Παρασκευή, Μαρτίου 15

Πήγαινε σε εκλογές Αλέξη, πριν σε πάρουν κυνήγι και τ’ αγάλματα

Του Δημήτρη Καμπουράκη
.liberal.gr
Κατάλαβες τώρα Αλέξη, γιατί πρέπει να πας σε εκλογές τον Μάιο, μη σου πω και νωρίτερα; Διότι όταν σ’ έχει πάρει η κάτω βόλτα, σε παίρνουν φαλάγγι ως και τ’ αγάλματα. Χρυσάφι πιάνεις, κάρβουνο γίνεται. Μοιράζεις λεφτά με την σέσουλα, τάζεις διορισμούς, βγαίνεις στις αγορές με δεκαετή και στα κάνει μαντάρα η χαζομάρα μιας Μυρσίνης
που είχαμε να την ακούσουμε από τότε που ορκίστηκε.
Μην βαυκαλίζεσαι ότι φταίνε τα μέσα ενημέρωσης που έχουν συνασπιστεί εναντίον σου. Ούτε ο Καραμανλής θα ‘πεφτε από το Βατοπέδι, ούτε το ΠΑΣΟΚ θα πάθαινε τέτοια ζημιά από τον γάμο του Άκη στο Four Seasons, αν την ώρα που ξέσπασαν αυτές οι υποθέσεις, οι πρωταγωνιστές (κυβερνήσεις και άτομα) δεν τα ‘χαν ήδη φάει τα πολιτικά ψωμιά τους.
Διότι και το Βατοπέδι αποδείχτηκε (με απόφαση της δικαιοσύνης) ότι δεν ήταν σκάνδαλο και ο Άκης είκοσι νοματαίους όλους κι όλους τραπέζωσε στο Παρίσι, όμως η ζημιά που έπαθαν ήταν πέραν παντός υπολογισμού. Τα ίδια έλεγαν τότε κι αυτοί, ότι τα μέσα ενημέρωσης στηρίχτηκαν σε fake news και ότι επίτηδες έκαναν την τρίχα τριχιά.
Αμ δεν ήταν αυτό Αλέξη. Απλώς είχε γυρίσει ο διακόπτης στο μυαλό του κοσμάκη σε τέτοιο βαθμό, που ήταν έτοιμος όχι μόνο ν’ ακούσει αλλά και να υιοθετήσει κάθε άσχημη είδηση γι αυτούς που τον κυβερνούσαν τότε. Και τα μέσα ενημέρωσης έχουν έναν διαβολικό τρόπο να οσμίζονται αυτό το γύρισμα των διαθέσεων του κοσμάκη. Ε, το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και με σένα σήμερα. Ό,τι κι αν κάνεις τους βρωμάει, όποια κουβέντα κι αν πουν οι υπουργοί σου τους μυρίζει, όσα και να τους δώσεις πάνε στον βρόντο.

Τώρα σε πήρε κυνήγι ο δρομέας του Βαρώτσου. Και τρέχεις να τον προλάβεις, διότι όλα τα ‘χες σκεφτεί αλλά αυτό σου ‘ρθε ουρανοκατέβατο. Αμ έτσι θα σου ‘ρχονται όλα από δω και μπρος. Και σου τη δίνει που εσύ βγήκες με δεκαετές ομόλογο στις αγορές, κάτι που κυνηγούσαμε δέκα χρόνια αλλά κανένας δεν το εκτιμά. Έγινε και εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα λες κι ήταν φωτοβολίδα της πρωτοχρονιάς. Και την ίδια στιγμή, όλοι κουβεντιάζουν για μια ανταλλαγή δυο αγαλμάτων που ούτε καν συνέβη.
Δεν θέλω να σε στεναχωρήσω πρωθυπουργέ, αλλά έτσι θα σε πηγαίνει από δω και πέρα. Θα σχεδιάζεις μεγάλες πολιτικές με πολύ χρήμα κι ο κοσμάκης θα σου κάνει καζούρα για πράγματα που παλιότερα δεν έμπαιναν ούτε ως μονόστηλο. Δεν θέλω δε να φανταστώ τι θα πάθεις, αν το κάνει ο διάολος και συμβεί τίποτα πραγματικά κακό ως τις εκλογές. Θα σε φάει το μαύρο φίδι.
Ξέρω ότι σου τη δίνει όλο αυτό, αλλά το ‘χε περιγράψει περίφημα η Μελίνα στον Ανδρέα που τόσο θαυμάζεις: «Δεν αρέσουμε πια, Πρόεδρε» του ‘χε πει το 1989, όταν ο Ανδρέας έψαχνε τους πολιτικοιδεολογικούς λόγους υποχώρησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Μαρξιστικά δεν έλεγε πολλά η ανάλυση της, αλλά η Μελίνα ήταν στην πιάτσα και καταλάβαινε.
Δεν αρέσεις πια Αλέξη μου, κι όταν δεν αρέσεις σε παίρνουν κυνήγι και τ’ αγάλματα, και τα σκυλιά, και τα γατιά και τα γαϊδούρια. Οπότε πάρτο απόφαση, μια ψυχή που ναι να βγει ας βγει, πήγαινε σε εκλογές το γρηγορότερο, ν’ απαλλαγείς απ’ αυτό το άγος. Έχεις χρόνια μπροστά σου να το ξαναπαλέψεις. Μήνες όμως δεν έχεις.