Πέμπτη, Μαρτίου 21

Φτιάξτε αλισίβα! Το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης

Αναρωτιέστε πού μπορείτε να βρείτε αλισίβα;
Από εδώ και πέρα θα σας λυθεί κάθε απορία, αφού στη συνέχεια θα μάθουμε πως να τη φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι. Είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας για το λούσιμο, το πλύσιμο των πιάτων και φυσικά, επιβάλλεται να γνωρίζουμε και εμείς, πως να τη χρησιμοποιούμε.

Η χρήση αλισίβας τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί αρκετά και μάλιστα έχει φτάσει σε σημείο να μη
χρησιμοποιείται σχεδόν από κανέναν. Όμως, σε παλαιότερες δεκαετίες η αλισίβα αποτελούσε ένα σημαντικό «εργαλείο» για τη νοικοκυρά, που τη χρησιμοποιούσε ακόμη και για το πλύσιμο των ρούχων. Ειδικά οι γιαγιάδες μας τη δούλευαν συχνά, αφού χρησίμευε στο πλύσιμο των ασπρόρουχων. Αν αναρωτιέστε που την έβρισκαν, η απάντηση είναι απλή. Την έφτιαχνα μόνες τους από τη στάχτη που μάζευαν στο ξυλόφουρνο. Είναι μια εύκολη διαδικασία που αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε στο νοικοκυριό σας, απλώς ακολουθήστε τα βήματα που περιγράφονται παρακάτω.

Πως να φτιάξετε αλισίβα

Μαζεύουμε τη στάχτη από το τζάκι, περιμένουμε να κρυώσει και κοσκινίζουμε καλά. Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι μόνο ένα φίλτρο γαλλικού καφέ. Με αυτό θα φτιάξουμε το πανίσχυρο καθαριστικό.
Για μονή δόση μιας πλύσης: Γεμίζουμε ένα μπρίκι με νερό, προσθέτουμε 2 – 3 κουταλάκια στάχτης και βάζουμε να πάρει βράση. Όταν αρχίζει το νερό να κοχλάζει, αφαιρούμε από τη φωτιά και σουρώνουμε με το φίλτρο γαλλικού καφέ. Συνεχίζουμε το σούρωμα 2 – 3 φορές και η αλισίβα είναι έτοιμη για χρήση!
Tips:
Το μπρίκι δεν πρέπει να είναι αλουμινίου, για να είστε σίγουροι χρησιμοποιήστε ανοξείδωτο.
Το νερό πρέπει να είναι απαλλαγμένο από άλατα, χρησιμοποιήστε απιονισμένο. Αλλιώς συλλέξτε βρόχινο νερό.
Φυλάσσεται στο ψυγείο.
Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να λευκάνετε και να απολυμάνετε τα ρούχα. Επίσης είναι κατάλληλη για να πλύνεται πατώματα, τζάμια, πιάτα, ασημικά, που υπάρχουν στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τις σκουριές πάνω σε μάρμαρα, μιας και είναι το καλύτερο απορρυπαντικό γενικής χρήσης.
Αν και στις ημέρες μας είναι αρκετά εύκολο να βρούμε απορρυπαντικό από το κοντινό σούπερ μάρκετ. Παρόλα αυτά τα παλαιότερα χρόνια η χρήση της ήταν αρκετά διαδεδομένη στις εργασίες του σπιτιού και χρήσιμος βοηθός για κάθε νοικοκυρά.
Πέρα από τη καθαριότητα του σπιτιού η αλισίβα χρησίμευε επίσης στη μαγειρική και συγκεκριμένα για ζύμες ή γλυκά όπως κουλουράκια, κουραμπιέδες και μελομακάρονα.
votanonkipos.gr