, ….σε περίπτωση που υπογραφεί η σύμβαση και προκειμένου να καταβάλλετε το συμφωνημένο τίμημα, θα πρέπει να αποστέλλεται στην εταιρεία μας το αντίστοιχο δελτίο παροχής δημοσιογραφικών υπηρεσιών…..

Παράλληλα, οι λεόντειες συμβάσεις περιλαμβάνουν «παγίδες» και θέτουν προϋποθέσεις συνεργασίας  έξω από τους δημοσιογραφικούς χρόνους και δημοσιογραφικές συνθήκες  και αν πάσα στιγμή οι συμβάσεις των συνάδελφων μπορεί να ακυρωθούν για παράβαση των όρων της.

Μάλιστα, οι συμβάσεις περιλαμβάνουν και μια παράγραφο  που χρήζει ερμηνείας και η οποία αναφέρει ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ «δεν αναλαμβάνει υποχρέωση για τυχόν μέτρα και αυξήσεις των πάσης φύσεως δαπανών, φόρων, τελών, κ.λπ. που λαμβάνονται από οποιαδήποτε Αρχή και δεν ευθύνεται ούτε αποδέχεται οποιαδήποτε επίδραση επί της ποιότητας, τιμής και χρόνου παράδοσης των υπηρεσιών».

Κατόπιν αυτών, παρακαλώ την ΕΣΗΕΑ να παρέμβει άμεσα και καθοριστικά στον εμπαιγμό  της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο προς τη ΕΣΗΕΑ, όσο και προς στους συναδέλφους. Ακόμη οφείλει να σταματήσει η εκβιαστική και απειλητική  συμπεριφορά προς  τους συναδέλφους  ανταποκριτές εξωτερικού και κατά προέκταση των οικογενειών τους.

Ανάλογες συμπεριφορές ξεπερνούν τα όρια του διευθυντικού δικαιώματος του προέδρου και γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλαδή κρατικού φορέα  και φέρνουν στην μνήμη συνθήκες άλλης εποχής, που όσοι τις βίωσαν ανατριχιάζουν.

Επιτέλους, πρέπει να γίνει σεβαστή η αγωνία και το μέλλον των ιδίων των ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά  και των οικογενειών τους, να γίνουν αντιληπτές οι βασικές δημοσιογραφικές αρχές και κανόνες και  να συνειδητοποιηθεί  ότι  η δημοσιογραφία δεν πάει με το κιλό, καθώς δεν είναι ωμό κρέας στο τσιγκέλι ενός χασάπη.
http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com