Παρασκευή, Μαρτίου 15

Με τρομάζουν αυτά τα παιδιά του ΔΝΤ

Με τρομάζουν αυτά τα παιδιά του ΔΝΤ
Ο Κυριάκος, λοιπόν, ξέρει ότι η μόνη πιθανότητα για να ξεφύγει η χώρα από τα προβλήματά της είναι να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης τύπου Κίνας. Όλα τα άλλα είναι μονοπάτια της ύφεσης.
Τι μας λέει το ΔΝΤ; Ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Όταν προβλέπουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1%, μοιάζει σαν να μας κάνουν τον επικήδειο.
Να με συγχωρείτε, αλλά αυτοί οι τύποι εμένα με τρομάζουν. Επειδή δεν στρογγυλεύουν τα λόγια τους και δεν φοβούνται να γίνουν αντιπαθείς.
Μας λένε ότι θα χρεοκοπήσουμε και πάλι! Περί αυτού πρόκειται! Αν συνυπολογίσουμε και το δημογραφικό...
Ο Τσίπρας του 2015 θα έλεγε ότι το ΔΝΤ τα λέει αυτά:

Α) Επειδή μισεί την Αριστερή του κυβέρνηση.
Β) Επειδή ψάχνουν τρόπο για να μας δανείσουν.
Γ) Επειδή... τέτοιοι είναι.

Ο Τσίπρας του 2019 μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν χρειάζεται να πει τόσες ανοησίες μαζεμένες, από την στιγμή που οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών αποφάσισαν να ξεφορτωθούν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόβλημα, για να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν από οποιονδήποτε άλλον σε αυτό τον πλανήτη: Να κλοτσούν το άδειο τενεκεδάκι λίγο πιο κάτω, σε τέτοια θέση που να μπορούν να το κλοτσήσουν εκ νέου και ούτω καθεξής.

Κι αυτή είναι η μεγάλη τους διαφορά από το ΔΝΤ. Αυτοί οι τύποι του ΔΝΤ θα κάνουν τον κόπο να σκύψουν και να μαζέψουν το άδειο τενεκεδάκι για να το βάλουν στο καλάθι των σκουπιδιών.

Ενώ οι άλλοι, των Βρυξελλών, σκέφτονται τις εκλογές που έχουν μπροστά τους. Κι ύστερα θα έχουν να σκέφτονται κάποιες άλλες εκλογές και ύστερα θα βρουν έναν ακόμη λόγο για να συνεχίσουν να ασκούνται στο μόνο άθλημα που πραγματικά γνωρίζουν: Στον κλότσο του τενεκέ.

Η διαφορά του 2015 με την όποια άλλη στιγμή ζητήσουμε στο μέλλον την βοήθεια των «άλλων» είναι ότι το δεν υπάρχει περιθώριο για ένα τέταρτο μνημόνιο.

Για νέα δανεικά.

Ή καλύτερα, το 4ο μνημόνιο το έχει ήδη υπογράψει η κυβέρνηση Τσίπρα και προβλέπει συνεχή έλεγχο μέχρι να σβήσει ο ήλιος και νέα δάνεια μόνο σε εικονικό νόμισμα.

Ο Κυριάκος δεν είναι το παιδί που μόλις γύρισε από την χώρα των θαυμάτων. Δεν είναι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στα θαύματα.

Ίσως και να είναι και ο μόνος Έλληνας πολιτικός που διαβάζει με προσοχή τις εκθέσεις του ΔΝΤ και των άλλων Οργανισμών.

Γνωρίζει την κατάσταση και τους κινδύνους.

Ο Κυριάκος, λοιπόν, ξέρει ότι η μόνη πιθανότητα για να ξεφύγει η χώρα από τα προβλήματά της είναι να σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης τύπου Κίνας. Όλα τα άλλα είναι μονοπάτια της ύφεσης. 

Την πρώτη φορά, με την πρώτη χρεοκοπία, πέθαναν οι ψευδαισθήσεις μας. Την επόμενη θα πεθάνει η ίδια η χώρα.


Θανάσης Μαυρίδης
liberal.gr

 politika-gr.