Δευτέρα, Μαρτίου 25

ΒΟΜΒΑ>Τι προβλέπει ο πιο έγκυρος Ελληνας δημοσκόπος

Στρατος Φαναρας_Metron Analysis

O μόνος που πέτυχε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2000

Κλονίζει την Κουμουνδούρου η δημοσκοπική έρευνα του αποδεδειγμένα πιο έγκυρου και έγκριτου Ελληνα δημοσκόπου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Στράτος Φαναράς της  Μetron Analysis δίνει 8-10 μονάδες διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές. Η εκτίμηση του Φαναρά είναι σχεδόν θέσφατο γιατί ο άνθρωπος έχει αποδείξει ότι είναι επιστήμονας στη δουλειά του. Και το απέδειξε στις εκλογές του 2000. Διαβάστε τη συνέχεια>

Από τον Βασίλη Μπόνιο
Μεσάνυχα Σαββάτου 8 Απριλίου 2000. Το κατώφλι του επιβλητικού διορόφου διαμερίσματος των 1.000 τ.μ. επί της οδού Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι περνάει, κατηφής και χωρίς την συνοδεία της Δάφνης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν είναι άλλος από τον πανίσχυρο (πριν εμφανισθεί η λαίλαπα του Σύριζα που καίει τα σπαρτά) εκδότη και διευθυντή του ΒΗΜΑτος Σταύρο Ψυχάρη. Εχοντας τη φήμη του ανθρώπου που ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις φρόντιζε το Σάββατο πριν την διεξαγωγή των εκλογών να δίνει ένα πάρτυ στο σπίτι του με καλεσμένους από την πολιτική και μηντιακή ελίτ.

Εκείνο το βράδι η μελαγχολία της ήττας ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Ο Σημίτης είχε φθάσει στην οικία Ψυχάρη με νωπή στη μνήμη του τη φωνή του Παναγόπουλου της ALCO να του λέει στο τηλέφωνο:
-Δυστυχώς κε Πρόεδρε χάσαμε…Τα στοιχεία μου δείχνουν ήττα του ΠΑΣΟΚ…
Αντίστοιχη ήταν και η πρόβλεψη του “πολύ” Νικολακόπουλου που επί σειρά ετών υποδύετο από την συχνότητα του Mega τον σούπερ ντούπερ αναλυτή.
Και ο Νικολακόπουλος αναλύοντας τα στοιχεία του έβλεπε ήττα του ΠΑΣΟΚ.
Το ίδιο και ο Γιάννης Πρετεντέρης.
Κι όμως…Στον 3ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, πίσω από ένα ταπεινό γραφείο μπορούσε να διακρίνει κανείς την μυθική φιγούρα ενός πραγματικού στρατηγού, του Θόδωρου Τσουκάτου.

