Πέμπτη, Μαρτίου 14

Capital Economics: "Μαύρες" οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Capital Economics: "Μαύρες" οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Η έλλειψη επενδύσεων, η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, το δημογραφικό, η αργή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και ο αδύναμος τραπεζικός κλάδος αναμένεται, σύμφωνα με την Capital Economics να "χτυπήσουν" την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας το 2020 σε σημαντική επιβράδυνση.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2018 που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο καθώς η θετική συνεισφορά από τις καθαρές εξαγωγές αντισταθμίστηκε από τη μείωση των αποθεματικών, των επενδύσεων και της κατανάλωσης των νοικοκυριών. 
Ωστόσο, αυτή η συρρίκνωση ακολούθησε αύξηση 1,0% (τριμηνιαίως) στο ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο και σε συνδυασμό με το ότι επιχειρηματικές έρευνες υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν περίπου 2% (σε ετήσια βάση) τον Ιανουάριο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη φέτος, όπως επισημαίνει.

Επίσης, η πραγματική αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών θα ενισχυθεί φέτος λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% τον Φεβρουάριο και της πτώσης του πληθωρισμού. Και παρόλο που η εμπιστοσύνη των καταναλωτών μειώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης το 2018, η ανοδική τάση συνεχίστηκε στην Ελλάδα.

Όπως προσθέτει η Capital Economics, μετά την (πιθανή) επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων το 2018, το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης προβλέπει σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση το 2019. Και με τις γενικές εκλογές να αναμένεται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση πολύ πιθανώς να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τα δημοσιονομικά μέτρα.

Επιπλέον, το γεγονός ότι ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας είναι σχετικά μικρός σημαίνει ότι θα επηρεαστεί λιγότερο από την ύφεση που έχει σημειωθεί στη βιομηχανία στην υπόλοιπη ευρωζώνη.



Αυτά για το 2019 γιατί το 2020 είναι απίθανο να έχουμε μία επανάληψη των παραπάνω "ούριων ανέμων". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και πάλι ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον όχι μεγαλύτερη από το 11% που ήταν η φετινή.

Επίσης, είναι απίθανο να υπάρξει μεγάλη δημοσιονομική επέκταση το 2020 ενώ πολλές άλλες δυνάμεις αναμένεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται καθώς τα προβλήματα των τραπεζών δεν επιλύονται.

Σχεδόν τα μισά από τα δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, γεγονός που εξηγεί γιατί - παρόλο που οι ελληνικές τράπεζες αναφέρουν αύξηση της ζήτησης πιστώσεων από τις επιχειρήσεις - ο τραπεζικός δανεισμός στις επιχειρήσεις είναι πολύ αδύναμος.

Παράλληλα, ούτε οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να ενισχυθούν. Μπορεί η έκδοση του 10ετούς ομολόγου να περιορίσει εν μέρει τις ανησυχίες για τις βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας, ωστόσο οι δημόσιες δαπάνες συνεχίζουν να περιορίζονται από τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και τα χαμηλά επίπεδα αξιοποίησης των πόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει μόλις το 45% των κεφαλαίων που της αναλογούν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2014-2020.

Τέλος, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρώπη (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της C.E. η ανάπτυξη της περιοχής το 2019 θα κινηθεί στο 1% και το 2020 ακόμα χαμηλότερα) θα "χτυπήσει" τις εξαγωγές.

Έτσι, όπως επισημαίνει αν και η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, της τάξης του 1,5% (αν και χαμηλότερα από τον στόχο), το 2020 θα επιβραδυνθεί στο 0,5% μόλις, με τον ευάλωτο τραπεζικό κλάδο, την αργή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία να αναμένεται να "χτυπήσουν" ακόμη περισσότερο τις οικονομικές προοπτικές της χώρας.


Ελευθερία Κούρταλη
capital.gr
 politika-gr.