Μια και αναφερόμαστε στον Θόδωρο αξίζει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος βγήκε φτωχός από την πολιτική κόντρα στους μύθους και στους τόνους λάσπης εκεί έξω. Ο Τσουκάτος μάζευε χρήματα για το κόμμα του όπως έκαναν και τα στελέχη της ΝΔ για το δικό τους. Αλλά άντε βρεις το δίκιο σου στη Κολομβία των Βαλκανίων.
Ο στρατηγός λοιπόν όλες εκείνες τις μέρες που ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ φορούσαν πλερέζες στην ιδέα της ήττας μειδιούσε με νόημα:
-To ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές…Θα τις κερδίσουμε…
Κάποια στιγμή πέρασε από το γραφείο του ο Κώστας Λαλιώτης και καθώς είδε τον Τσουκάτο να εργάζεται πυρετωδώς του είπε:
-Θόδωρε, παράτα τα χάσαμε…Δεν υπάρχει ελπίδα…
.Κώστα διαφωνώ…Θα κερδίσουμε…
Μάλιστα χαρακτηριστικό της ηττοπάθειας της οικογένειας Λαλιώτη ήταν η ατάκα της συζύγου του Κώστα, της Μαρίνας, στο σπίτι του Ψυχάρη:
Kαι πως θα πάει τη Δευτέρα η κόρη μου στο σχολείο χωρίς να είναι υπουργός ο μπαμπάς της;
Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Χαριλάου Τρικούπη ο συγχωρεμένος Μίνωας Κυριακού κρατούσε σχεδόν φυλακισμένο(!) ένα πρόσωπο με το οποίο ο Θόδωρος Τσουκάτος συνομιλούσε διαρκώς: Toν Στράτο Φαναρά της Metron Analysis.
Ο Στράτος ήταν ο μόνος δημοσκόπος που έβλεπε νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και σχεδόν ο ΑΝΤ1 τον είχε φιμώσει!
Μάλιστα τη Κυριακή το απόγευμα, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Τσουκάτος αναζητούσε διαρκώς τον Φαναρά κι εκείνος-υπό περιορισμό σχεδόν στον ΑΝΤ1-δεν απαντούσε στα τηλέφωνα.
Ο Φαναράς ήταν ο μόνος δημοσκόπος που χαλούσε το γαλάζιο πάρτυ και ήταν αποκλεισμένος από παντού.
Κάποια στιγμή ο Τσουκάτος τον πέτυχε στο τηλέφωνο.
Θόδωρε, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές. Είμαι σχεδόν βέβαιος…
Ο Τσουκάτος έσπευσε για μια ακόμη φορά να ενημερώσει τον Σημίτη και να του δώσει κουράγιο…Εκείνες τις ώρες ο Σημίτης έχοντας ακούσει όλους σχεδόν τους δημοσκόπους -με εξαίρεση τον Φαναρά- ήταν σαν να είχε καταπιεί φαρμάκι. Δεν έδινε σημασία στην πρόβλεψη του Τσουκάτου.
Κοτζάμ Λαλιώτης, Πρετεντέρης, Παναγόπουλους, Ψυχάρης, κλπ, όλοι έβλεπαν ήττα του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου και του είχαν κάνει μαύρη τη καρδιά.
Ολοι εκτός από τον φοβερό στρατηγό Θόδωρο Τσουκάτο και τον δημοσκόπο Στράτο Φαναρά.
Το ξημέρωμα της Δευτέρας το ΠΑΣΟΚ κέρδιζε τις εκλογές αλλά οι πραγματικοί νικητές θα ήταν ο Τσουκάτος και ο Φαναράς. Ασχετα αν στη συνέχεια άλλοι (και μάλιστα όσοι δήλωναν σίγουροι για την ήττα) έσπευσαν να δρέψουν τις δάφνες τις νίκης, όπως είθισται στον ιντριγκαδόρικο κόσμο των κομματικών μηχανισμών.
Kαι το άρθρο-βόμβα του Economist

Θα καταφέρει ο Τσίπρας να νικήσει και τον Economist; H παγκόσμια ναυαρχίδα του Φιλελευθερισμού θεωρεί τον Τσίπρα ξοφλημένο ενώ πλέκει το εγχώμιο του Μητσοτάκη. Μάλιστα το άρθρο κάνει λόγο για αφανισμό του Τσίπρα ο οποίος όμως έχει αποδειχθεί ότι είναι πολιτικά εφτάψυχος.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, οδεύει προς την εκλογική ήττα του» τιτλοφορείται το άρθρο του Economist για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, φιλοξενώντας δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Το άρθρο αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας, ειδικά για έναν άνδρα που βρίσκεται ενώπιον της επερχόμενης εκλογικής του εξαφάνισης, φαίνεται να είναι αρκετά ατάραχος, όπως έμοιαζε ο Σωκράτης, όταν ετοιμαζόταν να πιεί το κώνειο».
Ο Economist υπογραμμίζει ότι και οι 12 δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί από την αρχή του έτους δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι 9 από τις 12 εμφανίζουν διψήφια την διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Το άρθρο εκτιμά επίσης ότι ο κ. Τσίπρας μοιάζει πλέον να ασχολείται αποκλειστικά με την παρακαταθήκη του, παρά με το μέλλον της χώρας.
Πέρα από την περιγραφή της «μεταστροφής» του κ. Τσίπρα, την οποία ο Economist χαρακτηρίζει την «εντυπωσιακότερη στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία», το άρθρο σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε με την επιβολή υψηλότερων φόρων στη μεσαία τάξη αντί για τη μείωση των δαπανών και τη δρομολόγηση νέων ιδιωτικοποιήσεων».
Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά δεν φαίνεται να πείθει τους πάντες, αναφέρει το άρθρο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που παραμένει αδιάφορο στην ενθάρρυνση των επενδύσεων», δηλώσε υψηλόβαθμος τραπεζίτης στο βρετανικό περιοδικό.
Συγκεκριμένα το άρθρο υπογραμμίζει ότι «η λειτουργία τμημάτων της κινεζικής επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά εμποδίζεται από την γραφειοκρατία., ενώ το γεγονός ότι η ανάπτυξη του Ελληνικού φαίνεται να έχει παραλύσει υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας».
Ο Economist αναφέρει επίσης οι δικηγόροι της χώρας ασκούν κριτική στην πολιτικοποίηση του δικαστικού σώμα».
«Μικρες κινήσεις στο χώρο της παιδείας, όπως η κατάργηση της παράδοσης, κατά την οποία ο καλύτερος μαθητής του σχολείου γινόταν σημαιοφόρος στις εθνικές παρελάσεις, υποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στην αριστοκρατία και ακόμη συνδεδεμένος με το ακρο-αριστερό παρελθόν του» επιβεβαιώνοντας πολλούς από τους επικριτές του, σημειώνει το άρθρο.
«Η εχθρικότητα του ΣΥΡΙΖΑ προς τις αγορές είναι εμφανής από το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κούβα είναι οι μόνες χώρες στο κόσμο που δεν επιτρέπουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος στο βρετανικό περιοδικό.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο άρθρο «το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής από τον ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε την υψηλότερη φορολογία στη μεσαία τάξη αντί για τον περιορισμό της σπατάλης ή την προώθηση νέων ιδιωτικοποιήσεων».
Στη συνέχεια του άρθρου ο Economist αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος παρά «τα προβλήματα που μπορεί να έρθουν από το εσωτερικό του κόμματός του μετά τις εκλογές» έχει καταφέρει «να μεταμορφώσει τα οικονομικά του κόμματός του» ενώ «σε μια προηγούμενη κυβέρνηση τα είχε πάει καλά ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης».
Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι ο αρθρογράφος αντιπαραβάλλει με καυστική διάθεση τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά των δύο πολιτικών αρχηγών με τους οποίους συνομίλησε. Περιγράφοντας τον πρόεδρο της ΝΔ, σημειώνει ότι απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που «είναι χαρισματικός, ισχυρογνώμων και εκπέμπει αυτοπεποίθηση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «πράος και υπερβολικά σχολαστικός», και φαινομενικά το στυλ του είναι ίσως δύσκολο να «περάσει» στους απλούς πολίτες, αναφέροντας μάλιστα ότι «ένας γελοιογράφος θα μπορούσε να τον σκιτσάρει ως ένα τυπικό παράδειγμα της Αθηναϊκής ελίτ». Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Economist, «θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα, καθώς οι ψηφοφόροι δεν φαίνονται να επηρεάζονται από όλα αυτά».
«Ο Τσίπρας τα έχει καταφέρει χειρότερα σε σχέση, για παράδειγμα με την Πορτογαλία, που ανέκαμψε ταχύτερα και σε μεγαλύτερο εύρος από την Ελλάδα» δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Πρώτη προτεραιότητά του θα είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να ελαφρύνει κυρίως το βάρος για τις επιχειρήσεις. Θα προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις και θα διεκδικήσει μια συμφωνία για μικρότερη λιτότητα από τους δανειστές» γράφει ο Economist.
«Κληρονόμησα ένα κόμμα σε βαθιά κρίση και πέτυχα την ανάκαμψη» δηλώνει στον Economist ο κ. Μητσοτάκης με το περιοδικό να προσθέτει «το ίδιο λέει ότι θα κάνει για την Ελλάδα».
kourdistoportocali.com